Tirsdag ble Podtoppen – den offisielle listen over de mest populære podkastene i Norge – sluppet. Listen har allerede rukket å skape dramatikk. Ifølge tidligere leder av Blogg.no og blogglisten Kjetil Manheim er lista «misvisende», mens Vanessa Rudjord fra podkasten «Synnøve og Vanessa», mener listen «ikke er en uavhengig liste over de største podkastene».

I likhet med «Synnøve og Vanessa», var heller ikke VGs daglige nyhetspodkast «Verdens Gang» å finne på listen som ble publistert tirsdag.

- At «Verdens Gang» ikke er med på lista skyldes en teknisk feil. I filene vi mottok fra Schibsted denne uken var det ingen data for «Verdens Gang», så de har rett og slett ikke vært med i målingen denne uken, forklarer seniorrådgiver i Kantar, Alexander Eidsæther til Kampanje. 

Ifølge både Eidsæther jobbes det nå «på spreng» med å få målt tallene. «Verdens Gang» skal ha vært den eneste podkasten rammet av den tekniske feilen. 

- Vi regner med at «Verdens Gang» vil være med på neste ukes liste, sier Eidsæther. 

Les også: Podtoppen svarer på kritikken: - Vi vil måle alle

Vil ikke dele interne tall
- Selvfølgelig er vi skuffet, vi var jo spente på å se hvor vi lander i landskapet når alle måles likt. Vi var like spente som alle andre. Men vi regner med at feilen raskt rettes, og at vi vil være synlige på lista neste uke, sier prosjektleder i «Verdens Gang» Kristine Hellesland.

Hellesland vil ikke si noe om hvor hun tror de havner på lista i forhold til konkurrenteme i de daglige nyhetspodkastene «Forklart» og «Oppdatert», som produseres av henholdsvis Aftenposten og NRK. Førstnevnte havner på åttende plass med 66.000 unike lyttere, mens «Oppdatert» er nummer 36 på lista med 14.400 lyttere. 

- Under lanseringen av Podtoppen nevnte du at dere muligens har vært litt for forsiktige med promoteringen av serien? 

- Vi lanserte i oktober, og gjorde en slags stille lansering. Vi har ikke kjørt en stor markedskampanje, men vi bygger podkasten og kjennskapen stein for stein.

- Hvor tror dere at dere havner i forhold til konkurrentene deres i «Forklart» og «Oppdatert»?

- Det vil jo tiden vise når de riktige tallene kommer inn. Vi ser en gradvis vekst, dag for dag, uke for uke, sier hun. 

- Er du fornøyde med de lyttertallene du har sett?

- Det vokser, det er vi i hvert fall veldig fornøyde med. Vi vurder hele tiden hva vi må gjøre for å sørge for at vi vokser i tempoet vi trenger, og for å nå de ambisjonene vi har.

Kampanje har vært i kontakt med forretningsutvikler for lyd og podkast i Schibsted, Lina Tandberg, som ikke ønsker å dele lyttertallene Schibsted selv har hentet ut.  

- Disse har liten verdi når vi har ofisielle tall fra Kantar, og disse publiseres allerede onsdag, skriver Tandberg i en SMS. 

Les også: Her er Norges mest populære podkaster – Mikkel Niva og Herman Flesvig topper listen

NRK: - Vi lette etter VG på lista
Eva Midttun Leira
, redaksjonssjef i NRK Nyheter, sier til Kampanje at de er fornøyde med at «Oppdatert» havner på 36. plass.

- Podkasten er jo helt ny, så da er dette en god plassering for nå. Vi er jo yngre enn to måneder, så vi har mest fokus på å bare jobbe med historiefortellerformen vi har, og å klare å få ut tre episoder i uka. Vi har det veldig gøy med podkasten samtidig som det er hard jobbing, sier Midttun Leira.

- Vi er jo selvfølgelig veldig spente på om «Verdens Gang» havner på lista i neste uke, vi må jo innrømme at vi lette etter dem, humrer hun. 

- Tror du «Oppdatert» vil få en bedre plassering enn «Verdens Gang» i neste uke?

- Det aner jeg ikke. De er jo kjempeflinke, og de er gode på vinklingene sine.
Midttun Leira sier hun hverken kan svare «ja» eller «nei» på om de håper på å bli større enn podkast-konkurrentene i Aftenposten og VG.

- Vi jobber veldig bevisst mot målgruppen vår og med historiefortellingen vår. Det er viktigere for meg at vi når ut til de vi skal nå, altså de NRK Nyheter ikke til vanlig når på de andre plattformene.

- Har dere noen tiltak dere skal i gang med for å nå ut til flere?

- Vi skal ha en skikkelig lansering i løpet av de neste månedene, for nå har vi bare lagt ut episodene uten å si «her er vi». Så da kan det jo hende at vi når ut til flere. Jeg tror at veldig mye i podkast-verden handler om «word of mouth», så vi håper folk som hører på oss forteller om oss til venner og at vi får en sakte vekst. «Forklart» har jo fått en god stund til å komme opp i det lyttertallet de har, avslutter Midttun Leira.