Årets Eurovision-konkurranse arrangeres i Tel Aviv. - Sikkerhetstiltakene er lite merkbare sammenlignet med i andre land, forteller presidenten i MGP-klubben.
Så sent som natt til sist mandag, trådte en våpenhvile mellom Israel og Hamas i kraft. Det skjedde etter flere dager med omfattende angrep.
Situasjonen tilspisset seg da Islamsk hellig krig (Jihad) avfyrte en rakett som landet i Middelhavet og Israel innskrenket fiskerisonen utenfor Gaza. Senere ble to israelske soldater som voktet grensegjerdet, skutt og såret, og to militante palestinere ble drept i et israelsk flyangrep mot en Hamas-stilling.
Protester ved grensa
Det har vært store protester langs grensegjerdet der israelske soldater skjøt med skarpt mot demonstranter. Én palestiner ble drept og over 50 ble såret, blant dem en helsearbeider.
Det norske Utenriksdepartementet har oppdatert reiserådet for Israel etter den siste tids angrep.
- De aller fleste reiser til Israel gjennomføres uten problemer, men reisende må være oppmerksomme på at sikkerhetssituasjonen kan endre seg raskt. Det har helgen 4. og 5. mai vært nye rakettangrep fra Gazastripen mot områder i Israel. Reisende oppfordres til å følge med på nyheter og lytte til råd og anvisninger fra lokale myndigheter, heter det.
EBU var bekymret
For bare en drøy måned siden uttrykte Den europeiske kringkastingsunion (EBU) bekymring for manglende finansiering av sikkerheten under gigantarrangementet, blant annet etter oppslag i The Jerusalem Post. EBU sendte et brev om saken direkte til Israels statsminister Benjamin Netanyahu.
Nå går imidlertid alt som det skal, ifølge den øverste ansvarlige for Eurovision-konkurransen, norske Jon Ola Sand.
- Sikkerhet og trygghet betyr alltid mye for EBU, og vi arbeider nært med delegasjonene og de besøkende for å forsikre oss om at de er godt informert, sier Sand i en uttalelse til nyhetsbyrået TT.
Blant annet samarbeider EBU med den israelske kringkasteren KAN og det israelske sivilforsvaret, ifølge Eurovision-sjefen.
- Vant til sikkerhetstiltak
Morten Thomassen er president i den norske Melodi Grand Prix-klubben og har allerede vært på plass i Tel Aviv i rundt en uke for å følge oppladningen til konkurransen.
- Jeg tror de er så vant til sikkerhetstiltak og så gode på det at tiltakene rett og slett er lite påtrengende sammenlignet med i andre land, sier han til NTB.
Peter Baston i den svenske Melodifestivalklubben forteller at sikkerhetstiltakene ser ut til å være som de er ved en normal Eurovision-konkurranse, og at han ikke merker økte sikkerhetstiltak rundt arrangørstedet Expo eller ved pressesenteret.
- Rundt arenaen er det som under et vanlig arrangement. Den spente situasjonen i den sørlige delen av landet merker vi ikke noe til, sier han til TT.
Den oppfatningen deles av Stig Karlsen, NRKs prosjektleder for Melodi Grand Prix.
- Den norske delegasjonen føler seg trygg og godt ivaretatt i Tel Aviv. Det er alltid høy sikkerhet knyttet til Eurovision, men det oppleves ikke som skremmende. Det er en rolig og fin stemning rundt og i arenaen, sier han til NTB.
Slik i årevis
Professor og Midtøsten-ekspert Isabell Schierenbeck ved Göteborgs universitet tror den israelske regjeringen har sagt ja til å holde arrangementet etter en omfattende sikkerhetsanalyse sammen med sikkerhetstjenesten og forsvaret.
- Forholdet mellom myndighetene på Gazastripen og den israelske regjeringen preges av perioder med våpenhvile og økt konflikt. Slik har det vært i årevis, og folk som bor i Israel, lever under disse forutsetningene, sier hun til TT.
Schierenbeck ønsker ikke å si hvorvidt det er trygt å reise til Tel Aviv under Eurovision Song Contest. Hun påpeker imidlertid at selv om raketter har nådd byen noen få ganger, så er det først og fremst steder lenger sør i Israel som har blitt rammet. Det til tross for at det ikke er mer enn 50 kilometer fra grenseområdet til Tel Aviv.
(©NTB)
Kommentér