Dette er den andre gangen Mediebedriftenes Landsforening (MBL) undersøker kjønnsbalansen i norske mediebedrifter. I fjor avslørte undersøkelsen at kun to av ti toppledere i norske mediekonsern var kvinner. 

Årets undersøkelse viser en tydelig endring i kjønnsbalansen fra 2018, spesielt i redaksjonelle bedrifter. I en pressemelding skriver MBL at andelen kvinner i ledergruppene har økt med 10 prosentpoeng. 

- Dette er gode tall. Det siste året har det vært gjort mange gode tiltak for å øke bevisstheten rundt kjønnsbalanse og kvinnelige ledere i mediebransjen, sier Tove Nedreberg, styreleder MBL. 

- Mentorprogrammet i regi av MBL og Medienettverket, er et godt eksempel på dette. At mangfoldsarbeidet nå også gjenspeiles på alle nivå i ansettelser, tyder på at virksomhetene har fokus på rekruttering av kvinner og på å utjevne kjønnsbalansen i bedriftene, sier Nedreberg videre. 

134 bedrifter deltok i undersøkelsen både i 2018 og i 2018. Redaksjonelle bedrifter er den største gruppen i kjønnsbalanseundersøkelsen og representerer 8 av 10 ansatte.

På ledergruppenivå er det en økning i andelen kvinner med 9 prosentpoeng i perioden for alle typer bedrifter, men for ansatte uten lederansvar, og på mellomledernivå, er kjønnsfordelingen lik i 2018 og 2019. 

Det er en økning i antall personer i ledergruppene på 13 prosent.

Redaksjonelle bedrifter best på kjønnsbalanse
I de redaksjonelle bedriftene har kvinneandelen økt med 10 prosentpoeng det siste året. Kvinner utgjorde i 2019 nærmere halvparten av de redaksjonelle ledergruppene. Andelen kvinnelige mellomledere øker også noe, mens andelen medarbeidere har en stabil kjønnsfordeling.

For alle kategorier, med unntak av distribusjon og trykk, er det en svak trend mot en høyere kvinneandel fra 2018 til 2019. I kategorien annet er det et flertall kvinner.

- Da vi undersøkte kjønnsbalansen i mediebedriftene i 2018, så vi at kvinnene falt fra før de nådde ledergruppene. Nå ser det ut til at kvinnene tar i større grad steget inn i ledergruppene og her er de redaksjonelle bedriftene ledende. Det er gledelig at vi allerede etter ett år ser endringer i denne statistikken, sier Nedreberg. 

Flere kvinner ansettes: - Mer bevissthet
Ifølge MBL har andelen nyansatte kvinner økt fra 39 til 60 prosent. Tallene viser en økning i kvinneandelen for nyansettelser i samtlige virksomheter det siste året, bortsett fra hos trykkeribedriftene. For redaksjonelle bedrifter var 7 av 10 nyansettelser kvinner, og det ble også ansatt flere kvinner enn menn i konsernene og i kategorien annet.

Hos trykkeriene og i distribusjonsbedriftene var to av tre nyansettelser menn.

- Denne undersøkelsen viser at bransjen bevisst har jobbet med kjønnsbalanse det siste året, og det skal vi fortsette med, men mangfold i videre forstand blir viktig de neste årene. Jeg tror ledere i norske mediebedrifter har fått mer bevissthet rundt dette nå, sier Nedreberg.