Det er allmennkringkasteren på Marienlyst som er den store taperen i tv-markedet når markedsandelene for november skal fordeles. NRK går tilbake med hele 3,9 prosentpoeng i november i år sammenlignet med tilsvarende periode i fjor, og det gir NRK en markedsandel i riksuniverset på 36,1 prosent.

I fjor på samme tid hadde NRK en markedsandel på hele 40 prosent i TV-markedet. Det er NRK2 som går mest tilbake og kanalen hadde i november en markedsandel på 5,2 prosent i år etter å ha falt med hele 2,1 prosentpoeng.

- Vi hadde vanvittig sterke tall i fjor høst med VM i sjakk fra London. Det påvirket hele høsten og forklarer mye av nedgangen på NRK 2 og noe av nedgangen til NRK1, sier NRKs TV-sjef Arne Helsingen. 

Les også: Tidenes sjakk-VM på NRK - over 700.000 så Carlsen forsvare tittelen

Mister unge seere
Samtidig er det verdt å merke seg at andelen til NRK i den yngre målgruppen 20-49 år faller med hele 7,1 prosent til 23,7 prosent. Helsingen mener markedsandelene som alltid svinger fra måned til måned. 

- Det går opp og det går ned også blir spørsmålet hvordan totalmarkedet utvikler seg og ikke minst hvordan vi gjør det i strømmemarkedet. Vi har et kjempestort publikum på de lineære kanalene, men så må vi også bli valgt som strømmetjeneste, sier Helsingen.

Ser en på seingen i november så falt den med drøye ti prosent til 123 minutter i snitt i november i målgruppen 10-79 år.

Vekst for reklame-TV
Samtidig vokser de kommersielle kanalene, og TV 2 er den kanalgruppen som går mest frem med hele 2,4 prosentpoeng i november i år sammenlignet med tilsvarende periode i fjor.

Det gir TV 2 en samlet markedsandel for alle kanaler på 31,6 prosent i riksuniverset (10-79).

- November-tallene er en veldig bra førjulsgave til mange hardt arbeidende TV 2-medarbeidere. Vi har fått til mange ting på lineærkanalene våre med «Farmen», «Skal vi danse» og «Åsted Norge». Det gjør at vi styrker oss veldig linæert, sier kanaldirektør Trygve Rønningen.

Han trekker også frem programmer på Sumo som gjør det godt og viser til «Funkyfam», «Torpet», «Dansebobla» og «Glow Up».

- Det har vært en fantastisk lineær-måned, men så har det også vært en god måned for «video on demand». I sum har det vært veldig bra.

Også de to andre kommersielle kanalgruppene, Discovery og Nent, vokser i tv-markedet i november. 

Etter å ha mistet andeler både i september og oktober, kan Discovery-gruppen glede seg over en andelsvekst på 0,7 prosentpoeng for hele TV-huset. Hovedkanalen TVNorge står på stedet hvil med en andel på 5,6 prosent.

Se markedsandelene til TV-husene for november her. Tall i målgruppen 10-79 år. 

Tv-hus November '19 November '18 Endring i prosentpoeng
NRK 36,1 40,0 - 3,9
TV 2  31,6 29,2 + 2,4
Discovery 15,5 14,8 + 0,7
Nent 7,4 6,6 - 0,8
Øvrige 9,4 9,4 -