Navn: Cecilie Asker

Alder: 42 år

Stilling: Kulturredaktør

Aktuell: Blir ny kulturredaktør i Aftenposten

Årets ferie: - Mannen min er så heldig å ha en sommerhytte i familien. De neste to-tre ukene kommer vi derfor til å tilbringe mesteparten av tiden barbeint i fjæra på Tjøme. Der gleder jeg meg til å lese bøker, høre podkaster, bade i sjøen og spille Uno. Vi er begge oppvokst med Norgesferier om sommeren. Den tradisjonen inkluderer nå to barn på 3 år og 7 år. Ungene elsker heldigvis også hytteliv og norske badetemperatur, så foreløpig har vi sluppet å supplere med Legoland, Dyreparken i Kristiansand, eller Badeland i Bø.

- I tillegg til hytteliv ved sjøen skal vi tilbringe noen dager i egen by. Da har vi ingen planer, men jeg kan tenke meg at det sikkert blir noen turer i nærmiljøet, til Tøyenbadet og Zoologisk museum. Oslo er en fin by året rundt, men den er ekstra fin om sommeren.

Den perfekte sommermaten: - Jeg elsker lukten av tennvæske og varmt kull, så det blir garantert mye grillmat i sommer. Alt går på grillen - og om sommeren liker jeg særlig å grille sjømat og grønnsaker i alle farger og fasonger. Så lenge det ikke regner, prøver vi å spise alle måltidene ute. Da smaker sommermaten best. Dessuten kommer man ikke utenom is og vannmelon i sommerferien. Det skal helst nytes med salt i håret.

- Hvordan skal du få flere til å betale for kulturjournalistikk på nett?

- Det enkle og generelle svaret er at vi må lage journalistikk av høy kvalitet, som egner seg for digitale flater og som tilfredsstiller brukernes behov. Det vanskeligere svaret er at vi må gjøre de riktige redaksjonelle prioriteringene i en hektisk hverdag, samtidig som vi må utvikle nye fortellerteknikker, nye presentasjonsformer og nye distribusjonsmetoder. Det er bare å slå seg til ro med at den digitale omstillingsprosessen ikke er over, men isteden er en evigvarende prosess.

- En tendens som vil prege kulturjournalistikken fremover er at vi i mindre grad forteller folk hva som skal skje, men hvorfor og hvordan det skjer. Den analytiske og forklarende journalistikken vil ta større plass, og kulturjournalistikken vil i større grad hektes på resten av nyhetsbildet. En annen tendens som vil prege kulturjournalistikken er at vi må bli flinkere til å ta hensyn til brukernes behov, og treffe dem i riktig modus. Kuratering og sortering av kulturanmelderiet, som for eksempel «Dette er de beste tv-seriene så langt i år», «Disse 17 bøkene kan du trygt ta med i feriekofferten» er gode eksempler på det.

- Tenk deg at du arrangerte en utflukt i sommer og inviterer tre gjester. Hvem tar du med og hvor går ferden?

- Jeg ville tatt med meg byråd for byutvikling Hanna Marcussen, og leder og nestleder i byutviklingskomiteen, Anders Røberg-Larsen og Camilla Wilhelmsen. Turen går til Tøyenparken og Botanisk Hage. Der vil de med egne øyne se hvilken fantastisk stor og sammenhengende park østkanten vil få hvis de legger et grønt lokk over Finnmarksgaten. Den vil bli helt på høyde med Frognerparken, men selvfølgelig hakket kulere.

- Får Bompengepartiet din stemme ved høstens valg?

- Den enorme oppslutningen til Bompengepartiet er jo et tydelig signal om frustrasjon blant velgerne. De bakenforliggende årsakene bør både politikere og mediene ta på alvor. Men de får nok ikke min stemme denne høsten.

- Slenger du pølser på grillen med god samvittighet eller har du fått svineskam etter NRKs dokumentar om griseindustrien?

