Navn: Cathinka Rondan

Alder: 44

Stilling: Radio- og podcastsjef i Rubicon/påtroppende radiosjef NRK

Aktuell: Blir ny radiosjef i NRK i høst

Årets ferie: - Er på hytta på Brevik i Bunnefjorden i hele sommer. Jeg er nøye på å ikke bruke «bare» foran den setningen, som man har en tendens til å gjøre hvis ferien ikke innebærer utlandet eller noen spektaktulære aktiviteter. Mange, lange, sammenhengende dager på samme sted med bøker, besøk, turer, bading, hage, matlaging og generell dingling er perfekt. Hørte faktisk en psykolog på Reiseradioen et år si hytte er den ultimate form for avkobling – man skifter scenario nok til å få avstand til hverdagen, men bruker ikke for mye krefter på forflytning og sette seg inn i ting.

Den perfekte sommermaten: - Egg til frokost fra hyttenaboens høner. Jeg elsker, virkelig ELSKER krabbe, ekstra staselig med kongekrabbeklør på grillen. Og hvit pizza med sopp – også det på grillen. Heldigvis er verdens beste jordbær fra Dal bær i umiddelbar nærhet av hytta, så det brukes i en variant i de fleste måltider egentlig. Jeg har veldig gode barndomsminner fra sjølfanga makrell.

- Som ny radiosjef i NRK skal du få folk til å høre mer på NRKs radiokanaler, men hva får deg til å bytte kanal når du hører på radio?

- Manglende inkludering eller at man ikke tar lytteren på alvor. Eller at det er noe annet jeg vet jeg vil høre som begynner samtidig. Det er langt mer jeg vil høre enn ikke.

- Tenk deg at du arrangerte en utflukt i sommer og inviterer tre gjester. Hvem tar du med og hvor går ferden?

- Radiosjefene i SR, DR og BBC. Vi skulle gått til Norges høyeste turisthytte, Fannaråkhytta og tenkt høyt, lurt og stort om lydens framtid.

- Får Bompengepartiet din stemme ved høstens valg? 

- Nei. Ganske enkelt fordi i politikk som i det meste er det viktig å løfte blikket og tenke helhetlig.

- Slenger du pølser på grillen med god samvittighet eller har du fått svineskam etter NRKs dokumentar om griseindustrien?

- Jeg har svineskam, men også et barn som er pølseentusiast. Det finnes heldigvis produsenter med høyt fokus på dyrevelferd.

- Ble du lurt av Innovasjon Norges PR-stunt om «tidsfri sone» på Sommarøy og gikk de for langt?

- Jeg så mest overskriftene, så jeg registrerte det ikke nok til å bli lurt. Ideen er god, men det burde vært lokalbefolkningens prosjekt på ekte. Saken er en grei påminnelse til alle medier og oss selv om å undersøke en ekstra runde historiene vi vil skal være sanne.

- Er du for eller imot regjeringens forslag om å stramme inn forbudet mot spillreklame på norske tv-skjermer? 

- Jeg er for forslaget, mye av hensyn til hvor vanskelig det er blitt for spillavhengige at fristelsen er så tilgjengelig og påtrengende. Men ser også hvor hardt det rammer de aktuelle kanalene og arbeidsplasser. Det bør også legges en plan og gis tid for justering for annen inntekt.

- Hvilke bøker eller tv-serier har du spart til sommeren for å pløye deg gjennom?

- Jeg har faktisk verken nett eller 4G en gang på hytta, så det blir ikke tv serier, bortsett fra mange Ghibli-filmer på DVD med datteren min. Men noe av det jeg gleder meg mest til hver sommer er bunken med bøker, det blir for mye ti sider av gangen i hverdagen. Øverst i bunken nå er «Transitt», andre bind i Rachel Cusks triologi, Vivian Gornicks «Heftige bånd» , Trude Marsteins «Så mye hadde jeg» og Simon Strangers «Leksikon om lys og mørke». Og en god del radio og podcast selvfølgelig!

- Hva er det mest og minst bærekraftige du gjør i sommer?

- Det mest bærekraftige er at det verken flys eller shoppes, men plantes, bakes og fryses til vinteren. Det minst bærekraftige er vel at jeg frakter meg rundt med bil. Mest av alt må jeg skjerpe meg med bil i hverdagen.