- Jeg synes det er veldig gøy å se at «Parterapi» har fått gode kritikker i Sverige og Danmark. Det er stas å se at karakterene jeg har laget blir spilt av andre komikere, sier Kevin Vågenes til Kampanje.

Komikeren og serieskaperen bak seersukseen «Parterapi», som har fått over én million seere de to første TV-sesongene, legger til: 

- Det blir gøy å følge med på om konseptet og karakterene slår an i Danmark og Sverige fremover. 

Serien hadde premiere i både Sverige og Danmark 27. oktober, på henholdsvis Kanal 5 og Dplay, og DR2/DRTV.

Klipp fra den svenske og danske versjonen kan ses lengre ned i saken.

Snakker med flere land
- I både Sverige og Danmark var det størst interesse for en remake, så da synes vi det var moro å forsøke det, sier Aleksander Herresthal. Han er kreativ leder og partner i Seefood TV, som har produsert Parterapi. 

Herresthal vil ikke røpe hvor mye produksjonsselskapet har tjent på salget av TV-konseptet, men sier at det denne gangen er snakk om «beskjedne summer», ettersom formatet er så kort og produksjonen ikke så kostbar.

- Men vi håper de to utenlandske versjonene kan skape enda større interesse for formatet. Vi har fått mange henvendelser fra ulike land som er interessert i prosjektet og er i dialog med disse, men her er ingenting avgjort ennå, avslutter Herresthal. 

Sesong tre av NRK-serien «Parterapi» ligger foreløpig svært godt an til å bli en suksess – i likhet med de to første sesongene – den første episoden har over 1,1 millioner seere, mens snittet for sesongen, som fortsatt pågår, ligger på 644.000 seere. 

209.000 seere i Danmark
Parterapi har per dags dato 209.000 seere av første episode, skriver Sarah Cecilie, kommunikasjonsrådgiver i DR til Kampanje i en epost. 

I Danmark er serien skrevet av Christian Tafdrup og Mads Tafdrup, og skuespiller Jesper Groth alternaterer mellom å spille elleve forskjellige roller. En anmelder i den danske storavisen Politiken kaller serien «skarp, morsom og rammende satire». 

Anmelderen skriver at serien, «som all god satire», har en kjerne av sannhet i seg: «Og i dette tilfellet er det den sørgerlige, at vi av og til har det med å stirre oss blinde på våre egne forestillinger, om hvordan vår partner er». 

Videre skriver han at «vi kjenner dem, typene. Om så i mer grimaserende form. Men sånn er nå karikaturens språk nå en gang». 

Danske Soundvenue er mer kritiske, og skriver: «Jesper Groth er fantastisk i DR-remaken av den norske saterieserien - men hvorfor ikke bare vise originalen?». Anmelderen gir serien terningkast 3, og skriver videre at han «har vanskelig for å se hva behovet er for å oversette den originale «Parterapi» til dansk format».

Videre peker han på at DR flere ganger, «uten problemer», har kunnet vise norske og svenske fiksjonsserier på sine kanaler - og «det hadde nok vært utenkelig å lage en dansk tv-remake av kjempesuksessen Skam».

Han avslutter med å skrive at den danske versjonen av serien er kompetent laget, og at han fortsatt ler av karaktene: «Men når jeg kjenner deres opphav, tar det altså bort litt av gleden».

Her ser du et klipp fra den danske versjonen:



- Kjente at det var helt riktig
- Vi er fornøyde med premieren av «Parterapi» på Dplay, men for øyeblikket vil vi ikke kommunisere seertallene, skriver Anders Kilander, som er presseansvarlig for programmet hos Dplay i Sverige. 

I den svenske versjonen av serien er det komiker, skuespiller og programleder Christine Meltzer som alternerer mellom å spille de tolv tragikomiske karakterene som må gå i terapi med partneren sin.

Blant de svenske karakterene er det flere vi kjenner igjen fra norske TV-skjermer: «Jens, som bare vil klemme, mens hans kone Britt-Helen drømmer om en viljesterk mann», passiv-aggressive Elin som «lykkes i å forvandle enhver samtale med kjæresten til en storkrangel» og ikke minst Kevin - som «legger skylden på sin omfattende utroskap på det han har mellom beina», skriver svenske Expressen

Meltzer sier til Expressen, som kaller serien for en NRK-suksess, at hun synes den norske serien er «dritmorsom»: 

- Virkelig morsom. Jeg ble imponert over at han er så dyktig til å spille de ulike rollefiguerene. Siden har jeg på et vis lengtet etter å få kle meg ut igjen, men jeg har ikke visst hvilke forum jeg skulle bruke for å bli skikkelig sugen på å gjøre det igjen, sier Meltzers, og fortsetter:

– Når det her kom, fantes det ingen tvil, jeg kjente at det var helt riktig. Her skal jeg ikke være kjente personer, men spille karakterer, og det er det morsomste jeg vet. 

Når svenske Dagbladet spør Meltzer om hvorfor hun tror serien er blitt så populær i Norge, svarer hun: 

- Den handler om det som er vårt liv, å være forelder, sex, kjærlighet og relasjoner. Man blir kjent med rollefigurene og kjenner igjen seg selv og andre i dem.

Her ser du et klipp fra den svenske versjonen: