I en større undersøkelse Kantar Media har gjort for Medietilsynet om medievanene til 16-20 åringer, kommer det frem at seks av ti unge synes det er vanskelig å følge med i nyhetsbildet. Undersøkelsen viser også at sosiale medier er en av de viktigste nyhetskildene for halvparten i denne aldersgruppa.
Kantar Media har også samarbeidet med medieforskere ved Universitetet i Bergen i forbindelse med undersøkelsen. Her kommer det frem at de unges medievaner er preget av ikke-redaksjonelle og utenlandske medieaktører. De unge bruker også færre kilder for å forstå en nyhetssak enn gjennomsnittet i befolkningen, heter det i en melding fra Medietilsynet.
- Unges medievaner blir preget av at de i stor grad bruker sosiale medium, videodelingsplattformer og strømmetjenester. I dette bildet er det en utfordring for norske, redaktørstyrte medium å nå ungdommen, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.
Det er første gang Medietilsynet har gjennomført en slik undersøkelse -derfor finnes det ikke sammenliknbare tall. Nå legges det opp til jevnlige undersøkelser.
Blant funnene har man også sett at de unge er mindre interessert i innenriksnyheter, saker om næringsliv og lokalstoff – men mer interessert i nyheter om kjendiser og underholdning.
Ikke overraskende viser undersøkelsen at 16-20 åringene er den mest digitale aldersgruppen i befolkningen. Blant annet kommer det frem at unge er flinkere enn gjennomsnittet til å bruke digitale medium for å sjekke om informasjon er sann eller ikke.
- De unge utmerker seg med sterke, digitale kunnskaper. Det er svært positivt at de unge for eksempel vet en god del om algoritmer og at de ofte vet hvordan de skal ivareta personvernet sitt, sier Velsand.
I undersøkelsen kommer det også frem at fire av ti unge har vært utsatt for negative opplevelser på nett. Flere unge enn i befolkningen generelt har opplevd å få uønskede seksualiserte meldinger.
Kommentér