Bloggæraen er åpenbart ikke forbi. Med over 270.000 sidevisninger i uka er Asbjørn «Kokkejævel» Sandøy et vaskeekte eksempel på at en bloggpost som treffer fortsatt kan gi deg «15 minutes of fame» og mer til.

Først må vi ni år tilbake i tid: Sophie Elise Isachsen kom inn som en pionér i bransjen. På de årene år rakk hun å gå fra tanketomt (i bestefall) Barbie-image til en samfunnsengasjert og for mange viktig stemme. Hun ble kåret til Medie-Norges mektigste av Medier24, fikk folkekjære Freia til å endre sin påskeegg-kampanje, og klarte generelt kunststykket å fornye seg såpass at både inntekter, medieomtale og bloggtrafikk stort sett har pekt oppover.

Selvsagt har Isachsen også vunnet en rekke priser. Og blant de gjeveste i bloggbransjen må være «Folkets favoritt» under Vixen Blog Awards. Når årets Vixen-nominasjoner nå er offentliggjort, er det spesielt ett navn som skiller seg ut: Asbjørn «Kokkejævel» Sandøy.

For her kommer en 42 år gammel kokk, pappa og kjæreste fra Alta. Han entret bloggscenen så sent som i september i fjor, og ble på rekordtid en folkekjær klikkvinner. Det har sikret ham en nominasjon i nettopp «Folkets Favoritt», samt «Årets influencer» og to andre kategorier. Og sett nominasjonene til side; Sandøy er en snakkis uansett – han rakk knapt å publisere sitt andre blogginnlegg før han seilte inn på blogg.no sin toppliste. Og der har han blitt – tidvis som nummer én, med flere lesere enn for eksempel Sophie Elise.

Så hva er det med kokken, faren, kjæresten, gründeren fra Alta?

Det er noen likheter mellom «Kokkejævel» og Isachsen. Én ting er at de begge startet bloggkarrierene sine i nord, og at lokal kjendisstatus ga dem løftet de trengte ut i resten av landet. Riktignok uten sammenligning for øvrig: Mens Isachsen sto fram som mindreårig i lokalavisen med budskap om at hun skulle ta plastisk kirurgi når hun ble myndig, var Sandøy før han begynte å blogge en profilert figur i sitt lokalsamfunn med et eget spisested, og en rekke følgere på Facebook.

Men det kanskje viktigste de har til felles er at de deler det mørke.

For da Sophie Elise Isachsen inntok bloggverden, skjønte hun fort at det ikke bare var tanketomt innhold, sminketips og plastisk kirurgi som ville gjøre henne til Norges største blogger. Det måtte mer til, og forretningskvinnen fra Harstad ble fort en stemme utad som snakket om både kroppspress og depresjon på sitt mørkeste.

Sandøy er også ærlig. Og han bærer på en sterk historie som ikke er konstruert i blogg-øyemed, men som i aller høyeste grad er fra virkeligheten. Han sier selv at han ønsker å skrive om livet som det skjer, akkurat når det skjer. Han skriver om barnedød og en vanskelig oppvekst. Han deler. Det er det også andre som gjør, men kontrasten som oppstår når de milde, sorgfulle ordene kommer fra en «Kokkejævel» med brei kjeft og høymaskulin fremtoning, gjør innholdet spesielt interessant. For han er mest av alt en mannlig blogger som gjør alt dette.

Og blant andre toppbloggere som tilsynelatende lever liv de aller færreste verken forstår eller kan se for seg selv leve, kan nok mange relatere seg til Sandøy. Han er åpen om økonomiske opp- og nedturer. Enten du har vært gjennom en konkurs selv, som Kokkejævel, eller har kjent på gleden over penger i kassa, kan du nok kjenne igjen følelsen. Sandøy speiler samtiden.

Så må man selvsagt heller ikke glemme at han var en lokal helt lenge før bloggeventyret startet. Han lever av og for nærmiljøet og har bygget seg opp der før han tok til bloggen. Sandøy utfordrer dessuten trollene, en øvelse som (heldigvis) har blitt mer og mer populær, dog med rolig penn.

Kunsten å forbli interessant er alle influenceres utfordring. Den Pulitzer-vinnende moteskribenten Robin Givhan skrev allerede i 2014 at motebloggernes æra er forbi, fordi man ikke kan leve evig på ett image. Det har flere bloggere forstått, og Kokkejævel har valgt å skrive om både sitt fag, mat, og om livet selv. Det blir spennende å se hvordan kokken fra Alta forvalter sin nyvunnede bloggstatus framover.

Men at mange er mettet på fasade, er det liten tvil om. Så når Isachsen stiger ned av tronen, er det kanskje nettopp en Kokkejævel vi trenger.

Til orientering samarbeider Egmont Publishing med flere av landets største bloggere gjennom sin plattform blogg.no. Noen av disse er Anna Rasmussen, Sophie Elise, Isabel Raad, Sofie Nilsen, Andrea Sveinsdottir og Asbjørn «Kokkejævel» Sandøy. Kronikkforfatteren er også produktsjef for plattformen blogg.no.