Saken er oppdatert med kommentarer fra Dagbladet.

Redd Barnes ungdomsorganisasjon Press deler ut Gullbarbie til den reklame- eller medieaktøren som hvert år har dårligst innflytelse på barn og unges selvbilde. I år kan prisen blant annet gå til Dagbladet, som fikk den tvilsomme æren av å toppe kåringen også i 2016.

«Dagbladet har et samfunnsansvar som de ikke tar på alvor. Gjennom artikler, overskrifter og bilder fulle av unødvendig seksualisering og overdrevent fokus på sex, kropp og slanking, bidrar Dagbladet til usikkerhet og dårlig kroppsbilde blant ungdom», heter det i begrunnelsen.

De viser til at Dagbladet har hatt saker om intimkirurgi, med titler som «det beste jeg har gjort» og «det er verdt pengene».

Også appen Facetune, som lar brukerne pynte på utseendet sitt før man legger ut bilder av seg selv i sosiale medier, og Egmont-eide Blogg.no er nominert til prisen.

Om Blogg.no skriver Press:

«Blogg.no har ikke tilstrekkelige retningslinjer og tar ikke det ansvaret de har. Barn og unge blir gjennom blogger utsatt for markedsføring av produkter som fillers og kosmetiske inngrep gjennom sponsede innlegg, reklame og kommersielle samarbeid som ofte er dårlig merket. Blogg- og influencermarkedet har vokst seg enormt de siste årene, og bloggere er rollemodeller med stor påvirkningskraft.»

Leder i Press, Mina Vinje, mener aktørene bør ta nominasjonene på alvor.

- Gullbarbie er ikke en pris man skal feire, men en verstingpris man bør skamme seg over å få. I år fikk vi inn rekordmange nominasjoner i litt andre kategorier enn tidligere. Det er tre ulike kandidater vi har nominert. Noen av kandidatene har utmerket seg som versting over lang tid, én har til og med vunnet prisen tidligere, men alle er nominert på grunn av reklame og markedsføring som bidrar til at ungdom føler seg feil. Akkurat dét er lite å være stolt over, sier hun i en pressemelding.

Dagbladets sjefredaktør Alexandra Beverfjord sier til Kampanje at de ser «ganske annerledes på ting» enn Press.

- Dagbladet er ikke en avis som har barn som sin målgruppe, og den store majoriteten av saker vi prioriterer er nyheter, sport og underholdning. Vi er en av Norges største nyhetsmedier og en av Norges mest prisbelønte nyhetsredaksjoner. Vi skriver en del om forbrukerstoff, helsestoff og sex og samliv, og jeg registrerer at Press kritiserer Dagbladet for å skrive om vekt.

Sjefredaktøren påpeker at helse er et viktig tema for folk og at det ifølge Folkehelseinstituttet nå er flere nordmenn med fedme eller overvekt enn nordmenn som er normalvektige.

- Dette er blitt et alvorlig helseproblem i Norge, og i likhet med andre medier skriver Dagbladet om slankemetoder som har forskningsmessig dokumentert effekt, sier Beverfjord.

Dagbladet har lange tradisjoner om å skrive om sex og samliv, og heller ikke her har Dabladet ambisjoner om å trappe ned dekningen. 

- Når det gjelder intimkirurgi, så har Dagbladet skrevet om folk som har positive erfaringer med det, og om folk som mener de ble ødelagt av operasjonen. Sånn er journalistikk, da viser man flere sider.

- Så her mener du Press rett og slett ikke treffer med sin kritikk?

- Nei. Vi ser ulikt på det.