Forretningsmannen og netthandel-gründer Einar Øgrey Brandsdal tar i bruk sterke virkemidler for å komme til bunns i en sak som involverer både Schibsted-redaktør Eivind Ljøstad i Fædrelandsvennen, Tinius-topp og Cultiva-styreleder Kjersti Løken Stavrum og en lokalpolitiker fra nystiftede Tverrpolitisk Folkeliste i Kristiansand, Svein-Harald Mosvold Knutsen.  

På sin egen omstridte nettavis Sørlandsnyhetene, lover bypatrioten og konsernsjefen i Brandsdal Group bort en halv million kroner til den som kan komme med informasjon om Fædrelandsvennen visste at Kjersti Løken Stavrum skulle konfrontere lokalpolitikeren Svein-Harald Mosvold Knutsen med en feilsendt e-post som hun mener antyder at Knutsen er involvert i den nye nettavisen.

- Ja, jeg har utlovet en dusør dersom det er noen som kan dokumentere hvorvidt Fædrelandsvennen visste om en e-post før en debatt om debattklima i sosiale medier, som ble arrangert på Kick tirsdag i forrige uke. Jeg bryr meg ikke om hvem som har røpet innholdet i e-posten, men hvis det er sånn at Fædrelandsvennen visste om dette på forhånd, så er ansvarlig redaktør Eivind Ljøstad, politisk redaktør Vidar Udjus og journalisten som skrev saken ferdige. Da var alt dette iscenesatt med tanke på å ramme en lokalpolitiker og ødelegge for et politisk parti og avisen er ikke lenger nøytral, sier Brandsdal.

Under debatten ba Kjersti Løken Stavrum lokalpolitikeren Mosvold Knutsen tydeliggjøre hvilken rolle han har til Sørlandsnyhetene. Nettavisen er omstridt mye på grunn av flere innlegg og poster med krasse persongrep fremsatt anonymt på nettavisen. Selv har lokalpolitikeren benektet at han har noen rolle i Sørlandsnyhetene, men Løken Stavrum mener altså en feilsendt epost viser noe annet. 

- Hvorfor er det så viktig å finne ut om Fædrelandsvennen kjente til e-posten?

- Da var hele debatten iscenesatt. Det skulle være en åpen debatt der man skulle prate om det harde debattmiljøet på sosiale medier, men så inviterer de inn Mosvold Knutsen, en representant som står på fjerdeplass på lista til Tverrpolitisk Folkeliste, bare for å drite ham ut. I så fall var det for å ødelegge for et parti og Mosvold Knutsen ble bare invitert inn av strategiske grunner slik at man kan ødelegge for Folkelisten. Det er veldig kritikkverdig i og med at avisen skal være nøytral, sier Brandsdal.

Tinius-topp:

Tinius-topp Kjersti Løken Stavrum er også styreleder i Cultiva som har bevilget 100 millioner kroner til nytt kunstmuseum. Museet har satt sinnene i kok i Kristiansand. Foto: Eivor Eriksen

Ble utfordret av Løken Stavrum 
Når Kampanje tar kontakt med direktøren i Tinius, sier hun i kraft av sitt styreverv i Cultiva:

- Jeg mottok en feilsendt epost fra Svein-Harald Mosvold Knutsen som del av en epostutveksling med Brandsdal. Det var den 6. august. Denne eposten gir et innblikk i et samarbeid mellom de to og at de dessuten vet at de farer med feil overfor meg. Jeg svarte på denne eposten samme dag med kopi til de andre i Cultivas administrasjon. Den har aldri vært noen hemmelighet, men vi har aldri videresendt selve eposten til noen, sier Kjersti Løken Stavrum.

I Brandsdals Facebook-innlegg listes Løken Stavrum opp som en av fem potensiell kilder som kan ha lekket e-posten til Fædrelandsvennen. Til Kampanje sier Løken Stavrum:

- Jeg har ikke ønsket å bidra til at dens innhold ble publisert i Fædrelandsvennen. Dette skyldes at Sørlandsnyhetene er, så vidt jeg oppfatter, etablert for å skape åpenhet om skjulte bindinger i Kristiansand. Jeg syntes det derfor var åpenbart og logisk at de selv ville bidra til åpenhet om denne eposten. Det konstaterer jeg at de ikke har villet. Med dusøren er hele situasjonen forsøkt snudd på hodet, sier hun.

Som representant for Tverrpolitisk Folkeliste er Mosvold sterkt i mot byggingen av kornsiloen, mens stiftelsen Cultiva har sagt ja til å bevilge 100 millioner kroner til ombyggingen.

Her kan du se Facebook-innlegget til Einar Øgrey Brandsdal der han utlover dusøren. 

