Helt tilbake til 1979 har bransjeorganisasjonen Fagpressen kåret årets beste fagblader og helt til topps denne gangen gikk denne gangen Politiforum som også kunne plukke med seg prisene «Årets forside» og «Fagpressens journalistpris».

Dermed gikk fagbladet som er landets største uavhengige politimagasin kveldens desidert største vinner. Det var redaktør Ole Martin Mortvedt som mottok den gjeveste prisen for «Årets fagblad» av juryleder Kjersti Løken Stavrum under utdelingen av Fagpresseprisene 2019 på Månefisken torsdag kveld.

 Det er første gang Politiforum vinner den gjeveste prisen.

- Dette er ikke en pris for lang og tro tjeneste. Det er en heder til en publikasjon som har vist muskler over flere år. Det er en anerkjennelse til dere som vil noe med det dere publiserer, dere som stadig imponerer – og som år etter år viser at dere tenker helhetlig fra idé til presentasjon. Vi i juryen oppfatter at dere har en utpreget stolthet over den publikasjonen dere lager, vi tror dere inspirerer også andre innad i Fagpressen og dessuten utenfor, het det i jurybegrunnelsen som ble lest opp av Kjersti Løken Stavrum.

I tillegg var Mortvedt sammen med journalist Erik Inderhaug delaktig i å sikre magasinet «Journalistprisen» for sin brede dekning av politifolks behov for personvern og identitetsskjerming, gjennom tre reportasjer.

- Årets journalistpris handler om personvern – eller mer presist – mangel på vern. Det viser seg at hvem som helst kan be om å få innsyn i personalmappa til offentlig ansatte, het det i jurybegrunnelsen.

Det er ikke første gang Inderhaug går til topp i denne kategorien. Opp gjennom 2010-tallet har Inderhaug vunnet «Journalistprisen» to ganger tidligere.

Juryen for Fagpresseprisene har også i år vært ledet av Kjersti Løken Stavrum, direktør i Stiftelsen Tinius. Jurymedlemmer har vært Morten Løberg (foto), Nina Thorvaldsen (markedsarbeid), Anne Hafstad (gravejournalistikk), Reidun Kjelling Nybø (journalistikk og redaksjonell ledelse), Yngve Vogt (journalistikk) og Tormod Haugstad (journalistikk).

Men det var ikke bare Politiforum som kunne juble. Fagpressen delte torsdag kveld ut årets priser i åtte delkategorier i tillegg til hovedprisen og var det Psykisk Helse som tok hjem «Fagpressens Markedspris», mens Sykepleien vant «Fagpressens fotopris» for arbeidet til fotografene Stig M. Weston og Signe M. Andersen.  «Innertieren» gikk til Finansfokus, ved journalist Sjur Anda og redaktør Svein Åge Eriksen, samt frilanserne Claude R. Olsen og Magne Otterdal og «Fagpressens utviklingspris» gikk til Forskning.no for Ung.forskning.no

«Årets fagpresseredaktør» ble i år Ole Petter Pedersen, for hans redaktørgjerning i Kommunal Rapport.

- Pressen skal verne om offentlighetsprinsippet, heter det i Vær Varsom-plakaten, og Årets fagpresseredaktør er en tydelig stemme – særlig når det gjelder å sikre offentligheten innsyn. Denne redaktøren er også en spydspiss på utvikling og har vært en forkjemper for å utvikle nyhetsjournalistikken i mange år. Årets fagpresseredaktør er dessuten en sterk forkjemper for deling. Han viser gjerne fram sin redaksjons utviklingsprosjekter og deler av sin omfattende kunnskap, og støtter sine kolleger.  Årets fagpresseredaktør har bakgrunn som lokalavisredaktør, men det er i fagpressen han har tilbrakt de fleste av sine år som redaktør – og her har han stått helt sentralt i å jobbe fram flere journalistiske nyskapninger – som Kommunebarometeret og Leverandørdatabasen. Vi skjønner godt at han er savnet på sin tidligere arbeidsplass Kommunal Rapport.  Årets fagpresseredaktør har mange gode egenskaper som vi alle kan lære mye av - hans evne til deling, nysgjerrighet og et evig ønske om å utvikle seg. Dessuten er han en veldig hyggelig fyr!  Årets fagpresseredaktør er Ole Petter Pedersen, nå redaktør for tu.no, sa jurylederen.

Totalt ble det sendt inn 191 arbeider til konkurransen Fagpresseprisene i 2019. Det var økt deltakelse i de fleste kategoriene.