September er en viktig måned for de kommersielle tv-kanalene. Dette er måneden hvor flere av landets største tv-programmer får sin premiere og hvor høstens tv-vaner skal etableres. Samtidig bruker nordmenn stadig mindre tid foran tv-skjermen. Vi så i snitt 108 minutter tradisjonell tv hver dag i september, og det er 12 minutter mindre enn i september i fjor. Målgruppen 20-49 år så i snitt 69 minutter hver dag, ni minutter mindre enn i fjor.

Det er Discovery Networks Norge som har kommet aller dårligst ut av høstens jakstart på tv-seerne. Deres kanaler har en samlet tilbakegang på 2,1 prosentpoeng til 15,5 prosent, og det er moderkanalen TVNorge som tar den største støyten med en tilbakegang på 1,1 prosentpoeng til 5,9 prosent.

TVNorge har fristet tv-seerne med programmer som «71 grader nord» og «Alt for Norge» i september, uten at det har flyttet andeler i riktig retning for tv-konsernet.

- Det er ikke noe vits å bortforklare det, vi har ikke levert godt nok i september, sier kommunikasjonsdirektør Espen Skoland i Discovery til Kampanje.

Hele forklaringen på fallet har han imidlertid ikke.

- Det er ikke alltid like lett å svare på. Vi gjør det veldig sterkt digitalt og vi opplever et vanvittig løft på Dplay, så blant de unge gjør vi det veldig bra, men tradisjonelt er ikke september godt nok, sier han.

Faller for tredje år på rad
Da «Ex on the beach» hadde premiere på Dplay tidligere i høst, satte Discovery nye digitalrekorder, men på linær-tv peker pilene en annen vei, og det har de gjort en stund. Dette er tredje år på rad at TVNorge mister andeler i september. I den gamle tv-målingen kunne TVNorge vise til en andel på hele 9,1 prosentpoeng blant alle seerie over 12 år i 2016.

- Har dere investert for lite i programbudsjettet?

- Vi har investert masse i norsk innhold, men vi har vært veldig fokuserte på å nå det unge segmentet som er digitalt, og har ikke levert godt nok på TVNorge, sier Skoland.

Han tror programmer som «Kongen befaler», «Hvite Gutter» og «Jul i Blodfjell» kan hente tv-seerne tilbake senere i år.

Les også: Klagestorm mot TVNorge - Discovery peker på Canal Digital

NRK vinner måneden
Tv-seerne har i stedet funnet frem til NRK, som tok en samlet andel på 47 prosent av all tv-seing i september. Det er en vekst på 2,4 prosentpoeng fra samme måned i fjor. Ingen andre kanalhus kan vise til en større vekst.

Både NRK1 vokser med 1,7 prosentpoeng til en andel på 29,7 prosent og NRK2 vokser med 0,7 prosentpoeng til en andel på 5,5 prosent. NRK3 står på stedet hvil på 2,2 prosent.

Les også: Nesten to millioner nordmenn var innom NRKs valgsending - satte ny mobilrekord

TV3 vokser også i september, fra en andel på 3,5 prosent i september i fjor til 3,8 prosent i år. Viasat4 går så vidt frem med 0,1 prosentpoeng til 1,7 prosent, mens TV6 går tilbake 0,2 prosentpoeng til 1,4 prosent.

TV 2-gruppen beholder sin andel på 31,2 prosent, som er den samme som i fjor. Hovedkanalen TV 2 går noe tilbake, fra 21,8 til 21,3 prosent.

- Færre premierer
Tv-sjef i mediebyrået Mediacom, Marianne Massaiu, er ikke fornøyd med inngangen på tv-høsten totalt sett.

- Det har vært en rar inngang på høsten der premierene har vært færre og kommet senere enn vi er vant til. Det har vært en lavere lanseringstakt enn vi tradisjonelt har sett, sier hun.

Likevel mener hun det er vanskelig å konkludere.

- Det er vanskelig å kommentere tv-seingen «rett opp og ned», for det kan godt hende at det er vesentlig hyggeligere når man også ser på nett-tv-seingen, sier hun.

Les mer: Over en halv million så «Exit» i helgen: - Rekordstort engasjement