I en kronikk publisert i Aftenposten tar filmskuespiller og lege Anders Danielsen Lie et kraftig oppgjør med den norske TV-dramabransjen.

- Når folk sier at TV-serien er den nye romanen, går det kaldt nedover ryggen på meg. For her nedprioriterer man det aller viktigste: Et gjennomarbeidet manuskript, skriver Danielsen Lie.

Danielsen Lie har spilt i flere norske dramaproduksjoner etter at han bare ti år gammel fikk sin første hovedrolle i spillefilmen «Herman», basert på Lars Saabye Christensens bok med samme navn. Danielsen er i disse dager aktuell med dramaserien «Besatt» på Viaplay.

- Etter å ha jobbet i flere år som skuespiller på store norske TV-serieproduksjoner, er jeg sjokkert over hvor mange millioner kroner som kastes bort på halvkvedede viser, fortsetter Danielsen Lie.

I kronikken kommer skuespilleren med kritikk om både et «for høyt produksjonstempo», «uakseptable arbeidsforhold» og «dårlige og halvferdige manus».

- Uavhengig av hva man måtte mene om kvalitetsnivået på norsk TV-dramatikk anno 2020, er produksjonstempoet i bransjen blitt for høyt. Det er som det foregår et våpenkappløp mellom kanaler og strømmetjenester om hvor mange TV-serier man klarer å spy ut per. år.

Danielsen Lie skriver i kronikken at han ikke vil kritisere enkeltprosjekter og mener det er laget mange dramaserier på den måten han selv kritiserer, men skuespilleren har likevel ett nyttårsforsett «til produsenter, manusforfattere, regissører, kanaler, strømmetjenester og distributører».

- Si nei til prosjekter som åpenbart ikke er ferdige. Tidsrammen fra grønt lys til man skal levere et ferdig produkt, er blitt altfor kort. Vi må slutte å gjøre det viktigste til slutt, nemlig å skrive manus, skriver Danielsen Lie.