Det amerikanske private equity-selskapet KKR har lagt inn et bud på 63 euro per aksje på de tyske forlaget Axel Springer. Budet verdsetter selskapet til 6,8 milliarder euro. Dersom KKR sikrer seg minimum 20 prosent av aksjene, vil selskapet bli tatt av børs. Aksjen steg med 13 prosent da nyheten ble kjent.

Axel Springers hovedaksjonærer er gründer Axel Springers enke Friede Springer og toppsjefen Mathias Doepfner. De vil beholde sin eierandel på 45 prosent i selskapet, som er mest kjent som utgiveren av den tyske tabloidavisen Bild, men har også investert tungt i rubrikkmarkedet. I 2015 gjorde de et mislykket forsøk på å kjøpe Financial Times, men endte opp med å sikre seg Business Insider i stedet.

Budet fra KKR settes i sammenheng med en større digital satsing og ytterligere investeringer i rubrikk, ifølge Bloomberg.

I et intervju med Bloomberg sier Berenberg-analytiker Sarah Simon at KKR trolig vil bruke selskapet for å posisjonere seg for yytterligere konsolideringer i det europeiske rubrikkmarkedet. Ebay har tidligere luftet planer om å selge sine europeiske rubrikksdier.

Ser mot Schibsted
Analytiker Henritte Trondsen i Arctic 
Securities forteller at temperaturen i rubrikkmarkdet er jevnt stigende.

- Det har vært en økende interesse for oppkjøp og konsolidering i rubrikkmarkedet bare de siste månedene, og KKR sitt oppkjøp av Axel Springer var lenge ryktet, så det er ikke en stor overraskelse, sier hun til Kampanje.

Trondsen viser til selskapssplitten Schibsted foretok tidligere i år, der de internasjonale rubrikksidene ble skilt ut i selskapet Adevinta, som et eksempel på at markedet forberederer seg på store konsolideringer,

- Jeg tror også det var en grunn til at Schibsted børsnoterte sine rubrikksider utenfor Norden i år, og jeg tror mest sannsynlig det vil bli en konsolidering med det sørafrikanske selskapet Naspers. Denne børsnoteringen gir en verdsettelse av Adevinta som kan senere brukes ved en større konsolidering eller oppkjøp av Adevinta. Dette tror jeg kan skje i løpet av de neste to årene, sier hun.

Saken fortsetter etter bildet.

Tror på konsolidering: Analytiker Henriette Trondsen tror Adevinta og Naspers rigges for sammenslåing eller oppkjøp.

- Kan være starten
Schibsteds samarbeidspartner Naspers gjør nå en lignende øvelse.

- Det er interessant at Naspers nå nærmest gjør en kopi av det Schibsted har gjort. 17. juli børsnoterer de sine rubrikksider utenfor Sør-Afrika. Dette kan være starten på et større samarbeid mellom de to. Ved å slå sammen disse selskapene vil de kutte mye kostnader på gruppenivå samt teknologi og produktutviklings kostnader, sier Trondsen.

Hun tror en konsolidering med Axel Springer er mindre sannsynlig.

- Axel Springer er ikke et rent rubrikkselskap. Adevinta og Axel Springer har begge en rubrikkside i Frankrike, men jeg tviler på at konkurransemyndighetene ville godtatt en konsolidering her.

Les mer: Rubrikkfest for Schibsted-eier – flagger salg for flere hundre millioner (abo.)

- Vanskelig å bryte ned
Derimot tror analytikeren at et samarbeid med Scout24 kan være et alternativ til Naspers for Adevinta. Det tyske rubrikkselskapet ble nylig forsøkt kjøpt opp av et annet private equity-selskap, men budet gikk ikke gjennom. Scout24 har også vist interesse for Ebays tyske rubrikksider.

- Veldig mange private equity- og industrielle kjøpere har fått opp øynene for denne sektoren de siste månedene. Det har ført til en reprising av classified-selskaper på utenlandske børser. De ser nok verdien av online classifieds. Det er vanskelig å bryte ned markedsledende sider når du først har blitt nummer én. Da kan man bruke trafikkposisjonen til å ekspandere til nye vertikaler, sier Trondsen til Kampanje.