Saken blir oppdatert.

EU-kommisjonen godkjenner salget av Bonnier Broadcasting til Telia. Dermed får den svenske telegiganten tillatelse til å kjøpe den største kommersielle tv-kanalen i Sverige, TV4.  I tillegg får Telia også med seg finske MTV og den nordiske strømme- og betal-tv-kanalen C More på kjøpet.

Det bekrefter kommisjonen i en pressemelding.

- Vi har i dag tillatt Telias kjøp av Bonnier, på enkelte vilkår. Som følge av beslutningen vil kunder i Finland og Sverige fortsatt ha et bredt spekter av TV-kanaler og audiovisuelt innhold både gjennom tradisjonell TV og internett, sier EUs konkurransekommissær Margrethe Vestager i en uttalelse.

- En milepæl
Ett av disse vilkårene er at Telia ikke kan nekte konkurrerende teleselskaper som for eksempel Telenor eller tv-kanalene til Discovery å reklamere på selskapets nye tv-kanaler.

– Dette er en milepæl for oss i Telia. Vi blir pionerer i Norden når vi nå bygger opp en helhetsløsning som møter kundernes krav om høykvalitets oppkoblingh, stabil streaming og et fantastisk innhold, sier Christian Luiga, konsjernsjef i Telia Company.

I en melding fra Telia heter det at sammenslåingen av Telia med TV4 «kommer til å berede grunnen nordisk kvalitetsinnhold og gi nye inntektsstrømmer.» Kjøpet er forventet å gi synergier allerede fra neste år og med full årlig effekt på rundt 600 millioner svenske kroner fra 2022. 

Almqvist blir sjef
Integrasjonen mellom Bonnier Broadcasting, med sine rundt 1.200 ansatte i Sverige, Finland og Danmark, og Telia Company starter når transaksjonen ventes sluttført 2. desember i år.
 
- Når TV4, MTV og C More går sammen med Telia Company kommer vår mulighet for å tilby brukerne i Sverige og Finland førsteklasses drama, sport, nyheter og underholdning til og forsterkes ytterligere. Jag ser frem til å kombinere Telia og Bonnier Broadcastings styrker. Sammen kommer vi til å ta opplevelsen av kvalitetsinnehold til et nytt nivå, sier Casten Almqvist som blir administrerende direktør for det nye forretningsområdet til Telia. 

- Styrker virksomheten
Det var i juli 2018 at det svenske mediekonsernet Bonnier kunngjorde salget av Bonnier Broadcasting, inkludert TV4, C More og finske MTV, til Telia. Avtalen har vært gjenstand for gjennomgang av EUs konkurransemyndigheter.

- Bonnier styrker sine økonomiske ressurser, som muliggjør investeringer for vekst i både vår nåværende virksomhet og i nye områder.  Samtidig får TV4, C More og MTV en ny eier som styrker virksomhetene gjennom muligheten til å kombinere innhold og distribusjon, sier Erik Haegerstrand, administrerende direktør i Bonnier Group.\

Etter salget vil Bonnier Group ha en årlig omsetning på cirka 20 milliarder svenske kroner og virksomhet i 16 land. Antall ansatte vil utgjøre 9.000 som jobber i ni selskaper. Disse er Adlibris, Bonnier Books, Bonnier News, Bonnier Corp. (U.S.), Bonnier Publications (DK), Bonnier Ventures, SF Studios, Bonnier Fastigheter og Boninvest.