Enerwe lanserte sin podcastsatsning for 16 måneder siden. Så langt er vi veldig godt fornøyd, og jeg ønsker nå å dele noen erfaringer.

For å kunne løfte frem vår podkast, så er vi avhengig av annonseinntekter. Her er noen av våre sponsorer: Equinor, NHO, Energi Norge, Norsk olje og gass, Norsk Industri, LO, Agder Energi og ABB.

I 2018 lykkes vi med annonseinntekter på 400.000 kroner eksklusiv mva. Hittil i år har vi annonseinntekter på 300.000 kroner eksklusive mva. Målet vårt for 2019 er annonseinntekter fra podcast på 1.000.000 kroner ekskl. mva.  Klarer vi det, så er podcasten isolert sett lønnsom.

Vi ser en tydelig trend med tanke på hva våre sponsorer er mest interessert i og det er promotering av og rapportering fra bransjekonferanser og tema-podcast der vi løfter frem ulike temaer, som for eksempel CO2-fangst, transport og lagring.

Her er fem tips du bør lese før du går på luften:

1. Lag en avtale med lytteren: Hva skal lytteren forvente av hver episode? Hold avtalen.

2. Lag personas av lytteren: Hvem er lytteren? Gi lytteren et navn, alder, bransje etc. Snakk til lytteren

3. Etabler et strukturert lydbibliotek: Lagre jingler, sponsorlyder, musikk og annet slik at du raskt kan hente dette frem.

4. Etabler en fast publiseringsplan. Etabler en fast frekvens og plan for tema og gjester. Ha en backup dersom noe skjærer seg.

5. Velg distribusjonsplattform: Hvor skal podcasten distribueres Hvordan skal du nå lytteren?

Vi anbefaler deg også å opprette et maldokument som benyttes for hver episode. Maldokumentet kan inneholde: Hensikt, hovedlæremål, innhold, lokasjon, gjester og varighet.

Da setter jeg meg hjemme, under dyna og leser inn. Det blir veldig god lyd, men det er ikke passende å ta med seg podcastgjest hjem under dyna.

EnerWE samarbeider med Nettavisen, og vi benytter profesjonelt studio i deres lokaler. Ute i felt benytter vi ofte Zoom H6 recorder.

De gangene vi ikke rekker å komme innom studio hos Nettavisen, så benytter vi Røde Podcaster Pro sammen med en Shure KSM8. Da setter jeg meg hjemme, under dyna og leser inn. Det blir veldig god lyd, men det er ikke passende å ta med seg podcastgjest hjem under dyna.

Denne podcastepisoden er spilt inn med Zoom H6 ute i felt på konferanse, for deretter å lese inn resten av lyden under dyna med Røde Podcaster Pro.Det finnes mye bra software for redigering av lyd. Audacity er gratis, og fungerer helt fint. Hos Nettavisen Lyd bruker vi Adobe Audition.

I tillegg bruker vi videoredigeringsprogrammet Final Cut X, fordi vi henter en del lyd fra videointervjuer.

Slik distribuerer vi våre podcastserier

  • Soundcloud.com/enerWE
  • enerWE.no
  • Sosiale medier og nyhetsbrev
  • Pippa.io
  • Nettavisen.no/lyd

I tillegg lager vi ofte korte videoteasere.

Vi ser en trend der de aktørene som starter med å sponse våre podcastepsioder etterhvert også lanserer podcastserier i eget hus.

Dette er en trend vi er sikre på at kommer til å fortsette, og jeg håper derfor at rådene vi her gir kan være til inspirasjon til alle dere som i 2019 skal i gang med podkast for første gang.