Den politiske kommentatoren Aslak Bonde spekulerer i en Facebook-status, der han utdyper avgjørelsen sin om å slutte å skrive for Morgenbladet, om det vil være «mulig å få med seg noen på å kjøpe Morgenbladet tilbake til ideelle eiere». 

- Eller kanskje det finnes formuende mennesker der ute som kan tenke seg å støtte et nytt Morgenbladet under et annet navn. Det kan bli en lønnsom virksomhet. Morgenbladet har nå gått med små overskudd i mange år og har bygget seg opp 25 millioner i egenkapital. For dem som tror på det opprinnelige Morgenbladet-konseptet, er det mulig å gjenta suksessen, skriver Bonde. 

Tidligere i dag meldte Medier24 at Aslak Bonde slutter i Morgenbladet i protest, etter å ha skrevet for avisen i 16  år. Noen timer etter at Medier24-intervjuet ble publisert, la han ut statusen. 

- Jeg skrev den statusen vel vitende om at jeg kom til å få dette spørsmålet, sier Bonde når han blir kontaktet av Kampanje.

- Flere av oss som har vært tilknyttet Morgenbladet har snakket uforpliktende om dette. Jeg skrev denne statusen som en prøve-ballong. Jeg skulle gjerne vært iniativtaker til dette selv, men jeg må bruke tiden min på å følge med på norsk politikk. Men jeg kommer absolutt til å gjøre undersøkelser rundt omkring for å se om dette er mulig. 

- Har du også vært i kontakt med noen «formuende mennesker», slik du skriver i statusen, om mulighetene for å starte et «nytt» Morgenbladet? 

- Nei, da hadde jeg vært mer offensiv i statusen og i praten med deg. Jeg håper at noen av de andre som tidligere har vært tilknyttet Morgenbladet muligens vil ta iniativet. «De formuende» må gjerne være litt idealistiske, noen som tør å gi lån samtidig som avisa kan drives på noen betingelser. 

- Trist, for det er rom for en slik avis
Bonde reagerer også på brevet Morgenbladet-redaktør Anna B. Jenssen har forfattet til Morgenbladets skribenter, som ble publisert hos Journalisten i går ettermiddag. 

- Hun skriver det samme som hun har sagt hele tiden, men i brevet er hun mer detaljert og mer oppsatt på digitaliseringsprosjektet. Hun svarer ikke på det som var mitt hovedanliggende. Hun har hele tiden svart på kritiklen med at hun gjør som ledelsen vil, men dermed gir hun også en klar beskjed om at journalistene ikke er viktige for henne. Det virker som hun faktisk tror på det ledelsen sier om at avisen blir bedre med færre journalister. 

Videre forteller Bonde til Kampanje at det er trist å slutte i Morgenbladet. 

- Det er trist, for jeg mener absolutt at det er rom i norsk offentlighet for en avis som Morgenbladet. Slik det ser ut nå, er det på vei nedover. Det er tvilsomt at det vil komme mange nye utgaver avisa, sier Bonde. 

Ukeavisen er inne i en tøff nedbemanning og skal spare åtte millioner kroner der mestepartene av kuttene skal tas på personalsiden. Kuttene har resultert i en offentlig skittentøyvask i avisa og torsdag skriver Journalisten at rundt 30 skribenter nå har bestemt seg for å holde tilbake sine bidrag

- Jeg kan ikke skjønne hvordan de skal få det til, med 3-4 journalister på jobb og nesten ingen eksterne bidragsytere. Men de kan jo alltids lykkes i å raske noe sammen. Det vil uansett bli dårlig, og leserne vil merke resultatet av det. 

Kampanje har kontaktet Morgenbladet-redaktør Anna B. Jenssen for å få en kommentar, men har så langt ikke lykkes i å få Jensen i tale.

Les også: