Torsdag denne uken meldte Klassekampen at Aller Media tok ut 84 millioner kroner i utbytte og 16 millioner kroner i konsernbidrag for regnskapsåret 2017/2018.

Det er et rekordutbytte for selskapet, som samtidig har søkt om pressestøtte for sitt datterselskap Dagbladet Pluss, som er heleid av Dagbladet AS.

Det får medieviter Erik Wilberg ved Handelshøyskolen BI til å stusse.

- Dersom regelverket likevel tilsier at Dagbladet kan få pressestøtte, bør noen skjære gjennom og sørge for at regelverket blir endret, sier han til Klassekampen.

For til tross for millionfest for Aller, setter ikke regelverket en stopper for at Dagbladet Pluss kan motta pressestøtte. Det opplyser leder ved juridisk avdeling i Medietilsynet, Hanne Sekkelsten:

- Forskriften setter ikke begrensninger på hvor stort utbytte andre selskaper i samme konsern kan betale til sine eiere. Det har ingen betydning for vurderingen av Dagbladet + sin søknad om produksjonstilskudd at Dagbladet AS betaler utbytte til Aller Media, sier Sekkelsten til Kampanje.

- Utbytte kan ikke overstige 1 million kroner
Dagbladet Pluss hadde i sitt regnskapsår for 2018 driftskostnader på hele 56 millioner kroner etter skatt og et underskudd på 11 millioner kroner, ifølge Klassekampen. I teorien kan Dagbladet Pluss kvalifisere for produksjonsstøtte på rett i overkant av 20 millioner kroner.

- Utgiverselskapet til aviser som mottar produksjonstilskudd har anledning til å betale moderat utbytte eller konsernbidrag etter forskrift om produksjonstilskudd. Utbytte kan blant annet ikke overstige 1 million kroner eller utgjøre mer enn 25 prosent av mottatt produksjonstilskudd. Når det gjelder Dagbladet Pluss er utgiverselskapet Dagbladet Pluss AS. Begrensningene i muligheten til å betale utbytte gjelder derfor Dagbladet Pluss AS, fortsetter Sekkelsten.  

Kampanje har tidligere omtalt søknaden til Dagbladet Pluss, hvor de oppgav et underskudd på hele 18,5 millioner kroner og driftskostnader på 63,5 millioner kroner. Mye av disse kostnadene skal være knyttet til å kjøpe trafikk fra morselskapet, Dagbladet.

Les også: Dagbladet Pluss går kraftig i minus - Må punge ut for trafikken fra Dagbladet

- Sammen med flere søknader fra andre medier, er søknaden fra Dagbladet Pluss under saksbehandling. Avgjørelsen om Dagbladet Pluss og de andre mediene kvalifiserer til å motta produksjonstilskudd vil tas i høst før vedtakene sendes ut i oktober/november, opplyser Sekkelsten.

Tilsynet skal ha bestilt to eksterne utredninger for å vurdere Dagbladet sin søknad, én fra konsulentselskapet BDO og en fra Høgskulen i Volda.