I dag presenterte Amedia-avisene Nettavisen, Arbeidets Rett, Østlendingen og Romerikes Blad, nye opplysninger omkring VGs Tolga-sak, som i april vant Skup-diplom for sitt arbeid med fortellingen om de tre brødrene fra Tolga, som ble umyndiggjort. 

Nå trekker de fire Amedia-avisene VGs fortelling under tvil: 

- VG har gjort en god innsats for å samle inn data om diagnostiseringen av psykisk utviklingshemmede i Norge. Men i hovedhistorien om de tre brødrene fra Tolga er det utelatt så mye at den rett og slett ikke er riktig, skriver Nettavisens nyhetsredaktør, Erik Stephansen, i en kronikk i dag. 

I en ny artikkelserie kommer de fire avisene til å gå gjennom Tolga-saken på ny, og presentere en annen fortelling av det som skjedde. 

- Vi må komme tilbake til deg, skriver digitalredaktør i VG, Ola Stenberg, i en SMS når Kampanje tar kontakt.

VGs fortelling er for øyeblikket under behandling i PFU, etter klage fra Tolga kommune. Der har VG avvist brudd på god presseskikk i sitt tilsvar til klagen. 

- Mer eller mindre tilfeldig
Det blåste kraftig rundt VG etter Giske-saken, hvor både artikkelen om dansevideoen og VGs behandling av kilden Sofie, ble satt under lupen. Blant annet var Nettavisen særlig kritisk til konkurrenten. 

Overfor Kampanje, fremholder Stephansen at det er tilfeldig at de nå gjør en gjennomgang av VG-saken.

- Det er mer eller mindre tilfeldig. Det var VG som skrev om Tolga-saken, og det var VG sin store sak, så da var det naturlig å ta utgangspunkt i den når det kom nye opplysninger om saken.

De nye opplysningene om at VGs hovedkilde, moren til Tolga-brødrene, nylig ble siktet for vold i nære relasjoner, er grunnen til at Amedia-avisene gikk sammen for å omskrive Tolga-historen.

- Bakgrunnen for saken var jo de nye opplysningene som Arbeidets Rett satt på, og de signalene om at VGs fortelling ikke kunne stemme. Så registrerte vi i tillegg nyheten om at moren ble siktet, som ble sitert av flere aviser, men ikke av VG, sier Stephansen. 

- Så vidt begynt
- Tror du det var bevisst fra VGs side?

- Det vet jeg ikke, men siden moren hele tiden var VG sin hovedkilde, så er det ikke rart at mange reagerte på det, svarer Stephansen, som ikke vil uttale seg om dette kan være alvorlig for VG.

- Tåler VGs troverdighet en smell til?

- Det er vanskelig å si på forhånd, men det er klart at VG har måttet tåle veldig mye kritikk i Giske-saken og i behandlingen av Sofie. At det kommer en sak til er vel ikke med å styrke tilliten til VG, tror jeg, svarer Stephansen. 

Nyhetsredaktøren opplyser at det vil komme flere saker fremover, i det han omtaler som et nybrottsarbeid.

- Vi har så vidt begynt med artikkelserien. Vi har presentert to saker og én kommentar i dag. Dette er et veldig spennende samarbeid, avslutter Stephansen.