Det svenske katalog- og søkeselskapet, Eniro, bekrefter i dag at de har solgt Proff til finske Asiakastieto Group og dets svenske datterselskap UC AB for 120 millioner svenske kroner. Salget forventes å sluttføres 1. juli. 

- Jeg er veldig glad for at vi har funnet en så god eier for Proff, som ikke bare kan inkludere Proff i sitt nåværende forretningskonsept, men som også kan utvikle Proff videre. Transaksjonen inngår som en del av det å strømlinjeforme Eniros forretninger fra å være et søkeselskap til å bli en digital markedsføringspartner for små og mellomstore selskaper, sier administrerende direktør i Eniro, Örjan Frid, i en børsmelding.

Proff er i Norge best kjent for nettstedet Proff.no. Der kan man blant annet finne regnskapstall og informasjon om bedrifter, roller, aksjonærer og offentlige anbud. I tillegg operer Proff også som en annonseplattform for norske bedrifter. Salget gjelder både Proff i Norge, Sverige og Danmark. 

- Jeg er veldig fornøyd med at Proff-oppkjøpet lar oss fortsette å utvide vår digitale tilstedeværelse i det nordiske markedet. Vi har allerede lang erfaring fra samme type tjenester ved allabolag.se i Sverige og asiakastietio.fi/yritykset i Finland. Dette oppkjøpet vil resultere i at Asiakastieto blir den sterkeste operatøren i «freemium»-segmentet av bedriftsinformasjonstjenester i Norden, sier administrerende direktør i Asiakastietio, Jukka Ruuska, i børsmeldingen.

Ifølge Eniros børsmelding hadde Proff en samlet omsetning på rundt 106 millioner svenske kroner i 2018, og et driftsresultat på rundt 22 millioner svenske kroner. 

Les også: Eniro skal være nær salg av nettstedet Proff

Måtte bekrefte etter Kampanje-avsløring
I slutten av april kunne Kampanje avsløre at Eniro hadde planer om å selge Proff. Da ønsket den svenske Eniro-ledelsen verken å bekrefte eller avkrefte Kampanjes opplysninger. Samme kveld måtte derimot Eniro snu, etter at eieren av Stockholmsbørsen, Nasdaq, stanset alt salg av Eniro-askjen på grunn av at selskapet ikke hadde offentliggjort innsideinnformasjon. 

Ryktene om et mulig salg skal etter det Kampanje kjenner til,  ha svirret i luften siden Proff ble skilt ut som et eget selskap fra Eniro i 2016. Flere salgsprosesser skal ha vært påbegynt uten at det har ført til noe. Det skal ha vært interesse fra både nordiske, norske og internasjonale aktører. 

Proffs Oslo-kontor leder an
Da Eniro Group la frem sine konserntall i februar i år, hadde konsernet en omsetning på rett i underkant av 1,4 milliarder svenske kroner og endte opp med et underskudd på 573 millioner kroner. 

I Norge har Eniro, som her til lands eier nummeropplysningen 1880 og Gule Sider, gått fra en omsetning på 1,53 milliarder kroner i 2007 til 332 millioner kroner 2017. Samme året endte Eniro Norge opp med et underskudd på 30 millioner kroner. 

Les også: Millionene renner ut av Eniro Norge - kuttet 65 årsverk

Proff står derimot på stødigere ben. I 2017 kunne den norske avdelingen rapportere en omsetning på 80 millioner kroner, og et resultat før skatt på rett i overkant av 18 millioner kroner. I dag skriver Eniro i sin salgsmelding at Proff hadde en samlet omsetning på 106 millioner svenske kroner i 2018, med et driftsresultat på rundt 22 millioner svenske kroner. 

Av det Kampanje er kjent med skal Proffs Oslo-kontor stå for mesteparten av veksten i 2018, samtidig med at Proff sliter med lønnsomheten i Sverige og Danmark. Den svenske avdelingen hadde for øvrig en omsetning på 28 millioner svenske kroner og et resultat før skatt på 2,8 millioner svenske kroner i 2017. Den danske avdelingen bokførte samme året en omsetning på 385.000 danske kroner, som også ble resultatet før skatt.