Navn: Espen Egil Hansen

Stilling: Avtroppende sjefredaktør og administrerende direktør i Aftenposten

Alder: 54

- Du blir direktør for nye mediekonsepter i Schibsted. Har du allerede noen ideer om hva det kan være? 

- Ja, jeg har lett for å få ideer, men nå i begynnelsen skal jeg prøve å fortrenge dem. Det viktigste nå blir å jobbe med hvorfor. Hvorfor skal vi gjøre dette, hvilke teknologier får tung innflytelse 10-15 år fra nå, hvor tungt skal vi vektlegge andre verdier enn de rent finansielle - for eksempel verdien av journalistikk i samfunnsutviklingen og så videre. Min erfaring er at hvis disse tingene er på plass, så er det forholdsvis enkelt å få opp konkrete ideer. Strategi handler tross alt om å kartlegge muligheter, for så å si nei til det aller meste. 

- Hva spiser og drikker du julaften?

- I år er vi fire godt voksne samlet julaften så da står vi litt fritt. Det blir lammecarre som jeg juler til med eplechutney med en god porsjon stjerneanis, chilli og kanel. Grønnkål og rosenkål har jeg dyrket selv, så da blir vel det tilbehøret. Siden det er jul må rosenkålen stekes kjapt i smør, hvitløk og muskatnøtt. Drikke: Eplegløgg og etter hvert god rødvin. 

- Hva er ditt personlige høydepunkt fra medie- og kommunikasjonsåret 2019?

- Siden du understreket at det skal være personlig er det vanskelig å komme unna mandagen forrige uke. Da brukte jeg vårt evalueringsmøte til å fortelle at nyttårsaften blir min siste dag i Aftenposten. Det var svært følelsesladet for meg fordi jeg er så knyttet til felleskapet i avisen. Og så har jeg tenkt mye på at jeg har vært en del av ulike redaksjoner siden jeg var 17 år gammel, og at jeg nå skal prøve noe annet. Det er både skummelt og befriende på en gang. 

- I år har vi hørt om flyskam, kjøttskam og forbrukerskam. Hva har du skammet deg mest over i år, og hva har du gjort for å lette på skammen?

- Jeg skammer meg ikke, og ber aldri noen andre gjøre det heller. Derimot har jeg de siste årene blitt mer bevisst på hva jeg kjøper, spiser og hvordan jeg reiser. 

- Hvis du fikk bestemme helt selv, hvor bør NRKs nye hovedkontor ligge, og hvorfor?

- NRK er en av Oslos større arbeidsplasser så hovedkvarteret bør ligge nær et kollektivknutepunkt. Aller viktigst er det selvsagt at de får anledning til å bygge et moderne og fleksibelt bygg. Mediebransjen kommer til å endre seg også fremover og det må være et bygg hvor det både er godt å jobbe sammen og hvor en kan utforske ulike måter å gjøre det på. Jeg håper det samtidig blir et visjonært signalbygg. NRK er nasjonsbygging og arkitekturen bør reflektere det. 

- Posten tuller med juleevangeliet i sin nye film. Er det innafor eller helt borti natta og antyde at postbudet er Jesus’ rettmessige far?

- Det er innafor, men ikke nødvendigvis god reklame. 

- Smarttelefonen og sosiale medier revolusjonerte tiåret vi legger bak oss, hva slags teknologisk nyvinning vil fargelegge det nye tiåret?

- Det kommer an på hvilket perspektiv du velger å ta. Den største endringen vil komme ved at internett kommer til å bli tilgjengelig over hele kloden. Det kommer til å akselerere den fantastiske utviklingen vi har sett i helse og levealder i de fattigste landene de siste 50 årene. Her hjemme vil oversettelsesteknologi, talegjenkjenning, 5G, AI, grønn teknologi og selvkjørende, elektriske biler - denslags - dominere. 

- Hva var den beste og den verste tv-serien du brukte tid på i år?

- Jeg skrur av serier jeg synes er dårlige. Best: Babylon Berlin, kanskje? Eller var det i fjor?

- Gikk Aftenposten over streken da de solgte Forklart-podkasten til Equinor? 

- Premisset for ditt spørsmål er galt og illustrerer problemet med denne debatten. Aftenposten solgte ikke Forklart-podkasten, vi solgte en annonse i Forklart-feeden. På samme måte selger vi bilag til XXL i papiravisen hver søndag og har for øvrig hatt annonser i Aftenposten hver dag siden 1860. Vi har imidlertid gjort endringer som følge av debatten: Når vi brukte merkingen «Forklart annonsørinnhold» pluss logo så var det for å oppfylle kravet om tydelig merking som vær varsomplakaten pålegger oss. Noen har imidlertid tolket dette som det motsatte, nemlig at merkingen indikerer en tettere relasjon mellom annonsøren og avisen. I fremtiden kommer vi derfor ikke til å merke slike annonsekampanjer med logo eller Forklart-navnet. Det vil enkelt og greit hete «Annonsørinnhold».

- Hvilket bilde på kamerarullen din oppsummerer 2019 best?

Slo prognosen:

Slik så utsiktene for 2019 ut for fem år siden. Slik gikk det. Foto fra allmøte i Aftenposten i desember: Solveig Ruud