Leder milliardkonsern
Einar Øgrey Brandsdal er en profilert gründer som har bygget opp flere nettbutikker de siste årene med blant Blivakker.no, Copacanda og Netthandelen.no gjennom konsernet Brandsdal Group. Regnskapstallene viser at selskapet nærmer seg en milliard kroner i omsetning. Parallelt med dette har han den siste tiden engasjert seg mer og mer i det som skjer i hjembyen Kristiansand.

Brandsdal sier han selv har vært i kontakt med hele ledelsen og et tyvetalls journalister for å finne ut når Fædrelandsvennen kjente til e-posten, men uten å få svar.

- Jeg har kontaktet flere i Fevennen, alle i Cultiva-stiftelsen og stiftelsens styreleder Kjersti Løken Stavrum, men ingen vil svare.

Han sier debatten var ferdig i syvtiden og at journalisten som skrev saken neppe kan ha vært tilbake på kontoret før halv åtte. Den opprinnelige saken ble publisert på fvn.no første gang klokken ti på halv elleve.  

- Jeg tviler på at han rakk å skrive den saken på to timer og femti minutter med alt som var av dokumentasjon i den saken i form av utskrifter fra messenger og e-poster, sier Brandsdal.

- Anstrengt forhold til lokalavisen 
Einar Brandsdal er selv åpen om at han støtter Tverrpolitisk Folkeliste og at «det er hans parti». Tverrpolitisk Folkeliste har markert seg på mange av de samme sakene som blir debattert på Facebook-siden til Sørlandsnyhetene.  

- Hvordan vil du beskrive forholdet ditt til Fædrelandsvennen?

- Jeg har et ufattelig anstrengt forhold til avisen, sier Brandsdal.

Brandsdal sier han lenge har vært bekymret over utviklingen i sin hjemby med tanke på åpenhet og lukkede prosesser og viser til eksempler som både en hemmelig herreklubb, tette bånd mellom lokalavisen og lokalpolitikerne og ikke minst saken alle i Kristiansand har en mening om som får selv sindige sørlendinger til å krangle så busta fyker, en sak som handler om hvorvidt den gamle kornsiloen på Odderøya gjøres om til kunstsilo for å vise frem maleriene til milliardæren Nicolai Tangen.

- Jeg er en veldig frittalende person og har vokst opp i en familie der vi alltid snakker sant, men dessverre er det mye som er galt og som gjøres i det skjulte i Kristiansand.  Jeg har forsøkt å tipse både lokalaviser og Fædrelandsvennen om hva som skjer, men det er aldri noen som vil ta tak i det, sier han.

Nyhetsredaktør i Fevennen:

Jonas Mjaaland er nyhetsredaktør i Fevennen og har ligget i mange krangler med Sørlandsnyhetene den siste tiden. - Det er svært mange utfordringer knyttet til Sørlandsnyhetene. Den største har vært den anonyme innpakningen og alle de anonyme personangrepen, sier han.

- Vi har aldri opplevd lignende
I lokalavisen Fædrelandsvennen er man godt kjent både med Brandsdal og Sørlandsnyhetene og ikke minst et stadig tøffere debattklima.

- Hvordan opplever dere debattklima i Kristiansand for tiden?

- Vi opplever et debattklima som har blitt tøffere, spesielt gjennom det siste året. Nå er det en uke igjen av valgkampen og tonen tilspisses ytterligere. Vi ønsker definitivt debatt og engasjement, men ser med bekymring på økende personfokus, anklager uten dokumentasjon og ufin retorikk, sier nyhetsredaktøren i Fevennen Jonas Mjaaland.  

- Hva synes du om at næringslivsmannen og netthandelgründeren Einar Brandsdal setter ut en dusør på en halv million kroner?

- Kildejakten er uhørt. Vi har aldri opplevd liknende. 

På spørsmålet om Fædrelandsvennen var kjent med e-posten før debatten startet sier og om de har svart Brandsdal sier Mjaaland at de har svart følgende i en epost til gründeren:

«Ser du spekulerer i om Fædrelandsvennen hadde planlagt det som skjedde under debatten i går. Det hadde vi selvsagt ikke. Det som skjedde mot slutten av debatten i går kom like overraskende på oss, som alle andre, og det var også grunnen til at den saken du sikter til ble laget i går. Så nei, saken var ikke påbegynt før debatten, men når vinklingen ble som den ble tok vi med opplysninger vi hadde hentet inn tidligere. Videre har vi sagt at vi aldri svarer eller kommenterer på kilderelaterte spørsmål».

- Hva er utfordringen med Sørlandsnyhetene slik du ser det?  

- Det er svært mange utfordringer knyttet til Sørlandsnyhetene. Den største har vært den anonyme innpakningen og alle de anonyme personangrepen, sier Mjaaland.

Svein-Harald Mosvold Knutsen avviste i debatten at han har noe med Sørlandsnyhetene å gjøre.

– Nei, jeg har ingen ting strukturelt eller formelt med Sørlandsnyhetene å gjøre, svarte han på Stavrums spørsmål ifølge Fædrelandsvennen.