First House-rådgiver og tidligere sjefredaktør i Fædrelandsvennen, Hans-Christian Vadseth har fått nok av den omstridte Facebook-siden Sørlandsnyhetene, som har blitt et fenomen i Kristiansand. I et Facebook-innlegg publisert lørdag formiddag skriver han at han synes det er trist at Facebook-siden aksepterer innlegg der navngitte politikere blir kalt «forbanna egoistiske korrupte svikere» og at han synes det er feigt at de som står bak Sørlandsnyhetene ikke står frem og forteller hvem de er.
Innlegget til Hans-Christian Vadseth har i skrivende stund 679 likerklikk, 153 kommentarer og 100 delinger.
- Samfunnet er ikke tjent med anonyme debatter som oppmuntrer til hatytringer, og det har Sørlandsnyhetene gjort. De hadde en fantastisk sjanse til å bli et fint korrektiv til Fædrelandsvennen, hadde de gjort dette med åpenhet om hvem som står bak, hvem som skriver det og fulgt et minstemål av anstendighet. Da kunne Sørlandsnyhetene fått en rolle som er større enn et ekkokammer for ytre høyre, sier Vadseth til Kampanje.
- Er en del av eliten i Kristiansand
Forretningsmannen og netthandel-gründer Einar Øgrey Brandsdal står bak den omstridte Facebook-siden som har samlet over 20.000 følgere på halvannet år. I går skrev Kampanje at han går i strupen på Fædrelandsvennen og utløser en dusør på en halv million kroner til den som kan komme med mer informasjon om en artikkel som stod i Schibsted-avisen forrige uke.
- Vadseth har sin fanskare i byen og er en del av den eliten i Kristiansand som misliker at jeg pirker borte i dette. Det er helt innlysende. Det er nettverkene som teller i denne byen og de mener at jeg konspirerer, sier Einar Øgrey Brandsdal til Kampanje.
Vadseth skriver videre i Facebook-innlegget sitt at han synes det er feigt at Brandsdal ikke forteller hvor mye han har bidratt med økonomisk til Sørlandsnyhetene. Selv mener Brandsdal at han er åpen for å fortelle mer om dette.
- Alle vet at jeg sponser Sørlandsnyhetene og jeg har i utgangspunktet ikke et problem med å si hvor mye. Denne helgen inviterte jeg en representant fra Arbeiderpartiet som reagerte på noe jeg skrev på Facebook om nettshopen vår BliVakker.no og som ville vite hvor mye penger jeg sponset Sørlandsnyhetene med. Jeg inviterte henne til å komme innom og tilbød henne en byttehandel. Hvis hun kan fortelle meg hvor store bidrag Arbeiderpartiet får fra sine private givere, så kan jeg godt svare på spørsmål om jeg støtter Sørlandsnyhetene og enten det er snakk om 10.000, 100.000, én million kroner eller ti millioner så skal jeg svare. Det har jeg ikke noe problem med å gjøre, svarer Brandsdal.
Les mer: Netthandel-gründer går til angrep på Schibsted-avis – frister med en halv million kroner i dusør
- Et uttrykk for folkelig misnøye
Hans-Christian Vadseth tror det er en større misnøye i lokalmiljøet som har skapt grobunn for Sørlandsnyhetene.
- Det er et uttrykk for folkelig misnøye og protest mot deler av politikken i Kristiansand. Det er tre store prosjekter som skal gjennomføres kommende valgperiode. Det er et veiprosjekt, kulturbygg og havneflytting, som mange er imot. De tre tingene har gått opp i en slags større enhet, sier Vadseth.
Han blåser av å bli kalt for «eliten» av Brandsdal.
- En mann med formue i 100-millionerklassen bør være litt forsiktig med å snakke om hvem som tilhører fiffen. En annen ting er at sånn som han har oppført seg på Sørlandsnyhetene burde gi grunn til refleksjon rundt egen rolle.
- Er Sørlandsnyhetene et uttrykk for at mediemangfoldet er borte i Kristiansand?
- Det kan være et uttrykk for det. Situasjonen med én avis er ikke ny, den har vært der i snart 40 år. Mediemangfoldet handler ikke bare om hvor mange etablerte man medier har, men også hva som skjer i andre medier. Dette er et område der Sørlandsnyhetene har sviktet fundamentalt.
- Tror du de vil spille en rolle i lokalvalget?
- De har spilt en rolle i valget, det tror jeg ikke det er tvil om. Det er to partier som får lov til å publisere innlegg, det er Demokratene og den tverrpolitiske listen i Kristiansand. Hvor mye kraft det har, gjenstår å se. Men at det påvirker valget er helt åpenbart, og det er i seg selv ikke negativt. Det er en demokratisk rett, men demokratiet er også grunnlagt på åpenhet og troverdighet, og det mangler Sørlandsnyhetene.
- En myte at det er anonymt
Bak Sørlandsnyhetene står også Demokraten-politiker Nils Nilsen. Han kjenner seg ikke igjen i Vadseths kritikk av Facebook-siden.
- Kommentarfeltet kan selvsagt unntaksvis være tøft, men ikke verre enn det som tillates i Fædrelandsvennen. Men det er jo interessant at dette kommer fra en partner i lobbyfirmaet First House, som lever av å manipulere medier og lage drittpakker over politikere. Anonym påvirkning og hets er altså Vadseths yrke. Hvor sømmelig er det? Disse lobbyfirmaene har jo sine agendaer, og Vadseth har helt klart sin. I dette tilfellet, så jobber han med dobbel agenda og dobbel moral, sier Nilsen.
- Hvem er det som jobber med Sørlandsnyhetene i dag?
- Sørlandsnyhetene er på mange måter en varsler i samfunnet, og som kjent åpner jo nettopp varslerloven for at anonymitet kan være nødvendig for varslerens beskyttelse. Men jeg har vært åpen på at jeg redigerer og publiserer mange av innleggene, uten at jeg står for innholdet i de. Også skriver jeg mange av innleggene selv, men da under fullt navn. Og dette at alt er anonymt, er en myte. Det er Vadseths retorikk som mangler sannhetsgestalt, sier Nilsen.
Han mener også at det er en myte at det er ytre høyre som styrer siden.
- Jeg har vært medlem av Arbeiderpartiet i 15 av de 18 månedene Sørlandsnyhetene har eksistert. Man må i så fall heller spørre seg om Sørlandsnyhetene har vært et organ for sosialdemokratiet? sier Nilsen.
Kommentér