Saken oppdateres.

Kringkastingsrådet har mottatt 400 klager etter at NRK Satiriks viste en sketsj om en person som vurderer å legge fram ordet «jødesvin» i Scrabble. 

I dag kommer NRK med en beklagelse. Når Kampanje spør etikkredaktør Per Arne Kalbakk om hvorfor det gikk flere dager før NRK valgte å beklage, svarer han slik:

- Ytringsrommet for satire skal og må være stort, og det er ikke sjelden den bruker virkemidler som oppleves som krenkende for noen. I denne saken kom det også kritikk fra mange hold, med mange ulike intensjoner. Det er nok også litt av grunnen til at det tok tid før vi så at vi denne gangen hadde tråkket feil, og at vi hadde brukt et ord som var sårende for mange mennesker, sier Kalbakk til Kampanje.

Fjerner video
- Vi visste selvsagt at ordet var brutalt og krenkende, og i denne konteksten måtte ordet være krenkende for at sketsjen skulle fungere. Men ordet hadde en alvorligere betydning for spesielt det jødiske miljøet i Norge enn hva vi dessverre var klar over. Så vi beklager bruken av ordet, skriver underholdningsredaktør i NRK, Charlo Halvorseni beklagelsen.

NRK har av den grunn bestemt seg for å avpublisere sketsjen fra NRKs plattformer, melder NRK.

Halvorsen beklager samtidig overfor alle i det jødiske miljøet som har tatt belastning etter publiseringen.

Trekker ikke PFU-klage
Journalist og forfatter Mona Levin klaget NRK inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU) for sketsjen. Hun vil ikke trekke klagen.

– Det tok altfor lang tid før NRK innrømmet det. De har blitt tvunget til det av allmennheten, sier hun.

NRKs klageorgan Kringkastingsrådet har fått nær 400 klager på sketsjen. Klagerne mener sketsjen er antisemittisk og rasistisk, og spesielt er mange er kritiske til bruken av ordet «jødesvin».

– Dette er en sak som har opprørt hele landet, og støtte er kommet fra alle kanter, landsdeler og tilhørigheter. Dette er ikke noe som bare angår oss, men som er kjempeflaut for nasjonen. Det har NRK nå omsider tatt innover seg, sier hun til NTB.

Levin sier hun er glad beklagelsen kom, men mener den kom litt sent, og lurer på om beklagelsen får noen følger.

– De er helt i utakt der oppe i NRK. Dette burde ha vært stoppet av en eller annen redaktør lenge før det ble publisert. Komikere skal bryte grenser og strekke dem, men dette var hets og ikke humor.

Flere omstridte stunt
Den omstridte sketsjen viser en mann som spiller Scrabble mot en ortodoks jøde. Mannen har bokstaver som staver ordet «jødesvin», og kvier seg for å sanke inn poeng for å legge det støtende ordet ned på spillbrettet.

NRKs satireprogram NRK Satiriks har flere ganger kommet i søkelyset det siste halvåret for sine sketsjer og stunt. I januar ble komikeren Yousef Hadaoui kastet ut av en Dagsnytt 18-sending, etter at han bannet og avbrøt seg selv og motdebattanter.

I mars publiserte redaksjonen korte utdrag fra Anders Behring Breiviks manifest omskrevet til nynorsk, som slapp gjennom i Resetts kommentarfelt. Fædrelandsvennen og avisen Dagen ble også lurt til å publisere et innlegg med direkte utdrag fra manifestet.

Under klimastreiken foran Stortinget 22. mars lurte Satiriks klimastreikende ungdommer ved at komiker Thomas Teige fra scenen utga seg for å være utviklingsminister Dag Inge Ulstein (KrF). Fra scenen lovet han blant annet at regjeringen ville doble budsjettet til klimabistand og stanse oljeproduksjonen fra 2032. Flere ungdommer reagerte på stuntet.