Nyheten om at NRK-programmet «Folkeopplysningen» i et halvt år har forsøkt å manipulere elever på Lillestrøm VGS med falske nyheter har fått det til å koke i kommentarfeltene på sosiale medier og i nettavisenes debattspalter. Også elevene ved skolen har reagert, men her har reaksjonene vært mer positive.

Les også: NRK får kraftig kritikk for å forsøke å manipulere skolevalg

Når Kampanje møter kulturministeren og NRKs generalforsamling, Trine Skei Grande, dagen før valget, sier hun at alarmklokkene burde ha ringt på Marienlyst.

- Jeg reagerer på er at man gjør en valgmanipuleringstest mot en gruppe der 200 har stemmerett og etter at forhåndsstemmingen har begynt. Da burde det ha ringt en liten bjelle. Det mener jeg man må gå igjennom å se på spesielt, sier Skei Grande til Kampanje.

Selv om både statsminister Erna Solberg og valgminister Monica Mæland har vært ute med til dels kraftige irettesettelser som «feil virkemidler» og «fullstendig uakseptabelt», vil ikke Skei Grande sette seg som overdommer i saken. Hun vil i første omgang la det være opp til Kringkastingsrådet og en eventuell behandling i Pressen Faglige Utvalg (PFU).

- Nå skal Kringkastingsrådet og PFU vurdere dette og da skal ikke jeg være noen overdommer der, sier Skei Grande.

Les også: NRKs falske nyheter-stunt tas opp i Kringkastingsrådet

Fått flere PFU-klager
Elin Floberghagen
bekrefter overfor Kampanje at det har kommet inn «et par klager» på programmet, men at det er usikkert hvorvidt klagene vil bli behandlet i PFU.

- Vi har mottatt et par klager som ikke er realitetsbehandlet i forhold til behandling, sier sjefen for Presseforbundet som administrerer Pressens Faglige Utvalg (PFU)

Trine Skei Grande sier hun vil være forsiktig med å konkludere i saken på om valgstuntet var innafor eller utenfor av NRK der det ble brukt både en falsk valgomat, falske annonser og falske kontoer på sosiale medier. Programmet «Folkeopplysningen» ville sjekke om de kunne få elevene til å stemme Senterpartiet i skolevalget.

Trine Skei Grande mener det bra at NRK og mediebedriftene vier spredning av fake news oppmerksomhet, men at tidspunktet denne gangen ble feil.  

- Burde NRK ha valgt et annet tidspunkt eller et annet «case»?

- Ja, man kunne valgt en case som ikke har direkte innflytelse på et valg, sier Grande.

Har snakket med NRK-sjefen
Hun er usikker på om hvorvidt NRK har brutt valgloven.

- Den er skrevet i en helt annen tid og spørsmålet er om vi har en valglov som er oppdatert i forhold til denne typen manipulering og det har vi nok ikke, sier medieministeren.

- Har du snakket med noen i NRK?

- Jeg har spurt Thor Gjermund (Eriksen, kringkastingssjef i NRK, red.anm.) om hva som var tankegangen og det har han redegjort for meg muntlig. Utover det ser jeg at alle de organer som skal vurdere dette er satt i gang.

- Du gjør ikke noe aktivt selv med dette?

- Ikke med mindre det er gjort noe lovbrudd, sier hun.

Svarte kulturministeren
I et tilsvar på den massive kritikken skriver kringkastingssjef i NRK, Thor Gjermund Eriksen, og prosjektredaktør, Jan Erik Ådland, i dag i Aftenposten at de møter kritikken om programmet kan ha påvirket enkelte stemmeberettigede før eksperimentet var avslørt «med største ydmykhet». Samtidig avviser de to at har forsøkt å lure noen.

- Hva sa du til Trine Skei Grande?

- Det samme som står i Aftenposten i dag, sier Eriksen før han utdyper:

- Jeg registrerer diskusjonene og registrerer at det er mange ulike meninger om denne satsingen, men samtidig mener jeg at den voldsomme kritikken fra enkelte bringer denne saken ut av proporsjoner, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

Enkelte medier som Bergens Tidende har gått så langt i kritikken som at NRK-sjefen bør vurdere stillingen sin etter at allmennkringkasteren gjennom flere prosjekter har forsøkt «å lure falske saker og intervjuobjekter inn i andre publikasjoner» og «blanda løgn og journalistikk».

Eriksen sier alle synspunkter vil bli tatt med i NRKs egen evaluering av programmet samtidig som han håper på en diskusjon også etter at programmet har blitt sendt på NRK.

- Men kan dere ha brutt valgloven?

- Jeg ser det har vært ulike meninger fra forskjellige fagfolk på dette spørsmålet så det får tiden vise. Men da prosjektet i sin tid ble planlagt, ble dette nøye vurdert av både av NRKs egne ressurser og fylkeskommunen i Akershus. Dette er en kontroversiell metode, men alle premissene vil komme frem når programmet skal sendes. Ingen vil se programmet uten å få en grundig innføring og tydelig informasjon i både metode og premisser og de vil se at elevene føler seg ganske godt ivaretatt, sier Eriksen.

- Det er kommet inn et par klager allerede til presseforbundet, tror du det kommer en runde i PFU?

- Vi får se, jeg har ingen kommentar til det nå, sier han.

- Kan ikke ha påvirket valget
I kronikken heter det blant annet at NRK har vært varsomme med tanke på å avgrense tallet på personer som har vært eksponerte og at «påvirkning er en kompleks prosess det naturlig nok er langt flere faktorer enn de Folkeopplysningen stod bak som avgjør hvor stemmene havner».

- Det er en prinsipiell diskusjon og den skal vi ta, men det er ikke mulig at dette kan ha påvirket valget på Lillestrøm, sier Eriksen.

 Trine Skei Grande har ikke noe til overs for et argument om at det er veldig lite antall stemmeberettigede som kan ha blitt rammet av valgstuntet.

- Nei, det går ikke an. Det er prinsipielt feil i et demokrati. Det er et helt umulig prinsipp å følge. Også er det ofte sånn når man jobber med saker, så blir man litt forundret over hvor stort det blir. Det kan jeg skjønne. Men spredning av fake news fra en mediebedrift er en ganske ømtålig ting.  Når vi ser hvor mye dårlig kvalitet vi får servert fra ulike, såkalte nettmedier, mener jeg den beste måten å takle dette på fra de seriøse mediene er å løfte