Administrerende direktør i Monster, Ingvild Daae, har ansatt Vegard Stenberg Eriksen som ny sjef for dramaavdelingen Monster Scripted. Der har de produsert dramaserier som «Nobel», «Grenseland» og «Unge lovende» de siste årene.

- Jeg er glad for at vi nå får muligheten og tilliten til å gjøre endringer som vil styrke oss på drama. Monster jobber hele tiden med å få optimalisere organisasjonen og Scripteds vekst har resultert i at vi ønsker å gjøre noen endringer, sier Monster-sjef Ingvild Daae.

- Jeg er kjempeglad for at Vegard sa ja til å lede Monster Scripted og ønsker han velkommen og gleder meg til samarbeidet fremover.

Setter punktum med «Exit»
Vegard Stenberg Eriksen
har vært involvert i NRK-suksesser som «Himmelblå», «Heimebane» og «Mammon», som han vant en Emmy-pris for. Han har også vært produsent for «Exit», som i disse dager setter nye strømmerekorder for NRK. Nå synes han det er naturlig å skifte beite.

- Jeg har vært der i 13 år, men for et par år siden bestemte man seg i NRK for at man ville ha en ledermobilitet i rollen jeg har hatt, som en av tre eksekutive produsenter. Vi har en stor definisjonsmakt på hva som blir lagd, og sånn sett er det sunt at det er en mobilitet. Jeg har vært med på en reise og har nettopp satt punktum for «Exit» og «Twin», som kommer om to uker. Da er det et fint tidspunkt å la noen andre ta over, sier Eriksen til Kampanje.

Tilbudet fra Monster opplevde han som veldig spennende.

- Jeg kjenner godt til Monster og deres kompetanse og de flinke folka som er her. Så det føles veldig motiverende, sier han.

- Hva er ambisjonen din?

- Det er å være Norges ledende produksjonsselskap på dramaproduksjon. Vi skal selvfølgelig levere drama av internasjonal kvalitet.

Les mer: Orderud-produsent vokser med true crime - varsler flere nye krimsatsinger

Briseid: - Ingen enkel avgjørelse
Samtidig går tidligere leder av Monster Scripted, Håkon Briseid, over i en nyopprettet stilling som eksekutiv produsent.

- Vi har bygget sten på sten i Monster Scripted og er i ferd med å bli store, med tilhørende økende behov for en tilstedeværende daglig leder. Det var ingen enkel avgjørelse, men med Vegard på laget sikrer vi oss en av de flinkeste folka i bransjen og sannsynligheten er stor for at vi vil lykkes videre. Etter snart ti år som daglig leder frigjør jeg nå tid til en strategisk satsning i rollen som eksekutiv produsent, sier Briseid.

- Mye kan gå galt
I tillegg til å produsere drama for de norske tv-kanalene, har Monster Scripted flere serier i produksjon for Netflix.

- Er det så gode tider for norsk drama som man kan få inntrykk av?

- Det er stor omsetning, men det er også høy risiko. Mye kan gå galt underveis og det er ikke voldsomme marginer. Det er en vanskelig bransje med mange faktorer du skal forholde deg til, sier Vegard Stenberg Eriksen.

- Er det noen historier som ikke blir fortalt? Ser du noen hull i markedet?

- Seertallene på «Exit» viser at vi traff noe folk var klar for, men som de ikke nødvendigvis visste at de var klar for. Det er noe av hemmeligheten. Man må ha god kontakt med publikum og se litt inn i fremtiden. Det tar nemlig lang tid å produsere tv-drama. Vi snakker ofte to-tre år fra en idé blir født til den er på en plattform. Derfor er det vanskelig å kopiere noe andre gjør. Hvis alle nå skal lage en ny «Exit» eller lignende, så bommer de litt.

Les mer: «Exit» fosser frem på nett - nå har 1,2 millioner sett første episode

Tror tv-seerne vil ha håp og varme
Nå tror Eriksen at publikum er i modus for tv-serier med mer håp og varme.

- Det tror jeg det vil bli hard konkurranse om.

- Og hvis det blir en ny sesong av «Exit», så blir det uten deg. Hva tenker du om det?

- Uten Øystein Karlsen og de fantastiske skuespillerne, hadde jeg vært urolig, men han er nok viktigere for «Exit» enn det jeg er. Nå sitter jeg ikke i de diskusjonene lengre, de er det Ivar (Køhn, dramasjef i NRK, red. anm) som tar seg av.

- Du går på mange måter til en konkurrent nå?

- Det er gøy. Jeg kommer ikke til å renne ned dørene til NRK, men gleder meg til å ta fatt på alle andre, som Viaplay, TV 2 og HBO Nordic. Det blir spennende å ta opp dialogen med dem og høre hva de tenker om fremtiden.