Navn: Kjersti Mo

Stilling: Direktør Norsk Filminstitutt

Alder: 45

- Det ble ingen norsk Oscar-nominasjon i år. Er det et mål for deg at Norge skal få en nominasjon neste år og hvordan skal dere få det til?

- I år ble det ingen nordiske nominasjoner i det hele tatt, det er synd for interessen rundt filmer fra vår del av verden. Akkurat nå er det mye buzz rundt norske dramaserier, men vi vil jo også gjerne at filmene skal nå ut. Vi har helt konkrete mål om at norsk film skal hevde seg i internasjonalt med festivaldeltagelse, nominasjoner og priser – så det er ambisjoner vi har med oss hele tiden. Og da jobber vi for det helt fra utviklingsfasen og dialogen med Filminstituttet starter, via produksjon og lansering og et omfattende internasjonalt arbeid. Men film er marathon-løp, så de filmene som kommer i 2020 har vært jobbet med i flere år allerede.

- Hva spiser og drikker du julaften?

- Jeg er et uhyre lite tradisjonsbundet menneske, og for min del kunne vi egentlig gjerne spist noe nytt hvert år. Den «tradisjonen» jeg imidlertid holder fast ved, er at jeg er solid bakpå med alle forberedelser til jul, i år verre enn normalt fordi jeg begynte i ny jobb for sju uker siden. Så jeg er veldig glad for å ikke arrangere julaften selv, og dermed en særs takknemlig gjest. Som med stor glede spiser det som serveres av foreldrene mine, antar det blir ribbe og god rødvin.  

- Hva er ditt personlige høydepunkt fra medie- og kommunikasjonsåret 2019?

- Den saken jeg har fulgt med størst interesse er den såkalte «dansevideosaken» eller «Bar Vulkan-saken». Uhyre interessant hvordan Norges ledende nyhetshus håndterte å ha tråkket såpass langt over streken, hvor langt inne det satt for VGs ledelse å erkjenne feil. Når lyset snur og belyser den «fjerde statsmakt», responderer de ikke nødvendigvis som de selv ville krevet av de tre andre statsmaktene. Det har gjort at mediene i større grad enn før kanskje dekker hverandre, det tror jeg er veldig bra. Også interessant hvor stort spillerom dette feilskjæret ga for å stille spørsmålstegn ved hele dekningen av #Metoo, om «alt bare var blåst ut av proposjoner» som i denne saken? Men også utrolig lærerikt for mediene at hun som danset på videoen, som ble sitert feil anonymt og brukt i saken, på imponerende vis tok sin historie tilbake gjennom å stå frem i TV 2. Dette har belyst sitatpraksisen i norske medier på en måte som jeg tror er veldig verdifull og lærerik for selv den mest erfarne journalist og redaktør.

- I år har vi hørt om flyskam, kjøttskam og forbrukerskam. Hva har du skammet deg mest over i år, og hva har du gjort for å lette på skammen?

- Jeg har hatt noen måneder fri i år, mellom to jobber. Den tiden brukte jeg på å gå i skogen, få en valp, trene yoga, og generelt slappe av – skikkelig lenge. Jeg skammet meg etter hvert over at jeg kunne holde på sånn i såpass lang tid, for jeg var totalt uproduktiv og ble nesten en annen person. Men jeg koste meg mer enn jeg skammet meg, altså. Og nå er jeg meg selv igjen, passer åpenbart best i arbeidslivet.

- Hvis du fikk bestemme helt selv, hvor bør NRKs nye hovedkontor ligge, og hvorfor?

- Har trua på fengselstomta på Grønland, det tror jeg kan bli bra. Helt privat er det en klar fordel om mannen min (som jobber i NRK) ikke får mer klønete hverdagslogistikk enn nå, så alt innenfor Oslo er i hvert fall en klar fordel.

- Posten tuller med juleevangeliet i sin nye film. Er det innafor eller helt borti natta og antyde at postbudet er Jesus’ rettmessige far?

- Innafor.

- Smarttelefonen revolusjonerte tiåret vi legger bak oss, hva slags teknologisk nyvinning vil fargelegge det nye tiåret?

- Kombinasjonen av kunstig intelligens, selvkjørende transport og internet of things vil frigjøre masse tid for forbruker og helt endre våre vaner for hvor, når og hvordan vi konsumerer innhold. Da er det utrolig viktig å sørge for at vi fortsatt har gode, norske alternativ å velge i, og at norsk språk og kultur fortsatt er en selvfølgelig del av hverdagen vår og ikke minst av barn og unges hverdag.

- Hva var den beste og den verste tv-serien du brukte tid på i år?

- Har sett masse bra i år, av de norske er Unge Lovende, Beforeigners og Heimebane verdt å trekke frem. Tsjernobyl, Big Little Lies og siste sesong av The Affair favoritter blant de internasjonale. Med så mye bra å velge mellom, er det ingen dårlige serier som blir sett, gitt. 

- Gikk Aftenposten over streken da solgte Forklart-podkasten til Equinor?

- De har i hvert fall ikke vært tydelige nok, det har vel de fleste landet på – også Aftenposten selv som justerer merkingen. Jeg har stor forståelse for at tradisjonelle medieaktører prøver ut nye kommersielle formater for å finansiere innholdet sitt, og Aftenposten har vært offensive og flinke til å utforske gjennom hele Espen Egil Hansens periode. Jeg mener det virkelige knekkpunktet står ved at publikum har reell mulighet til å skille mellom hva som er kommersielt og hva som er redaksjonelt innhold, at det er tydelig merket – og at målgruppen for innholdet forstår merkingen.

- Hvilket bilde på kamerarullen din oppsummerer 2019 best?

Kort oppsummert:

- Fri, blid, sol, hund, tur - store deler av 2019 kort oppsummert der.