Gullsnutten er en årlig prisutdeling som hyller norske youtubere. Torsdag kveld ble 32 nominerte til ni vinnere. I tillegg ble den aller gjeveste prisen, «Årets youtuber», delt ut.

- Årets finalister imponerer oss med sin kreativitet, kompetanse og ustoppelige skapervilje. De lager noe stort av ingenting, og er inspirerende for både juryen og unge over hele Norge.Alle de nominerte fortjener heder, men vinnerne ble til slutt de som ga oss det lille ekstra i året som gikk. Vi gleder oss til å se hva de finner på i fremtiden, sier Janne Monsen Tveit, fagjurymedlem og redaktør i 730.no.  

Årets prisutdeling gikk av stabelen i Jernbaneparken på Gjøvik, og ble sendt direkte på NRK3 og i NRKs strømmetjeneste NRK TV. Gullsnutten arrangeres av NRK P3 og YouTube-nettverket Nordic Screens.

Årets youtuber: Agnetesh
Kveldens aller gjeveste pris gikk til Agnetesh. 22 år gamle Agnete Husebye startet YouTube-kanalen sin i mai 2015, og har totalt over 19 millioner avspillinger på videoene sine. Det siste halvannet året har hun gått fra 40.000 til 113.000 følgere. De kan kose seg med alt fra humorsketsjer og musikkvideoer til utfordringer og tester.

– Det er helt sjukt. Jeg hadde aldri forventet det og er så takknemlig, sier Husebye.

«Årets youtuber» er den eneste prisen i Gullsnutten hvor publikum ikke har vært med på å påvirke resultatet. Alle norske youtubere er automatisk nominert, og det er fagjuryen som kommer frem til vinneren. Tidligere vinnere er Prebz&Dennis (2015), BaiBai & Huginn (2016), Herman Dahl (2017) og Piateed (2018).

Her er de øvrige vinnerne fra årets «Gullsnutten»:

Årets livsstil: Mina Jacobsen
Mina startet med YouTube i årsskiftet 2017/2018 og har over 73.000 abonnenter. 

Vinneren lager inspirerende videoer omaltfra sminke og mote, til trening og reise. Vinneren er kreativ og flink, og viktigst av alt, har hun en sterk stemme blant følgerne sine, sier juryen.

Årets stjerneskudd: Mina Jacobsen
I tillegg til «Årets livsstil» stakk Mina Jacobsen av med «Årets stjerneskudd».

- Å, gud, så rart dette er. For et drøyt år siden var dette bare en fjern drøm, og nå står jeg her og ser på så mange mennesker og har denne prisen i hånda, sa Jacobsen rørt fra scenen.

Årets musikkvideo: Generation 2.0 – Joakim Kleven

Musikkvideoen ble sluppet i mars 2019 som en lansering av Joakim Klevens prosjekt Generation 2.0 – en talentbank og plattform for ungdom mellom 13 og 27 år. Kleven har selv skrevet låten og regissert og klippet videoen som nå er sett av 95.000 på YouTube. Han har fått hjelp av Frida Flatland (foto), Sebastian Bertelsen Rai (musikkprodusent) og Alessio Attanasio (lys).

Årets video: Nå er det nok, Sophie Elise! – Kristin Gjelsvik

I videoen «Nå er det nok, Sophie Elise!» går Kristin Gjelsvik ut mot en av Norges største bloggere fordi hun mener hun er med på fremme kroppskomplekser og normalisere kosmetiske inngrep. Videoen fikk mye oppmerksomhet da den ble publisert i mars, og satte i gang en større debatt om påvirkere og ansvar.

Gjelsvik var ikke til stede under prisutdelingen, men takket publikum via en videohilsen:

- Dette her var over all forventning. Jeg er så beæret og stolt og glad! Tusen hjertelig takk til alle dere. Det er jo helt fantastisk rått at man kan bruke YouTube som en kanal for å få «kicket» i gang viktige samfunnsdebatter. Så denne prisen her tar jeg med meg hjem med stor stolthet, sier bloggeren.

Årets gamer: Randulle
Sander Austad Dale, bedre kjent som Randulle, har vært nominert i kategorien «Årets gamer» flere ganger. I fjor tok han hjem prisen for aller første gang. I år gjør han det igjen. Randulle har siden han begynte med YouTube i 2014 hatt over 71 millioner avspillinger på kanalen sin. I løpet av det siste året har han rundet 140.000 abonnementer.

Årets forbilde: Hanna-Martine
Hanna-Martine Slåttland Baller vant den gjeve prisen «Årets forbilde». 20-åringen fra Sarpsborg har holdt på med YouTube i mange år, og deler alt fra personlige vlogs og morsomme humorvideoer, til sminke- og motetips.

- Tusen, tusen takk! Jeg føler meg som en veteran, jeg har hatt YouTube-kanalen min siden 2011, og jeg må bare si at det å få «Årets forbilde» betyr veldig mye for meg. Vi er forbilder alle sammen, på hver vår måte, sa en rørt Slåttland Baller fra scenen.

Årets morsomste: Murdrocks
Murdrocks aka. Markus Sannes stakk av med prisen «Årets morsomste» for tredje år på rad! 18-åringen har underholdt på YouTube siden 2013, og følges av over 130.000 stykker.

- Jeg følte en følelse jeg aldri har følt før: Å bli mo i knærne, sier Sannes om hvordan det er å vinne prisen for tredje gang. 

Årets serie: «Under dyna» – Nellie

Nellie Krokstad har holdt på med YouTube i flere år. I serien «Under dyna» tar hun med seg følgerne opp i senga for å snakke om sex. Nellie har over 80.000 abonnenter på kanalen sin, og er en av Norges mest populære youtubere.

- Det er jo akkurat det som ikke skal skje under en prisutdeling, og vi er selvfølgelig veldig lei oss. Både på vegne av Murdrocks, som ble annonsert som vinner, og på vegne av Nellie, som ikke fikk den hederen og æren hun skulle ha. Heldigvis fant vi raskt ut av feilen og fikk tatt det med begge to rett etter prisutdelingen. De tok det utrolig bra, og det er vi veldig takknemlige for, sier Jan Henrik Mo, redaksjonssjef i NRK P3 Event & Utvikling.

Årets inspirasjon: Herman Dahl
Kategorien er ny av året, og her er det årets Gullsnutten-nominerte som har stemt frem vinneren. Herman Dahl startet YouTube-kanalen sin i 2016 og har i flere år vært et kjent og kjært navn i YouTube-sfæren. Med sine 119.025 abonnenter og 21.662.745 avspillinger, er han en av Norges mest populære youtubere. Herman Dahl vant «Årets youtuber» i Gullsnutten 2017.

- Jeg er i sjokk! Tusen takk til alle som følger kanalen min, det setter jeg stor pris på, sa en overrasket Dahl fra scenen.

Årets fagjury har god og variert kompetanse innen sosiale medier, innhold- og filmproduksjon, kommunikasjon, markedsføring og journalistikk og har foruten Janne Monsen Tveit bestått av Bjørnar Braastad (student), Mats Lyngstad (CEO og co-founder hos Inzpire.me), Fredrikke Johansen (Monster), Ulrikke Louise Wiik (Try Råd), Daniel Sjors (Universal), Rose Bjartveit (student), Sigmund Malken (We Are Live),Sigrid Stenseth (Trigger), Stina Helland (Warner Music), Cecilie Moberg (Sony), Grace Heide (The Oslo Company), Lukas Loeb (PR-Operatørene), Birgitte Fagstad (Orkla) og Rikke Føyen Bjerke (student).