- Jeg er generelt ikke tilhenger av skam og moralisme som virkemidler for å endre folks atferd, men setter heller min lit til kunnskap, opplysning og innsikt. Denne ene dokumentaren har ikke resultert i kronisk svineskam for min del, men summen av mediesaker og dokumentarer om dyrevelferd, klima og bærekraft de siste årene har nok påvirket mine spisevaner gradvis, og med det følger også noen færre sommerkoteletter på grillen. Men den største årsaken til mindre kjøtt på tallerkenen for min del har en helt praktisk årsak. Jeg har nemlig en mann som ikke spiser kjøtt, og han lager hverdagsmaten hos oss. Dermed blir det mest fisk og vegetar.

- Ble du lurt av Innovasjon Norges PR-stunt om «tidsfri sone» på Sommarøy og gikk de for langt?

- Jeg ble i likhet med tusenvis av andre norske lesere (og enda flere utenlandske lesere) lurt av denne saken. Jeg husker at jeg stusset litt på hvordan de skulle gjennomføre dette praktisk, uten å bryte åpningstider som er lovregulert. Men samtidig tenkte jeg at det var ingenting å utsette på pågangsmotet deres.

- Da det ble klart at Innovasjon Norge stod bak ble jeg overrasket. Fake news og mistillit til mediene er et økende samfunnsproblem. Særlig uheldig i denne situasjonen var det også at barn ble ført bak lyset, gjennom Sommarøy-reportasjen til Aftenposten Junior. Kildekritikk er jo medienes eget ansvar, og hadde det vært et privat pr-firma som stod bak dette stuntet ville dette utelukkende stått for vår egen regning. Men vi hadde ikke forventet at statlige organer og norske skattepenger skulle bli brukt til noe slikt. Det mener jeg var kritikkverdig.

- Er du for eller imot regjeringens forslag om å stramme inn forbudet mot spillreklame på norske tv-skjermer?

- Vi har en lang og god tradisjon i Norge med å ha begrense reklame mot utsatte målgrupper, feks. forbudet mot tobakksreklame og alkoholreklame, og streng regulering av reklame rettet mot barn.  Det er derfor naturlig å ta de samme hensynene til en annen utsatt gruppe, nemlig de spilleavhengige.

- Det hevdes at MTG og Discovery Networks kan tape opp mot 500 millioner hvis et forbud mot utenlandske pengespill blir innført, og det vil jo helt klart få konsekvenser for driften deres. Men spillreklamen har de i utgangspunktet snikinnført ved å omgå dagens regelverk, som er ment å verne en svært utsatt gruppe i samfunnet. Så her støtter jeg regjeringens innstramming.

- Hvilke bøker eller tv-serier har du spart til sommeren for å pløye deg gjennom?

- Jeg elsker de små og unike bokhandlerne i Oslo, som Tronsmo og Litteraturhuset. Det føles som en ny oppdagelsesferd hver gang å rote rundt i hyllene deres. Her om dagen var jeg innom, og endte opp med å handle følgende titler til sommerkofferten: Mary McCarthy «The Group», Susan Sontag «Debriefing: Collected Storie» Maria Kjos Fonn «Kinderwhore», Jordan Peterson «12 regler for livet - en motgift mot kaos» og Kjersti Annesdatter Skomsvold «Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg».

- I tillegg skal jeg ta med meg Maja Lundes «Bienes historie», som ligger på toppen av ventebunken min, samt Marie Auberts «Voksne mennesker», som jeg har skjønt kommer til å bli en av sommerens boksnakkiser.

- Hva er det mest og minst bærekraftige du gjør i sommer?

- For å begynne med det minst bærekraftige, så må det bli den 65 tommer tv-en jeg kjøpte meg forrige uke. Den ser ut som et bilde på veggen, og det var utelukkende estetiske årsaker til kjøpet. Den forrige tv-en fungerer fortsatt utmerket, men har blitt forvist til kjellerstuen.

- Det mest bærekraftige jeg gjør denne sommeren må være å dra på kortreist familieferie med i en Bilkollektivet-bil. Vi bor på Kampen i Oslo, og Bilkollektivet fungerer utmerket året rundt, selv med små barn. Jeg er en sterk tilhenger av komfort i hverdagen så det har overrasket meg hvor friksjonsfritt den transportløsningen faktisk er. Det er nok også grunnen til at jeg stadig vekk tar meg selv i å være en slags fremsnakker av bildeling i sosiale lag. Trolig til det irriterende.