Fotball-VM i Frankrike har gjort det norske kvinnelandslaget enda mer populært hos det norske folk, men når det kommer til effekten på tv-seingen, kan det ikke måle seg med fjorårets fotball-VM i Russland som foregikk helt uten nordmenn på banen.

TV 2 og NRK går nemlig begge kraftig tilbake i juni, ifølge ferske tv-tall fra Kantar TNS. NRK1 rammes aller hardest med en andel på 26,4 prosent (- 5,6 prosent), men TV 2 faller også mye med en andel på 17,4 prosent (- 4,4 prosentpoeng).

- Med Fotball-VM i Russland i juni i fjor i bakspeilet, så var vi godt forberedt på at hovedkanalen ville få en tilbakegang i juni. Det er likevel positivt at vi øker kraftig mot juni 2017. Så er det hyggelig å se at alle sjangerkanalene vokser, med TV 2 Nyhetskanalen i spissen som fikk en andel på hele 4,1 prosent blant alle tv-seerne. Nyhetskanalen er nå på vei til å befeste seg som landets fjerde største kanal, sier kanaldirektør Trygve Rønningen.

TV 2-gruppen fikk en samlet andel på 28 prosent i juni (- 1,6 prosentpoeng). NRK-kanalene fikk en andel på 35,7 prosent (- 3 prosentpoeng).

Vinnerne i juni er Discovery-gruppen, som spretter tilbake til en andel på 19,1 prosent (+ 3,3 prosentpoeng), og Nent-gruppen, som får en samlet andel på 14 prosent med kanalene TV3, Viasat 4, TV6, Fox, National Geographic og BBC Brit.

Les også: TV 2-været får nytt design

NRK vokser i første halvår
Tall for første halvår viser at den lineære tv-seingen har falt med 6,9 prosent blant alle seere mellom 10 og 79 år. Vi ser fortsatt hele 122 minutter lineær-tv hver dag i snitt, men det er ni minutter mindre enn i første halvår i fjor. Blant seere mellom 20 og 49 år faller tv-seingen enda mer. Her er snittet på 88 minutter, og det er en nedgang på 11 prosent.

Samtidig forsyner NRK seg grovt av den stadig mindre kaken av tv-seere. Alle deres kanaler oppnådde en samlet andel på 41,6 prosent i første halvår, opp 4,1 prosentpoeng fra i fjor. NRK1 står alene for 34,1 prosent av markedet. Det er en vekst på 3,4 prosent fra i fjor.

TV 2-gruppen legger på seg ett prosentpoeng i første halvår og får en andel på 26,9 prosent. Denne veksten kan de takke sportskanalene TV 2 Sport 1 og TV 2 Sport 2 for. Disse kanalene oppnår nemlig en samlet andel på 1,1 prosent. Hovedkanalen TV 2 går tilbake 0,3 prosentpoeng.

- Når vi nå oppsummerer det første halvåret av 2019 så er lyspunktene mange for TV 2. Mens hovedkanalen er stabil så opplever vi markant vekst for TV 2-kanalene samlet, sier kanaldirektør Trygve Rønningen i TV 2.

Les mer: Ny TV 2-rapport stripper tv-seere for verdi – slaktes av Discovery (abo.)

Discovery taper uten OL
NRK legger også beslag på 29,4 prosent av seingen til folk mellom 20 og 49 år (+ 2,7 prosentpoeng). Ingen andre kanalgrupper vokser mer i den kommersielt mest interessante målgruppen, men TV 2-gruppen er fortsatt så vidt størst i denne gruppen med en andel på 29,7 prosent (+ 2,1 prosentpoeng).

Discovery blør seere i et halvår der de måler seg mot fjorårets vinter-OL og den påfølgende seereffekten de fikk av vinterlekene. Den samlede seerandelen til Discovery ble på 15,8 prosent i 10-79 (- 4,4 prosentpoeng) og 21,6 prosent i 20-49 (- 3,6 prosentpoeng).

Hovedkanalen TVNorge fikk en andel på 5,7 prosent i 10-79 (- 4 prosentpoeng) og 8,8 i 20-49 (- 3,4 prosentpoeng).

- Vi merker selvfølgelig at vi ikke har OL i år. Men vi avslutter halvåret bra, og dette er en veldig fin opptur å ta med seg inn i sommerferien. Vi opplever at seingen på Eliteserien har økt ganske betydelig i år, og særlig Super-søndagene på TVNorge har vært gode. Det viser at vi er på riktig kurs i vårt langsiktige prosjekt med å gi fotballen til folket og bygge opp interessen for norsk fotball igjen, sier Espen Skoland, nordisk kommunikasjonsdirektør i Discovery Networks.

Nent Groups kanaler TV3, Viasat 4 og TV6 hadde en andel på 7,5 (+ 0,1 prosentpoeng) i 10-79 og 10,3 (+ 0,2 prosentpoeng) i 20-49. Når man regner med BBC Brit, Fox og National Geographic, øker andelen til 9,3 prosent i 10-79.