Tidligere i dag ble det kjent at Sun Heidi Sæbø er blitt ansatt som konstituert redaktør i kriserammede Morgenbladet, etter at Anna B. Jenssen trakk seg i går. 

Styreleder i Morgenbladet Amund Djuve uttalte tidligere i dag at Sæbø var den eneste han kontaktet etter at Jenssen trådte fra sin stilling. 

- Vi må  jobbe hardt for å gjenvinne tilliten blant våre lesere og bidragsytere, sa Sun Heidi Sæbø til Kampanje i ettermiddag

- Jeg tror Sun Heidi er et godt valg. Hun liter tillit blant journalistene, og har markert seg som en god leder i den turbulente tiden hun kom inn i avisen, sier en fornøyd Thomas Reinertsen Berg til Kampanje. 

Reinertsen Berg var en av de 33 skribentene som har holdt tilbake bidrag fra Morgenbladet. 

- Kommer du nå til å levere bidrag til Morgenbladet igjen? 

- Ja, jeg sendte akkurat et bidrag for ti minutter siden. Jeg har holdt på med en serie om 1989, og har holdt tilbake oktober-bidraget frem til nå. 

Berg Reinertsen forteller at han stadig er «kritisk til hvordan NHST har håndtert konflikten», men sier at ansettelsen av Sun Heidi Sæbø som konstituert Morgenbladet-redaktør, er et skritt i riktig retning.

- Det at de har satt inn en intern person i denne stillingen, og ikke har tredd en ekstern person nedover Morgenbladet-journalistene, er et godt tegn. Det tyder på at de har lyttet til journalistene og skribentene, sier Berg Reinertsen. 

Har inntrykket av at streiken er avblåst
Willy Pedersen bekrefter også til Kampanje at han igjen vil levere bidrag til avisen.

- Det vil jeg, sier han i en kort kommentar.

Det samme gjør Eline Lund Fjæren, som i forrige uke uttalte til Kampanje at hun var positiv til opprettelsen av «et nytt Morgenbladet under nytt navn», dersom konflikten ikke ble løst denne uken.

Nå er Lund Fjæren i gang med skrivingen igjen. 

- Jeg skriver på en bokanmeldelse til ukens nummer og er tilbake. Mitt inntrykk er at også de andre skribentene kommer motiverte tilbake nå.

Lund Fjæren er i likhet med Berg Reinertsen positiv til den midlertidige ansettelsen av Sæbø som redaktør. 

- Jeg fikk sjansen til å jobbe litt med Sun Heidi i sommer, det har jeg bare gode ting å si om.

Hun understreker  – også i likhet med Berg Reinertsen – at det fortsatt er bekymringer knyttet til NHSTs planer for avisa, men at dette er et stort steg i riktig retning. 

Les også: Starter jakten på ny Morgenbladet-sjef: - Har ikke vært den aller beste reklamen for stillingen

Bonde vil tilbake
I går, etter at Anna B. Jenssen trakk seg, sa også politisk kommentator Aslak Bonde at han var åpen for å vende tilbake til Morgenbladet. I forrige uke sluttet Bonde i Morgenbladet i protest, etter å ha levert bidrag til avisa i 16 år. 

At Sun Heidi Sæbø er Morgenbladets nye konstituerte redaktør, gjør ikke Bonde mindre lysten på å vende tilbake.  Han legger også vekt på at klubblederen har bedt skribentene om å igjen levere bidrag. 

- Jeg tror, og håper at jeg også vil komme tilbake, men forutsetningen må være at styret viser at det er nødvendig med gode og relativt mange journalister for å lage en god produkt. De nye pressestøttemillionene må brukes på journalistikk, sier Bonde til Kampanje.