Stand-up-komiker og NRK-profil Jonis Josef går hardt ut mot «Radioresepsjonen» og programleder Tore Sagen i et innlegg på Instagram i dag. Han har lagt ut et klipp fra en spalte hvor Bjarte Tjøstheim, Steinar Sagen og Tore Sagen forsøker å gjøre hverandre så flaue som mulig, og Sagen leser en rasistisk tekst der han blant annet hevder at «negre er dårligere mennesker enn hvite, fordi det er kortere tid siden de var jegere og sankere på savannen». 

Når Sagen er ferdig med å lese opp teksten, lager han apelyder før han blir avbrutt av de andre programlederne som reagerer med å si at de ikke tror at han mener dette. Saken ble først omtalt på nettstedet 730.no.

- Selv om det er en kontekst der (flauhetskonkurranse), er dette for idiotisk å melde Om du til og med selv ikke står inne for disse tankene - legitimerer du hvert fall disse tankene til en haug av mennesker der ute som hører på dere hver dag. Skam deg mann, dette er dårlige greier, skriver Jonis Josef under klippet på egen Instagram-profil, der flere støtter kritikken.

- Jeg tror ikke Tore mener dette. Dette er Radioresepsjonens form for humor, men det er likevel svært drøyt og veldig uheldig, sier Jonis Josef til Dagbladet

Men kanalsjef Stig Holmer i P13 tar ikke kritikk for innslaget.

- Dette er et tydelig parodisk innslag som ænsker å gjøre til latter mennesker som ikke forholder seg til vitenskap og kunnskap om klima og om rasisme, sier Holmer til Kampanje.

- Det mener du kommer godt frem?

- Ja, det kommer tydelig frem i innslaget at dette er skuespill.

- Men reaksjonene kommer jo fra folk som forstår konteksten. Hva syns du om det?

- Vi syns det er veldig leit at noen føler seg såret av dette. Det var aldri meningen.

- Har de misforstått

- Nei, det vet jeg ikke. Men i humor gjelder det å følge med på sammenhengen.

- Synes du selv dette var morsomt?

- Ja, det lo jeg godt av, men det er fordi det oppståe en sjokkeffekt når Tore bruker de sterke uttrykkene. Da blir det veldig tydelig at dette med rasisme og klimaskepsis ikke er noe vi ønsker oss i samfunnet.

Tore Sagen svarer på kritikken i et eget Instagram-innlegg der han avviser at han er rasist. I et intervju med VG sier han at han vil avpublisere innslaget.

- Ja, siden dette ble misforstått, er det bedre å ta det bort enn at folk skal bli lei seg av det. Men intensjonen var å vise at rasisme og klimafornektelse er det flaueste jeg vet om. Det var motivet, sier han til VG.