Saken blir oppdatert. 

Rett etter at finansminister Siv Jensen (Frp) la frem nasjonalbudsjettet og et forslag til Stortinget om statsbudsjett for 2020 står opposisjonen klar til å felle sin dom over mediebudsjettet.

- Hvis man tar i betraktning de store endringene i mediebransjen står overfor, er det et forholdsvis flatt budsjett. Det svarer ikke på store utfordringer som annonselekkasjene til Facebook og Google, sier mediepolitiske talsperson i det største opposisjonspartiet Arbeiderpartiet, Trond Giske, til Kampanje.

Les også: Kraftig økning av pressestøtten: - Vi forventer flere titalls millioner, sier lokalavissjef

Giske sier påplussingen i pressestøtten «er bra», men at dette også må sees i sammenheng med at lokalavisene får nye utfordringer når posten skal legges om og at NRK også har fått en halv prosent i effektiviseringskrav.

- Burde det vært brukt mer penger?

- Det vil jo alltid opposisjonen si, men dette må også sees i lys av at det ikke er like konkurransevilkår mellom norske medier og de utenlandske gigantene som ikke bidrar til gildet i samme grad, sier Giske.

Regjeringen øker i budsjettet pressestøtten til 358 millioner kroner i 2020, en økning på 40 millioner kroner fra 2019. I tillegg dobles den såkalte innovasjonsstøtten med ytterligere ti millioner kroner - altså totalt 50 millioner kroner. 

- Faser ut støtte
I Senterpartiet sier Åslaug Sem-Jacobsen kaller økningen i pressestøtten for «gledelig nyheter».

- Spesielt etter at mediestøtten har stått på stedet hvil eller blitt foreslått kuttet i flere år. Samtidig hadde jeg blitt overasket hvis den ikke ble økt, spesielt etter at mediestøttemeldingen foreslo dette, sier Sem-Jacobsen.

Helt fornøyd er hun imidlertid ikke og mener både lokalaviser og større aviser burde fått økt støtte. Sem-Jacobsen støtter dermed opp lederen av Norsk Journalistlag (NJ).

- Slik jeg har forstått det er deler av støtten midlertidig, og skal være med å omstille fra meningsbærende og regionale aviser til lokalaviser. Senterpartiet ville heller bare økt støtten til lokalavisene, ikke faset ut støtten til de større avisene, som er svært viktige for meningsmangfoldet, sier hun.

Les også: Reaksjoner på mediebudsjettet: - Bekymret for de større lokalavisene