Lørdag kveld var det klart for årets store tv-fest Gullruten, der den norske tv-bransjen feirer seg selv med det beste av norske tv-produksjoner. Den store vinneren ble NRK som stakk av med hele ni priser, men det var nok én pris som gledet aller mest. For NRK fikk også den aller gjeveste prisen, «Hedersprisen» og i år gikk ikke prisen til en person eller programlederduo som i fjor, men til programmet «Dagsrevyen». NRKs flaggskip fikk prisen etter å servert nordmenn de viktigste nyhetene i hele 60 år.  

Til stede i Bergen fra NRKs flaggskip-program var blant andre «Dagsrevyen»-sjefen Hanna Thorsen, nyhetsankerne Nina Owing, Yama Wolasmal (som også var nominert til årets programleder), vaktsjef-veteranen Svein Bryn, utenrikssjefen Gunhild Viken og NRKs programredaktør for nyheter Kyrre Nakkim.

- Herregud, hva skal man si, Hederprisen. Men på en måte er det velfortjent. Det er et program som er så nær hjertet til det norske tv-publikumet og det har vært det i 60 år. Det er mest en heder til alle seerne våre egentlig, sier Yama Wolasmal til Kampanje rett etter sending

- Mange har kalt det et leirbål for det norske folk, og det har det vært og vi håper at det fortsatt vil være det selv i den nye medievirkeligheten.

- Hvor mange er det dere må dele denne prisen med?

- Å, det er jo enormt mange. Tenk alle de som har jobbet der, sier Nina Owing som på scenen kunne avsløre en liten hemmelighet.

- «Dagsrevyen» har fornyet seg hele tiden, og vi driver med det fremdeles. Vi har noen spennende planer, sier det profilerte nyhetsankeret,

- Når man får hedersprisen er det et tegn på slitasje og at man er litt på hell i karrieren?

- Ha ha, nei. Det er et tegn på at vi har vært der lenge. Nei, vi skal holde på, sier  Nina Owing.  

Se video med de glade hederspris-vinnerne under Gullruten her. 

- Like gammel som Dagsrevyen selv
Særlig for én av kveldens prisvinnere var prisen spesiell. Vaktsjefveteran Svein Bryn som er like gammel som «Dagsrevyen» selv.

- I 1958 var det 250 som hadde tv i Norge. «Dagsrevyen» er det programmet som har gått lengst på norsk tv og utover 1960- og 1970-tallet så ble vi det samlende programmet, sier Svein Bryn.

Vaktsjefen har jobbet nesten hele sitt liv med «Dagsrevyen» og er Mr. Dagsrevyen i NRK. Han jobbet selv som nyhetsanker i «Dagsrevyen» på 1990-tallet og har vært med på alle forandringene av NRKs flaggskip.

- Da var det nesten to millioner mennesker som så på oss. Det er ikke like mange nå, men for oss spiller det ingen rolle om de ser «Dagsrevyen» på tv eller på mobilen eller på Ipaden. