Neste år kommer Idol tilbake på skjermen og nytt av året er at programmet ønsker å holde auditions på steder de normalt ikke ville ha besøkt. «Vil du eller din by eller bygd få besøk av Idol? Lag en video som virkelig overbeviser oss om at jeg og én av dommerne tar med oss Idol-sirkuset til stedet du ønsker. Engasjer venner, familie, medelever, kollegaer, ordfører, bikkja, ja, gjerne hele lokalsamfunnet», sa Idol-programleder Katarina Flatland i en artikkel publisert på TV2.no 20. juni. 

Tv-kanalen oppfordrer folk til å dele videoer på Instagram med hashtagen #idolstedet eller laste dem opp i kommentarfeltet på Facebook. Basert på videoene publisert skal Idol-redaksjonen velge ut kandidater som får bli med i en endelig avstemning på TV2.no.

Foreløpig ser det ikke ut til å være stor rift om Idol-besøket. Foruten TV 2 selv, Idol og programleder Flatland, har ingen personer brukt hashtagen #idolstedet. Etter nesten fire uker er ingen videoer delt på verken Instagram eller Facebook.

Tror det er en mismatch
Foredragsholder og sosiale medier-rådgiver Astrid Valen-Utvik sier hun ikke er overrasket over den manglende responsen.

- Det er typisk at man tenker hva man selv vil, i stedet for å sette seg nok inn i hodene på de man prøver å engasjere, sier Valen-Utvik til Kampanje.

Valen-Utvik, som i 2017 ble kåret til årets sosiale medie-personlighet under Social Media Days, understreker på telefon at hun ikke kjenner til Idol-oppfordringen fra før.

- Jeg tror det er en mismatch mellom det Idol klarer å by til folk mot det at folk skal legge ut noe som kan bli kleint og pinlig i sin egen feed. Folk er restriktive med hva de legger ut og vil ikke plage vennene sine og ødelegge feeden, sier Valen-Utvik.

TV 2 publiserte kampanjen den 20. juni og Valen-Utvik tror timingen kan ha påvirket responsen.

- Når de har fått null respons handler det kanskje om mer. At de ikke har nådd ut med budskapet i det hele tatt og at folk har ikke skjønt hva det er. De har lagt det ut midt i skoleavslutningstiden, rett før sommerferien. Så timingen kan spille inn. Det kan også handle om folks usikkerhet, når de drar på audition trenger de ikke å fortelle hele Norge om det i forkant.

Saken fortsetter etter bildet.

Typisk:

- Det er typisk at man tenker hva man selv vil, i stedet for å sette seg nok inn i hodene på de man prøver å engasjere, sier Astrid Valen-Utvik til Kampanje.

- Krever veldig mye
Tv-kanalen kjører også en reklamekampanje på Instagram og Facebook hvor de ber publikum laste opp en video i kommentarfeltet under. På Instagram har reklamen 178 kommentarer, men ingen har hatt mulighet til å følge reklamens oppfordring. Instagram lar nemlig ikke brukere laste opp video-kommentarer. På Facebook ligger 45 kommentarer, men ingen av dem inneholder videoklipp.

- Ber TV 2 om for mye når de ber folk engasjere ordfører og hele lokalsamfunnet?

- Det krever veldig mye. Jeg tror det er et fåtall unge talenter i Norge som tenker at det å engasjere hele bygda for at de skal få audition til Idol i akkurat sin bygd, er en kul greie, og jeg tror derfor ikke det blir en sosiale medier-buzz av det, sier Valen-Utvik.

Likevel gir hun TV 2 ros for å prøve.

- Jeg er egentlig fan av å prøve for å ha gjort det, i stedet for å avvente og være helt sikker på at du får en innertier av en kampanje, for det kan man aldri forutse. De er en stor aktør, med mange flinke folk som jobber med dette, så om de hadde tenkt seg om en runde til, hadde de nok laget noe enklere og mer effektivt.

- Men jeg er ikke veldig overrasket, det er typisk at man tenker mer på hva man selv vil, altså få mest mulig viral spredning og oppmerksomhet, mer enn man tenker på hva de man ønsker å engasjere faktisk er opptatt av og hva de lar seg engasjere av, sier Valen-Utvik.

Kampanje har vært i kontakt med Håvard Solem, medierådgiver i TV 2 og pressekontakt for Idol. Han sier det er for tidlig å konkludere.

- Vi har god tålmodighet med dette. Vi lanserte omtrent samtidig som folk gikk ut i ferie, og oppsummerer det som kommer inn gjennom alle kanaler når Norge begynner å komme i gjenge igjen uti august, sier Solem til Kampanje.

Valen-Utvik mener bedrifter må gjøre det enkelt om de ønsker å engasjere folk.

- Du må gjøre det ekstremt enkelt for å få folk med, for eksempel at de må legge inn en kommentar eller stemme på et bilde. Ellers må nok premien man lokker med være mer attraktiv, når mange nok tenker at de like gjerne kan dra på audition i en av de store byene i stedet, sier sosiale medier-eksperten.