I går trakk Aslak Bonde trakk seg etter 16 år som politisk kommentator i Morgenbladet. Saken ble først omtalt av Medier24. Videre skrev Kampanje om at Bonde samtidig luftet ideen om at avisas tidligere journalister og skribenter burde «starte opp et nytt Morgenbladet under nytt navn».

- Jeg håper dette skjer, med mindre ting snur i løpet av de neste ukene. Morgenbladet har mistet mange dyktige journalister som trenger et sted å gå, sier Eline Lund Fjæren til Kampanje. 

Lund Fjæren har vært fast bidragsyter av blant annet essay og kommentarer siden 2015. Hun tror ikke det vil være vanskelig å få Morgenbladets lesere til å «følge etter» journalistene og skribentene til en eventuell ny avis.

- Mange av dem som leser Morgenbladet har et nært forhold til journalistene, og leser avisa nettopp på grunn av stoffet de leverer. Jeg har jo også sett reaksjonene de som har tatt sluttpakke har fått - mange av leserne har allerede sagt opp abonnementene sine fordi journalistene de følger og ønsker å lese har sluttet. 

Lund Fjæren er en av de 33 skribentene som kunngjorde i ukens Morgenbladet at de vil holde tilbake sine bidrag til avisen, inntil ledelsen kan forsikre dem om at «Morgenbladet fortsatt vil være Morgenbladet».  

- Kvaliteten i både denne og den forrige utgaven av Morgenbladet er lavere. De har tydd til enkle løsninger, og det er tydelig at de er i en desperat situasjon. Forrige uke hadde de en kommentar som hovedsak, sier Lund Fjæren. 

Hun understreker at «streiken» som nå pågår blant avisens bidragsytere handler om at de er bekymret for avisens fremtid, og ønsker å vise solidaritet med Morgenbladets journalister - både de som fortsatt er ansatt i avisa, og de som har tatt sluttpakke. Lund Fjæren ble selv tilbud et vikariat etter at flere av de fast ansatte tok sluttpakke, men takket nei.

Hun oppsummerer kritikken mot ledelsen i den 200 år gamle avisa slik: 

- Morgenbladet trenger en ny ledelse og nye eiere, som tror på prosjektet og vet hva de har. Det opplever jeg at NHST ikke gjør. 

- Morgenbladet, slik den er nå, er død
- Jeg har ikke snakket med Aslak Bonde, men jeg kan forstå frustrasjonen og jeg ønsker initiativet velkommen. Men først og fremst bør man forsøke å redde Morgenbladet, sier Mohamed Abdi, som var skribent i Morgenbladet fra 2016 og frem til vår. 

- Morgenbladet er ikke bare en arbeidsplass for mange og en avis som mange leser, men det har vært en viktig plattform og en av få kulturaviser som dekker både forskning, kulturstoff og så videre. Det kan være fullt mulig å erstatte det, men jeg tror det vil være veldig vanskelig. Morgenbladet er en av Norges eldste aviser og du kan ikke bare erstatte noe som har vart i 200 år. Derfor mener jeg man må ta tak i problemene og prøve å redde det prosjektet som Morgenbladet er, utdyper han.

Abdi stiller seg bak de 33 skribentene som nå holder tilbake bidrag fra avisen.

- Jeg ble anklaget på veggen min på Facebook for å ønske avisen død da jeg skrev at det er viktig å vise solidaritet med skribentene. Det ønsker jeg ikke. Men Morgenbladet slik den er nå, er død, den versjonen som kom ut i dag er ikke det Morgenbladet mange kjente. Det er noe annet. Det er dypt problematisk og urovekkende.

- Kan man ikke lese dette stoffet andre steder?

- Jeg skal ikke være arrogant og pompøs og påstå at dette stoffet ikke kan finnes på andre plattformer og andre steder, men det vil være annerledes. Det vil ikke være det samme.

Selv sluttet Abdi å skrive for Morgenbladet i månedsskiftet april/mai. Det skjedde blant annet i forbindelse med debatten om Steve Bannons opptreden på Nordiske Mediedager, der Abdi opplevde at ledelsen i avisen ikke forstod argumentene hans om hvorfor mediedagene burde trekke invitasjonen til Donald Trumps tidligere rådgiver.

- Opplevde du at de ikke støttet deg?

- Nei, jeg forventet ikke at avisens leder skulle være enig med deg, men de forstod ikke argumentene mine, og det synes jeg var rart ettersom det var de samme som leser tekstene mine i Morgenbladet som skriver lederen.

Morgenbladet-redaktør Anna B. Jenssen har ikke svart på Kampanjes henvendelser i denne saken.