Tidligere programledere i TV 2s flaggskip «God morgen Norge» både reagerer og forstår de ansattes bekymring når TV 2 skal bestemme seg for skjebnen til «God morgen Norge» og de rundt 20 menneskene som er tilknyttet produksjonen av dette programmet.

I neste uke tar nemlig TV 2 og nyhetsredaktør Karianne Solbrække beslutningen om kanalen skal fortsette å produsere «God morgen Norge» på TV 2-huset eller sette bort produksjonen til det eksterne tv-produksjonsselskapet Mastiff. Programmet har gått på TV 2 siden tidenes morgen og har huset kjente programledere som Eli Strand, Vår Staude, Øivind Mund, Signe Prøis Tynning, Jan Øivind Helgesen, Nils Gunnar Lie og Erik Stephansen har ledet programmet.

At planene om å gjennomføre en såkalt virksomhetsoverdragelse for deretter kjøpe inn «God Morgen Norge»-produksjonen fra Mastiff vekker bekymring hos de ansatte i TV 2, har flere av dem forståelse for.

- Det er ikke vanskelig å forstå at de som er ansatte i «God morgen Norge» ikke synes noe om dette. Det er lett å forstå og skjønne deres bekymring, sier Signe Prøis Tynning som var programleder i «God morgen Norge» hele 15 år.

Hun sier blant annet det hadde stor verdi for de som jobbet med «God morgen Norge» å sitte på huset i «tett kontakt med nyheter, sport og nett».

- Verdien var stor alle veier. Men jeg er helt sikker på at det ikke blir noe dårligere program om det blir outsourcet. De som jobber i «God morgen Norge» i dag er så flinke og proffe at det er jeg sikker på. Men det er ikke vanskelig å forstå at de reagerer, sier hun.

Tidligere frokost-vert:

Eli Strand var i flere omganger programleder på TV 2s «God morgen Norge». Foto: Scanpix.

- Ikke gjør det
Etter flyttingen fra Karl Johans gate har TV 2 produsert programmet på Aker Brygge utenfor TV 2s hovedkontor, men med en virksomhetsoverdragelse vil ikke lenger de som jobber med programmet være ansatte i TV 2. Tidligere TV 2-programleder Eli Strand kom til kanalen som programleder i TV 2 Sporten i 1998, men ble raskt programleder for «God morgen Norge» hvor hun var i fem år.

- Jeg synes dette er en veldig dårlig idé. Selv om jeg har veldig sterke følelser for «God morgen Norge», er det så mye av sjela til TV 2 som ligger i det programmet. Så rent personlig ville jeg sagt: Ikke gjør det, sier Eli Strand til Kampanje.

Selv om hun ikke synes noe om beslutningen om å overdra produksjonen av «God morgen Norge» til et eksternt produksjonsselskap, legger hun til at det sikkert finnes grunner for å gjøre det også.

- Det kan hende det er både mer effektivt og at det gir innsparinger. Jeg har ikke sett kalkylene, men det gjøres vel utfra en tro om at man lager et like godt produkt rimeligere, men det er sjelden en god idé å gjøre noe som går så på tvers av de ansatte og deres vilje, sier Strand før hun legger til.

- Jeg var gjest i studio for litt siden og så jo hvor barberert produksjonen var med robotiserte kameraer. Men sammenlignet med for eksempel «Skavlan» som er en time, er tre timer med «God morgen Norge» fortsatt en billig produksjon.

Hun jobbet i «God morgen Norge» i både en og to omganger, først i perioden 1999-2001 og deretter fra 2003 til 2005.

- Ja, jeg jobbet der i flere omganger og vi holdt på sammen med Blomster-Finn og Wenche. Men det var ikke bare underholdning. I min tid hadde vi direkte overganger til nyhetsanker og den dynamikken mister man litt når man flytter det ut av huset. «God morgen Norge» er ikke et rent underholdningsprogram, det er et journalistisk produkt og det er viktig at man har den journalistiske hånden som ligger i TV 2 på produksjon. I tillegg var det en del stordriftsfordeler ved å ha studio på TV 2-huset. Når statsministeren eller en annen kjent person var på besøk så kom det alltid folk ned fra etasjene over og rev av et intervju. Når hele Makt-Norge og Kjendis-Norge kom på «God morgen Norge» så ga det mer til flere avdelinger, sier hun.

Hun sier «God morgen Norge» var en attraktiv plass å jobbe i TV 2-huset når hun var der.

- Du trengte aldri å se ned i bakken når du sa du jobbet på «God morgen Norge». Det var alltid attraktivt for folk å jobbe der og det ser du fortsatt når du har profiler som Vår Staude som jobber der, sier hun.

- Avstanden til nyhetsavdelingen en utfordring
En annen som jobbet i TV 2 lenge og som også var programleder i «God morgen Norge» fra perioden 2002 og 2005 er Erik Stephansen.

- At et program blir satt ut til et produksjonsselskap kan i prinsippet være helt uproblematisk, siden flinke folk finnes både i og utenfor TV 2-huset. Utfordringen for «God morgen Norge» kan være avstanden til nyhetsavdelingen, sier Stephansen.

Han har holdt journalist- og nyhetskarrieren ved like og er i dag nyhetsredaktør i Nettavisen. Han mener nyhetsaspektet kan bli en utfordring dersom produksjonen flyttes.

- For å beholde aktualitetspreget er det selvsagt viktig å ha et nært og godt samarbeid med de som følger nyhetsstrømmen døgnet rundt, og som kan gi gode innspill på spennende gjester og tema. Men det er sikkert TV 2-ledelsen klar over, og tar høyde for, sier han.  

Ansatte-protester
I går kunne Dagens Næringsliv gjengi et protestopprop fra de ansatte som jobber på «God morgen Norge». Der kom det tydelig frem at de ansatte er i mot en overdragelse av produksjonen til Mastiff.

- Sist uke hadde «God morgen Norge» to saker som ble sitert i de fleste norske medier og i noen internasjonale: Det eksklusive intervjuet med prinsessen og sjamanen, og nyheten om at Olav Thon skal gifte seg. Dette som et resultat av grundig kildepleie fra God morgen Norge reportere – «med hele TV 2-hatten», for å sitere vår egen nyhetsredaktør Karianne Solbrække, sier Solbrække.

I går bekreftet nyhetsredaktøren Karianne Solbrække overfor DN at beslutningen tas neste uke og at det fortsatt gjenstår drøftinger med tillitsvalgte.