Saken blir oppdatert.

Fredag formiddag tok Venstre-politiker Abid Raja sine første steg som kulturminister nedover Slottsplassen som en del av regjeringen Erna Solberg har satt sammen etter at Fremskrittspartiet trakk seg ut.

Han tar over posten som Venstre-leder Trine Skei Grande har hatt i to år. Hun blir ny kunnskapsminister.

- Han skal videreføre mange av de store prosjektene som Trine har satt i gang. Han får også ansvar for hele idrettsområdet. Jeg har sagt til han at jobben som minister for dette er å se på og heie, ikke delta i alle øvelsene, som jeg vet han hadde hatt en tendens til å gjøre, kvitterte Erna Solberg da hun introduserte Raja på dagens pressekonferanse.

Nå møter den nye kulturministeren en spent mediebransje. Administrerende direktør i Mediebedriftenes landsforening, Randi S. Øgrey, tar imot den nye medieministeren med følgende ord:

- Det er viktigere enn noen gang å fremme en fremtidsrettet mediepolitikk for å sikre det norske mediemangfoldet. Endringstakten i bransjen kommer til å fortsatt være høy og virkemidlene må speile dette, sier MBL-sjef Randi Øgrey.

- Hva er de viktigste sakene Abid Raja skal se på som medieminister?

- Vi håper han vil se på saken med mediestøtteråd på nytt. Det synes vi er et usedvanlig dårlig forslag, sier hun.

Forslaget om å etablere et nytt Mediestøtteråd, som skal få ansvaret for å fordele midler mellom ordningene i den nye modellen for mediestøtte, har blitt møtt med motstand av mediebransjen. 

- Ellers så håper vi han vil bidra til å utvikle virkemidler for fremtiden. Vi håper han vil være en fremtidsrettet medieminister som ser vi verdien til de redaktørstyrte mediene, sier hun.

Øgrey håper også Raja vil ta fatt på utfordringene de globale aktørene skaper for den norske mediebransjen.

- Selv om vi har hatt en kulturminister som har levert på moms og medieansvarslov og gjort en rekke tiltak, så er det fortsatt en lang arbeidsliste igjen i regjeringsplattformen som vi ser frem til å jobbe med han på. Vi inviterer han gjerne på medieturné, sier Øgrey.

- Hva slags inntrykk har du av Raja?

- Han har masse energi og er veldig opptatt av ytringsfrihet og den gode samtalen i mye av det han har gjort. De verdiene ser vi frem til at han tar med seg videre. 

- Tydelig mediepolitikk
Også administrerende direktør i Fagpressen, Per Brikt Olsen, er spent på hva den nye ministeren vil levere.

- Det er et spennende valg og en spennende kulturminister, det er det ingen tvil om. Han kommer fra Venstre og vi vet at Venstre har en klar og tydelig mediepolitikk. Det har vi forventninger til. Så synes vi det er spennende at det er en annerledes og frisk type, som vi absolutt må ha forventninger til, sier han til Kampanje.

Assisterende generalsekretær i Redaktørforeningen, Reidun K. Nybø, sier at hun håper at Abdi Raja vil være opptatt av mediepolitikk.

- Vi håper han vil være en engasjert medieminister. Det opplever vi at Trine Skei Grande har vært. Øverst på ønskelisten vår akkurat nå som vi har levert vår høringsuttalelse om den nye loven om mediestøtte, er at han kan få bort dette mediestøtterådet ingen vil ha. Her har sagt at saksbehandlingsreglene grenser til det uforsvarlige, sier hun til Kampanje.

Hun oppfordrer også Raja til å bidra til større åpenhet i det offentlige.

- Vi er opptatt av mye på medieområdet som ikke koster penger, og det er at man ikke bare snakker om åpenhet i festtaler, men at man fra det offentlige sin side også viser at man ønsker å være åpen. Der er det mye en minister kan gjøre for at offentlige data blir tilgjengelig for journalister, sier Nybø.

- Har peiling på drama
Sigrid Hvidsten, kulturredaktør i Dagbladet, sier til Kampanje at norsk kulturliv trenger er en kulturminister med engasjement og interesse. 

- En som ser utfordringene feltet står overfor, som kan ta vanskelige valg og gjennomføre nødvendige reformer. Her tror jeg Raja har noen fordeler og noen ulemper. Han har markert seg som en politiker som skrider til verket med stor entusiasme, sier hun og fortsetter: 

- Samtidig er det litt uklart for meg om han har god kjennskap til kulturpolitikken. Samtidig er det ingen tvil om at han har peling på drama. For å si det med D.D.D: Her blir det liv, RAJA RAJA! 

- Har Raja noen gang utrykket noen spesiell interesse for kulturliv eller kulturpolitikk tidligere? 

- Norsk kulturliv er så mangt. Det er debatter, diskusjoner, kronikker, brannfakler. Raja er en politiker som blant annet har markert seg på ytringsfrihet- og integreringsspørsmål tidligere. Dette er viktige saker for en kulturminister, mener Hvidsten.