Til tross for demonstrasjoner og mye kritikk gikk Donald Trumps tidligere sjefstrateg Steve Bannon (63) på scenen for en fullsatt sal under Nordiske Mediedager i Bergen. Trumps tidligere kampanjesjef ble intervjuet av Aftenpostens Christina Pletten som penset inn på temaer som spant over alt fra medier, amerikansk valgkamp, politikk og religion, men hun ville først vite hva Bannnon konsumerte av medier og hva som kjennetegner er et tillitsfullt nyhetsmedium.

- Jeg starter dagen med å lese Financial Times, New York Times, The Guardian og flere bloggsider. Jeg leser alt av finansnyheter og konsumerer mye gjennom dagen. Jeg har lest New York Times hver gang jeg har hatt muligheten helt siden jeg var avisbud i 10-12 årsalderen, svarte Bannon.

Steve Bannon har tidligere vært sjef for det høyreorienterte nettstedet Breitbart News, som av mange oppfattes for forløperen til de alternative mediene som norske Resett. Han er også kjent for å være svært kritisk til tradisjonelle medier, eller «mainstream media» som han gjerne sier, som han mener jobber for å avsette president Donald Trump.

- Jeg har et stort problem med «mainstream media». Mediene er det virkelige opposisjonspartiet i USA og Donalds Trumps hovedmotstandere, sa han.

I forkant av Bannons deltagelse har det vært rettet kritikk mot Nordiske Mediedager for hans deltagelse på konferansen som stort sett har deltagere fra de mer etablerte mediehusene. En gruppe demonstranter møtte opp utenfor Grieghallen for å protestere mot hans deltakelse og allerede under åpningen av Nordiske Mediedager gikk ordføreren i Bergen, Marte Mjøs Persen (Ap), ut mot Bannon, en kritikk festivalsjef Guri Heftye har imøtegått.

- Det hviler et stort ansvar på Nordiske Mediedager når de har invitert en av dem som tar til orde for fascisme i verden i dag, sa Persen fra scenen ifølge NRK.

Etter foredraget snakket Kampanje med flere av dem som valgte å bruke en time denne torsdagen på å høre på Bannon for å få deres reaksjoner.

- Kommer ikke i dybden
Assisterende generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Reidun Kjelling Nybø, synes i utgangspunktet at det er interessant å lytte til en mann som har hatt så stor innflytelse i amerikansk politikk.

- Men så slår det meg at det blir mye skraping i overflaten. Det er vanskelig å komme i dybden på de mest kontroversielle spørsmålene, og jeg kjenner jeg blir skuffet over hva man får ut av det, sier hun.

Hun mener likevel at kritikken mot bookingen har vært «rimelig hysterisk».

- Jeg reagerte på at ordføreren i Bergen på åpningen av Mediedagene i går presterte å trekke dette frem denne på måten. Vi må kunne lytte til stemmene som vi ikke er enige med. Det er ikke snakk om å gi han en ukritisk talerstol, man må stille spørsmål for å forstå hva folk tenker.

- Vanskelig å forstå
Heller ikke styreleder i Norsk PEN, Kjersti Løken Stavrum, kommer ut av sesjonen med ny lærdom.

- Vi lærte ikke så veldig mye, i hvert fall ikke hvis vi forventet å bli servert kontroversielle meninger som vi skulle hoppe i stolen av. Det fikk vi ikke, sier hun.

- Var det verdt alle kontroversene?

- Hvis no-platforming betyr en holdning der man tier uønskede folk til taushet, så mener jeg det ikke er en god strategi. Den andre siden av det er at det er vanskelig for et norsk publikum å forstå kontroversene. Vi kommer ikke ordentlig inn på hva han mener. Både fordi jeg tror han ikke hadde så lyst til å by på det, dernest fordi det er vanskelig for norsk publikum å følge de trådene, for da mister vi kunnskapsnivået vårt. Så det er krevende å få has på folk som Steve Bannon.

Se flere reaksjoner her (saken fortsetter):


- Springende, men fascinerende

Nettavisens nyhetsredaktør Erik Stephansen er glad for å ha fått med seg sesjonen.

- Ja, jeg synes dette var en interessant sesjon, det er interessant å høre hvordan han tenker. Jeg fikk også med meg dokumentarfilmen «The Brink» om Steve Bannon i går, og det gir et innblikk i hvordan en av de kraftigste politiske kreftene i verden tenker. Og så ser vi at han er en veldig «streetsmart» fyr med høy utdanning som later som han er en veldig folkelig fyr. Men han er antageligvis ikke en geni, bare en mann som var på rett sted til rett tid.

Dagsnytt 18-programleder Espen Aas må sortere tankene på vei ut av Grieghallen.

- Hva skal man si. Det var springende, men det er fascinerende å høre på en man som har bragt ideologi inn i journalistikken, sier han.

- Lærte du noe?

- Nei, men det er en bekreftelse på at dersom man tviholder på et narrativ om hvem som lyver og hvem som snakker sant, så kommer man ganske langt.

Men ikke alle som var på Nordiske Mediedager torsdag ettermiddag valgte å bruke tiden sin på Bannon.

- Jeg hørte på Netflix og hvordan de jobber med algoritmer. Det er mye viktigere, smiler styreleder i Schibsted, Ole Jacob Sunde.

- Trenger vitale medier
I løpet av sesjonen på scenen ønsket intervjuer Christina Pletten også å vite om Steve Bannon mente det var viktig for demokratiet med en fri og uavhengig presse.

- Ja, absolutt, men den uavhengige pressen er i dag eid av milliardærer og store selskaper. Jeg tror de kommersielle aspektene for den frie pressen kommer til å bli tøffere og tøffere, sier Bannon.

Han ga også uttrykk for at han ikke hadde noen problemer med medier med et klart politisk standpunkt eller en såkalt «partisan press»:

- Jeg har ikke et problem med medier som tar side i de politiske spørsmålene som New York Times, men jeg har et problem med at de sier at de er objektive, også kritiserer de Breitbart. Det vi trenger er vitale, robuste og spennende medier, sier Bannon.