TV-seingen fortsetter å falle og i forrige måned så alle nordmenn mellom 10 og 79 år i snitt 92 minutter tv hver dag. Det er 16 minutter - eller 14,5 prosent - mindre enn i samme måned i fjor.

Fallet er enda større blant seere mellom 20 og 49 år. Denne gruppen så «kun» 57 minutter hver dag. Det utgjør en nedgang på 17 prosent.

Det er NRK som tar den største støyten. Deres tre kanaler har en samlet tilbakegang på 4 prosentpoeng til en andel på 36,3 prosent i 10-79. Noe av forklaringen kan være at de måler seg mot EM i friidrett i fjor.

Hovedkanalen NRK1 hadde en andel på 29,4 prosent (- 3 prosentpoeng).

- Den store forskjellen er at vi hadde stor oppslutning rundt friidretts-EM i fjor, bekrefter tv-sjef Arne Helsingen i NRK.

Han minner om at nordmenn fortsatt ser halvannen time tradisjonell tv hver dag og at det fortsatt er en betydelig medieplattform.

- Det må man ikke glemme, selv om utviklingen er ganske tydelig, sier han.

- Jeg tror alle mediehus har et stort fokus på å hente tilbake seerne som forsvinner fra lineær-tv med strømmeplattformene sine. Sånn er det for oss også. Vi har et mål om å være relevante for folk på den plattformen de bruker.

Vokser med nisjekanaler
Både TV 2, Discovery og Nent Group forsyner seg av seerne til NRK.

TV 2-gruppen får en samlet andel på 26,4 prosent (+ 0,8 prosentpoeng) med sine kanaler. Hovedkanalen TV 2 har en andel på 14,9 prosent, som utgjør en nedgang på 0,3 prosentpoeng, men tv-huset vokser med kanaler som TV 2 Zebra (+ 0,3 prosentpoeng) og de nye kanalene TV 2 Sport 1 og TV 2 Sport 2, som har andeler på henholdsvis 0,9 og 0,8 prosent.

Kanaldirektør Trygve Rønningen i TV 2 tror grunnen til at hovedkanalen går tilbake er at de startet en uke tidligere med noen av høstens egenproduksjoner i fjor.

- Hvorfor starter dere senere i år?

- Det handler om sesongplanlegging, som vil være ulik år for år.

- Dere har ikke mindre å by på i år?

- Nei, tvert imot, vi har en historisk satsing på norsk produksjon i høst som vi ruller ut uke for uke.

Les også: Slik blir høsten på TV 2: - Vi snakker veldig lite om kanal og når programmet skal på lufta

- Deler alles bekymring
Kanaldirektøren velger å ha is i magen når det kommer til den negative utviklingen i nordmenns tv-seing.

- Jeg tror august er spesiell i den forstad at det var mye seing på friidretts-EM på NRK i fjor, men jeg deler alles bekymring og jeg er også spent på hvordan dette utvikler seg i høst, sier Rønningen.

TV 2s erkerivaler i Discovery-gruppen har en andel på 19 prosent. Det utgjør en vekst på 1,8 prosentpoeng. Også Discoverys hovedkanal, TVNorge, går tilbake (- 0,7 prosentpoeng) til en andel på 5,4 prosent, men samtlige nisjekanaler kan vise til vekst.

Aller mest vokser Eurosport Norge - med 1 prosentpoeng - til en andel på 2 prosent i august.

- Vi har hatt en veldig fin start på høsten og spesielt er vi fornøyde med Eurosport Norge og oppturen vi har hatt med norsk fotball. Og så har vi hatt en veldig bra start på høsten digitalt med Dplay. Så vi føler at vi har kommet godt i gang, sier kommunikasjonsdirektør Espen Skoland.

- Hovedkanalen TVNorge går tilbake, hva skyldes det?

- Det er definitivt noe vi jobber med å få opp. Det er viktig å ha en sterk hovedkanal. 

Les også: Øker Dplay-salget med nye strand-ekser: - Vi har sett en eksplosjon

Øker med flere kanaler
Nent Group har lagt til BBC Brit, Fox Norge og National Geographic i kanalporteføljen sin siden sist, i tillegg til TV3-kanalene, og i august hadde hele denne kanalgruppen en andel på 10,5 prosent. Det utgjør en vekst på 1,6 prosentpoeng fra i fjor.

Ser man kun på TV3, Viasat 4 og TV6, er veksten på 1,3 prosentpoeng til 8,1 prosent. Flaggskip-kanalen TV3 har en andel på 3,5 prosent (+ 0,4 prosentpoeng), mens Viasat 4 har en andel på 2,9 prosent (+ 0,9 prosentpoeng).

Viasat 4 har denne måneden vist både Supercup og Community Shield, begge med Liverpool, og UEFA Champions League-playoff med Rosenborg.

- Det er positivt å se at kanalene våre øker sine andeler i både kommersielle og totale målgrupper, det gir oss en god flyhøyde inn mot TV-sesongen som først starter for fullt for oss denne uken med kveldens sesongpremiere av Charterfeber. At seingen fordeler seg på både sport, primetime-filmer og ellers på døgnet viser at seerne setter pris på Nent Groups sammensatte programtilbud, sier kommunikasjonsdirektør Line Vee Hanum i Nent Group Norge.

Les mer: Seerskrell for tv-premierer: - Vi hadde veldig sterke tall i fjor høst