797.000 seere fikk med seg Kongens tale på NRK1 nyttårsaften. I 2018 hadde talen til sammenligning 678.000 seere. Det viser TV-målingen til Kantar Media.

- Det er en betydelig økning. Talen til kongen ved nyttår har alltid vært viktig for folk å se, og den har alltid hatt høye seertall, men vi må tilbake til 2003 for å finne høyere tall i samme målgruppe, sier analysesjef Kristian Tolonen i NRK til Kampanje.

Da var det riktignok ikke kongen, men kronprins Haakon som holdt talen som følge av farens sykdom. Hans tale samlet 840.000 seere i målgruppen 12+, og 803.000 seere i målgruppen 10-79, som er den man måler i dag.

- Kongen tangerte sånn sett rekorden som stod fra hans sønn i 2003, sier Tolonen.

Han tar forbehold om at TV-målingen har endret seg i løpet av de siste årene, og at han ikke sitter på tall fra før årtusenskiftet.

Kongens tale ble også vist på TV 2, og også der økte seertallet, fra 68.000 i fjor, til 91.000 i år. Det betyr at talen ble sett av totalt 888.000 seere på lineær-TV-kanalene.

Kongen har fått mye ros for sin åpenhet om sorgen etter Ari Behns dødsfall, som inntraff mindre enn en uke før talen ble sendt. Dødsfallet var det første Kongen tok opp i sin tale.

«Vi er sterkt preget av Ari Behns død denne julen. Det har varmet å oppleve folks medfølelse og tente lys på Slottsplassen. Det er trøst i alle de gode minnene og vakre ordene som er blitt formidlet om pappaen til tre av våre kjære barnebarn», sa Kongen i talen sin.

Talen ble umiddelbart hyllet i sosiale medier. Retorikkprofessor ved Universitet i Bergen, Jens Elmelund Kjeldsen, sier til VG at kongen håndterte den sensitive tematikken på en god måte.

- Det synes jeg at han gjør riktig, han sa det umiddelbart. Det er det alle tenker på, og da må han ta det opp med en gang. Han vekslet også mellom det personlige og noe mer generelt om sorg og håp, et tema som går igjen i hele talen, sier han.

Les mer: NRK er TV-vinneren i 2019 - Discovery-gruppen taper mest