Tirsdag formiddag presenterer Mediebedriftenes Landsforening de ferske lesertallene for 2019 og i presentasjonen ligger det også en oversikt over landets største mediehus og nettsteder. VG er landets desidert største avis på tvers av papir og digital med totalt 2.379.000 daglige brukere uavhengig av plattform. Deretter følger Dagbladet, med 1.295.000 daglige brukere og sjefredaktør Alexandra Beverfjord er dermed større enn NRK, viser den ferske målingen over landets største nettaviser og nettsteder som utgjøres av Kantar.

- Det er riktig at siden målingen startet så har vi gått forbi både NRK og TV 2 som lå foran oss i starten. Vi er selvfølgelig veldig glade for posisjonen som Norges nest største mediehus målt i dekning. Det er en viktig posisjon, sier sjefredaktør i Dagbladet, Alexandra Beverfjord, til Kampanje.

- Hva skal dere gjøre med VG?  

- VG er en formidabel konkurrent som vi har stor respekt for. Vi har en sporty innstilling til nyhetskonkurransen og opplever at kampen er inspirerende. Konkurransen på dette området fører til at vi alle lager bedre produkter og det er positivt både for bransjen og publikum, sier Beverfjord.

- Vi har parkert NRK og TV 
Beverfjord peker på flere forhold som har bidratt til veksten.

- Det aller viktigste er satsingen på breaking news der vi har hatt en oppbemanning også har vi satset veldig på å forbedre både tempo og kvalitet på nyhetsjournalistikken veldig, sier hun.

NRK klokkes inn til 1.134.000 daglige lesere uavhengig av plattform, men også TV 2 har over én million brukere daglig. Men nå er altså Dagbladet større. 

- Vi har parkert både NRK og TV 2 og tatt nummer 2-posisjonen, gjentar Beverfjord. 

Klatrer på målingen:

Dagbladets sjefredaktør Alexandra Beverfjord vokser i antall lesere og går nå forbi NRK på lista over landets største mediehus målt i lesertall.

- Vi vokser bra på mobil
På Marienlyst sier NRK-redaktør, Espen Olsen Langfeldt, at de opplever trafikkvekst. 

- Vi vokser veldig bra på mobile plattformer og veksten har økt i 2019, det er vårt hovedfokus. Ni av ti nordmenn konsumerer vårt innhold hver dag og det viktigste for oss er å få folk til å bruke NRKs innhold på alle plattformer, sier redaktøren for nyhetsdivisjonen i NRK, Espen Olsen Langfeldt, til Kampanje.

Han mener det er viktig å være åpne med hva som ligger inne av tall i målingene.

- Man må være åpne på hvilke tall som er med. NRK med og uten Yr er to forskjellige ti. Denne målingen er NRK uten Yr, men hadde vi tatt med Yr hadde for eksempel pustet VG i nakken. Men for oss er uansett det viktigste å nå ut til å så mange som mulig hver eneste dag også må vi jobbe med den mobile plattformen, sier Langfeldt.

Ifølge MBL 70 prosent av den digitale trafikken er nå på mobil og andelen har økt med ti prosentpoeng fra august 2018 til august 2019. 

- Da tåler dere at Dagbladet går forbi på akkurat denne målingen?

 - Ja, det tåler vi, men så må vi også vi finne ut av hva som er bakt inn i de ulike tallene, sier han.

VG: - Kampen blir stadig tøffere
VG på sin side fortsetter å vokse, og er Norges desidert største nettsted med over en million flere digitale lesere enn hvert av mediehusene som innehar de neste plassene på listen.  

- Tallene viser at VG befester posisjonen som folks førstevalg for nyheter. Det er gledelig. Det er også gledelig at vi klarer å vokse fra en allerede unik posisjon, i en verden der kampen om å fortjene folks oppmerksomhet blir stadig tøffere, sier Gard Steiro, ansvarlig redaktør i VG.   

I dagens tall kommer det videre frem at 83 prosent av landets befolkning bruker norske aviser enten på papir eller digitalt for å holde seg oppdatert. 67 prosent bruker daglig digitalt innhold, mens 39 prosent fortsatt får sine nyheter via papiraviser en gjennomsnittlig dag.

Samlet sett er det en tilbakegang på 8,1 prosent for de 162 papirtitlene som er rapportert. Det er en større tilbakegang enn på samme tid i fjor da tilbakegangen var på 7,7 prosent.

- Nordmenn vil ha norsk redaksjonelt innhold, og de vil ha det på mobilen. Lesertallene viser at den gode journalistikken som hver dag produseres i våre mediehus leses og brukes. Dette er godetall, sier Randi S. Øgrey, administrerende direktør i Mediebedriftenes Landsforening (MBL) i en melding. 

Her ser du listen over de 20 største nettstedene i årets andre lesertallsmåling fra Kantar Media og Mediebedriftene Landsforening målt i daglig lesing. Lesertallene inkluderer lesing fra alle plattformer også papiraviser.  

Plassering Mediehus Lesertall
1.  VG 2378,9
2. Dagbladet 1295,2
3. NRK 1134,4
4. Finn.no 1085,4
5. Yr.no 1063,2
6. TV 2 1042,4
7. Aftenposten 755,1
8. Nettavisen 441,6
9. E24 440,1
10. Dagens Næringsliv 294,9
11. ABC Nyheter 265,8
12. Bergens Tidende 252,0
13. Adresseavisen 236,9
14. Startsiden  216,7
15. Stavanger Aftenblad 178,1
16. Finansavisen 139,6
17. Finn Eiendom 137,1
18. Dagsavisen 129,2
19. Klassekampen 124,0
20 Finn Torget 115,4

Ifølge Kantar er det ikke mulig å sammenligne tallene for årets andre halvår med tidligere lesertall da det har vært større endringer med hensyn til metode når det gjelder digitalltallene.