I et halvt år har NRK-programmet «Folkeopplysningen» jobbet aktivt med å påvirke ungdom ved  Lillestrøm videregående skole til å stemme Senterpartiet i skolevalget gjennom målrettede budskap og falske nyheter, skriver VG.

- Det stemmer at «Folkeopplysningen» har laget en episode om demokrati og hvilke krefter som kan påvirke oss til å velge, i en veldig uoversiktlig hverdag, sier prosjektredaktør for «Folkeopplysningen» Jan Egil Ådland til VG.

For å klare dette har NRK blant annet opprettet Facebook-siden «Klimastreik Lillestrøm», uten å fortelle ungdommene at det var statskanalen som stod bak. Først etter at skolevalget er gjennomført, ble eksperimentet avslørt.

- Dette er helt hårreisende, sier Andreas Sjalg Unneland, leder i Sosialistisk Ungdom, til VG.

- På Lillestrøm er det mange elever som skal stemme for alle første gang og NRK har nå gitt dem et veldig dårlig møte med hvordan demokratiet i Norge fungerer. Dette er et grovt uetisk, fortsetter han.

Jan Egil Ådland sier til Dagbladet at han forstår at enkelte reagerer.

- Vi forstår at enkelte elever kan reagere. Så vil jeg si at dette er gjort i samråd med rektor. Jeg tror dette er den beste samfunnsfagtimen man kan få på videregående skole i dag. Så kan jeg forstå reaksjoner. Valg skal man kunne stole på, men kan man egentlig det? Nettopp derfor har vi dette eksperimentet, for å se om man kan påvirke valg i Norge.

Episoden skal etter planen vises i november.