NRK-sjefen måtte tåle å høre mye kritikk da Kringkastingsrådet samlet seg for å diskutere Folkeopplysningens manipulering av skolevalget på Lillestrøm videregående skole i dag.

- Det er grunn til å være kritisk mot dette programmet og det går på at det er knytta til et reelt valg. Der bør det ringe noen alarmbjeller, sa samfunnsviter og rådsmedlem Eiri Elvestad.

- Jeg opplever det problematisk at «Folkeopplysningen» og NRK brukte valget vårt, sier Kathrine Kleveland.

Men Thor Gjermund Eriksen brukte også anledningen til å rette en pekefinger til politikerne som han denne gangen følte gikk for langt i kritikken.

- Politikerne i Norge, inkludert statsministeren, skal få lov å mene mye om NRK og NRKs innhold, men det går over en prinsipiell linje her når man understreker at man er offentlig eiet og offentlig finansiert. Jeg ville ikke valgt de ordene, sier Eriksen.

Flere har reagert på programmet og kommet med kritikk, deriblant statsminister Erna Solberg, valgminister Monica Mæland og medieminister og NRKs generalforsamling, Trine Skei Grande. 

- NRK må være en høyborg for at det de driver med er etisk riktig og står seg for kritikk, og gjør at vi kan stole på NRK. Nå har de valgt virkemidler som jeg mener er feil når det gjelder troverdigheten til NRK på lang sikt, har Solberg sagt til NRK.

Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk liker heller ikke kritikken fra politikerne.

- Det som bekymrer meg aller mest i denne saken, er det politiske presset NRK har blitt utsatt for i denne saken. Både statsministeren, kommunalministeren og kunnskapsministeren har uttalt at dette er ikke NRKs jobb. Det er jeg dypt uenig i. Dette er viktig samfunnsmessig journalistikk og ekstra bekymringsfullt er at det kommer press mot en redaksjon på en tid der lisensen skal avvikles til fordel for en finansiering over statsbudsjett og skatt. Når politikerne har direkte kontroll med mediebedrifters økonomi så må de være ekstra forsiktig med presset de utøver, sa Vebjørn Selbekk på møtet.

Les også: Folkeopplysningen splitter Kringkastingsrådet - refses av Trude Drevland

Advokat Ove Vanebo derimot var ikke så bekymret for presset mot NRK fra politikerne rundt programmet «Folkeopplysningen».

- Norge er ikke Russland og norske politikere har ikke agert mot NRK og andre mediekanaler. At det er kritikk av NRK må vi tåle, sier Vanebo.