Rettighetsorganisasjonen Tono vant i fjor en flere år lang tvist med RiksTV. Høyesterett slo fast at distributøren måtte sørge for at det ble betalt Tono-vederlag for musikk som framføres på de kanalene som RiksTV distribuerer.

Etter Høyesteretts dom rettet Tono et krav på 105 millioner kroner mot RiksTV. Dette skal utgjøre ubetalt Tono-vederlag i ti år, samt forsinkelsesrenter på 26,5 millioner kroner for tiden saken har tatt. 

Nederlaget i Høyesterett preger også 2018-resultatet.  Driftsresultatet til RiksTV landet på 11,4 millioner NOK mot 65,1 millioner NOK i 2017.  Det tilsvarer en nedgang på 82 prosent. Overskudd før skatt krympet fra 42,9 millioner til 2,6 millioner, en nedgang på 94 prosent.   RiksTV-sjef Jérôme Franck-Sætervoll kommenterer resultatfallet slik:

Det skyldes i hovedsak tvisten med Tono, som ble behandlet i Høyesterett. Det er klart at saken har kostet, selv om ikke alle beløp er avklart med TONO per dags dato, sier han.

Men det var lyspunkter i 2018 også. RiksTV klarte å øke inntektene i et marked der de tradisjonelle tv-distributørene er under kraftig press. RiksTV har aldri omsatt for mer enn i 2018. Omsetningen økte fra 1,29 til 1,31 milliarder kroner fra 2017 til 2018, en vekst på 1,5 prosent.

- Vi konstaterer at våre kunder ønsker stadig flere og bedre tv-tjenester. Det er tydelig at kundene er fornøyde med det vi kan tilby og nye tjenester som vi lanserer – og det er vi svært så tilfredse med, sier Franck-Sætervoll.

RiksTV sto ved overgangen til 2019 med 253.150 kunder som abonnerte på en eller flere av RiksTVs tjenester. Det er fire prosent færre enn ett år tidligere.

- Det er en tøff kamp om kundene i et marked hvor de aller fleste allerede har et digitalt TV-abonnement. Nye kunder tas først og fremst fra konkurrenter. Selv om vi fikk redusert antall kunder, så har vi ingen grunn til å henge med hodet. Vi har tapt færre kunder enn de fleste av våre direkte konkurrenter, sier RiksTV-sjefen.