Administrerende direktør Reed Hastings i Netflix ble tilsynelatende tatt godt imot da han ankom generalforsamlingen i Den europeiske kringkastingsunionen (EBU) på Clarion Hotel The Hub i Oslo i dag. Han var invitert til en samtale med BBC-sjef og EBU-president Tony Hall foran 70 tv-sjefer fra Europa og store deler av verden.

Onsdag kveld møtte Thor Gjermund Eriksen Netflix-sjefen til det Eriksen kaller en åpen og ærlig samtale. Da Netflix-sjefen inntok scenen torsdag, viste han at han hadde fulgt godt med. Først da han trakk frem «Skam» som et godt eksempel på en ikke-lineær tv-opplevelse som kommer fra en tradisjonell allmennkringkaster.

- «Skam» var oppsiktsvekkende og frisk. Den rystet verden, sa Hastings.

Deretter trakk han frem NRKs tv-app.

- Vår vert her, NRK, gjør en fenomenal jobb med appen NRK TV. Den er enkel å bruke. De tenker på appen først, både på den store og den lille skjermen.

Heller ikke NRKs rettighetsforhandlinger hadde gått Netflix-sjefen hus forbi. Han trakk også frem NRK som et godt eksempel på en allmennkringkaster som har klart å sikre seg rettighetene til tv-seriene de produserer for flere år, i motsetning til standarden som tidligere har vært sju eller 30 dager.

Åpner for samarbeid
Mesteparten av tiden brukte Netflix-sjefen på å selge inn selskapet som en potensiell samarbeidspartner på dramaproduksjoner. Det fungerer sånn at allmennkringkasterne beholder rettigheten i hjemlandet i den første perioden, mens Netflix eksporterer serien ut til resten av verden. Etter en viss tid vil innholdet også publiseres på Netflix i hjemlandet.

Faren, mener Hastings, er å bli så opptatt av den interne konkurransen at bransjen blir avleggs.

- Vi må forbedre kunsten vår så vi ikke blir operaen. Tidligere var det en allmenn kunstform, men den har blitt veldig smal over tid, advarte han.

Les mer: Her møter kronprins Haakon verdens største tv-topper - sammen med Netflix-sjefen og BBC-sjefen i Oslo


- Bytter vi merkevare mot penger?
I paneldebatten som fulgte ble det tydelig at allmennkringkasterne ikke tar lett på å samarbeide med Netflix. Czech Television-sjef Petr Dvorak mener valget av samarbeidspartnere er blant de vanskeligste tv-sjefene tar.

- Gjør vi en tabbe i dag, vil vi kjenne det i mange år fremover, sa han.

Han forteller at han ble tilnærmet av lokale Netflix-representanter for noen uker siden.

- Mitt spørsmål er, hvis innholdet vi produserer og markedsføres av oss i Tsjekkia, skal markedsføres av Netflix i resten av verden, skal vi miste den merkevaren i bytte mot penger?

- Må ha eksklusive rettigheter i Norge
NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen deler noe av bekymringen.

- For NRKs del er det essensielt at innholdet vi lager blir gjenkjent som NRK-innhold i Norge, men jeg kunne ikke bry meg mindre om noen andre har merkevaren i Tsjekkia, sier han.

Problemet for NRK-sjefen er at Netflix også ønsker seg det andre rettighetsvinduet i Norge på produksjoner de samarbeider om. Det vil si at innholdet hadde blitt tilgjengelig for norske Netflix-brukere etter en viss tid hos NRK.

- Vi kan samarbeide med Netflix, men vi må ha eksklusive rettigheter i vårt marked, for publikummet må forstå at innholdet er finansiert av NRK. Det er nesten en religion for meg. Det er veldig viktig.

Utelukker ingen samarbeidspartnere
Tv-toppene ble utfordret av Netflix-topp Dean Garfield på om de er åpne for nye former for samarbeid.

- Det er aldri en endelig avgjørelse. Vi må eksperimentere på våre egne plattformer, med partnere, og allianser, så svaret på spørsmålet er ja, med store bokstaver, svarte Thor Gjermund Eriksen.

Han mener det må være rom for å eksperimentere.

- Det er vanskelig å velge allianser og partnere, men det er aldri en endelig avgjørelse. Du får nye muligheter. Du må analysere markedet og se på oppdraget, og velge partnere som kan hjelpe deg å løse den utfordringen.

Han forteller at Snapchat er avgjørende for NRK for å nå ungdom med nyheter i dag.

- Men kanskje er det TikTok vi trenger i morgen, sa han.