- Det er et stort privilegium å ta over departementet etter Trine, sier ny kultur- og likestillingsminister Abid Raja til Kampanje.

Det la han heller ikke skjul på under nøkkeloverrekkelsen, der tårene trillet fra første minutt.

- Du er kulturlivets Wirkola ganger 100. Å hoppe etter deg er ikke mulig, sa Raja foran et stort presseapparat.

De var mest opptatt av den interne lederkabalen som skal legges i Venstre og hvorvidt Raja også har lyst til å overta jobben som partiets leder etter Trine Skei Grande.

- Det har vært turbulent mellom oss, men det folk ikke husker er at før det var turbulent var det veldig godt. Venner kan også krangle og vennskap kan bygges opp igjen, sa Raja.

- Vi har levd to forskjellige liv
- Hva kommer til å skille deg og Trine Skei Grande som kulturministere?

- Jeg tror du vil se at vi har store likehetstrekk. For meg er det viktig å forvalte arven videre. Jeg tror hun har truffet en nerve i kulturlivet og kultursamfunnet. Men jeg skal sette mitt preg på denne rollen. Vi er to forskjellige personligheter og det vil komme til uttrykk. Vi har levd to forskjellige liv, og det er alltid med på å prege oss som politikere.

- Hva betyr mediemangfoldet for deg?

- Norge er et av de landene i verden som har høyest ytrings- og mediefrihet. Det er kjerneverdien i et demokrati. Det er en del av dannelsesprosjektet som en hver nasjon som kan kalle seg et demokrati bygger videre på. Det kommer til å fortsette å være viktig for Venstre, for regjeringen og for meg.

- De norske mediene er under press fra de globale aktørene. Hva kommer du til å gjøre for å hjelpe dem med den utfordringen?

- Det aller første jeg kommer til å gjøre er å sette meg inn i ulike problemstillinger knyttet til det, for det er ganske mange. Jeg er helt sikker på at det er enkelte problemstillinger som jeg ikke har satt meg grundig inn i. Det skal jeg bruke de neste dagene på å gjøre.

Har engasjert seg i mediedebatten
Så sent som i fjor engasjerte Abid Raja seg i mediedebatten rundt den offentlige støtten som det innvandringskritiske nettstedet Human Rights Service har fått.

- Det finnes ikke ett eneste individ i Venstre noe sted i hele landet som mener at Human Rights Service bør få penger. Hverken før, nå eller senere, sa Raja til Aftenposten i august.

Som kulturminister, vil han ikke uttale seg om han vil jobbe for å sette en stopper for støtten som nå skal deles ut av Trine Skei Grande i Kunnskapsdepartementet.

- Venstre står bak regjeringens samlede politikk og statsbudsjettet som er vedtatt. Hva som skjer i neste års statsbudsjett får vi ta stilling til når neste år kommer, sier han.

- Blir det et tema i neste statsbudsjett?

- Det får vi komme tilbake til. Jeg tror det er naturlig at dette spørsmålet går gjennom et partiapparat.

Utfordres om mediestøtteråd
Både administrerende direktør i Mediebedriftenes landsforening (MBL), Randi Øgrey, og assisterende generalsekretær i Redaktørforeningen, Reidun K. Nybø, ber Raja sette en stopper for forslaget om å etablere et eget mediestøtteråd som skal fordele midlene i den nye modellen for mediestøtte.

- Det aller første jeg kommer til å gjøre er å sette meg inn i problemstillingen, svarer Raja.

Les mer om reaksjonene på utnevnelsen: - Et spennende valg