Jul betyr TV-tid for mange nordmenn, og også i år benket over én million seg ned for å starte julehøytiden med NRK og «Kvelden før kvelden» lille julaften. 1.066.000 nordmenn, for å være helt nøyaktig.

Det er imidlertid en betydelig nedgang fra i fjor, da 1.287.000 gjorde det samme. Også andelen falt fra 73 til 68 prosent. Det betyr at flere TV-seere valgte å se på andre kanaler enn NRK1 på dette tidspunktet.

- Jeg har ingen god forklaring på hva endringen kan skyldes. Men vi må konstatere at én million seere fulgte programmet fra halv åtte til elleve på kvelden. Det er fortsatt et av de aller største programmene på TV i år, sier analysesjef Kristian Tolonen i NRK til Kampanje.

«Kvelden før kvelden» ble ledet av Haddy Njie og Mikkel Niva. Njie har ledet programmet tre ganger tidligere, men det var knyttet en viss spenning til valget av henne som programleder for årets sending etter at hun i høst ga ut en bok om sin opplevelse av varslene mot ektemannen Trond Giske og den påfølgende mediestormen.

Les også: Flere klager på valget av Haddy Njie som programleder for «Kvelden før kvelden»

Kristian Tolonen synes det er vanskelig å si noe om hvordan kontroversene rundt denne bokutgivelsen kan ha påvirket seertallet.

- Det tør jeg ikke mene noe om, med et forbehold om at jeg heller ikke har sett nøye på sendeskjemaet til de andre kanalene, sier han.

På det meste var 1,6 millioner seere innom programmet. Det skjedde omtrent da grevinnen og hovmesteren tok sin siste skål kl. 21.11. I fjor nådde sendingen en topp på 1,7 millioner seere på samme tidspunkt.

TV-seingen på julaften holdt seg på samme nivå som i fjor og i noen tilfeller var den høyere, som for «Tre nøtter til Askepott», som ble sett av 768.000 på julaften. Det er 73.000 flere enn i fjor. «Donald Duck og vennen hans» ble sett av 639.000, og det er 8000 flere enn i fjor. Også «Reisen til julestjernen» økte, fra 457.000 til 512.000 seere.

- Det er mye som har skjedd med kringkastet TV siden 2010. I det store bildet så vi da tre timer TV hver dag, mens vi nå ser to. Med det som bakteppe er det interessant å se hva folk fortsatt ser på lineær-TV. Én ting er store begivenheter og sport, men det andre er selvfølgelig tradisjoner. Jula er tradisjoner og den holder seg bemerkelsesverdig stabil i forhold til hva som har skjedd med kringkastet TV ellers, sier Tolonen.

Julaften er også den ene dagen på året hvor det er mer seing på dagen enn på kvelden, forteller han.

- Det belyser tydelig hva lineær TV betyr for folk når det er noe som kan samle mange samtidig, i en medieverden der man i mye større grad velger akkurat det man vil.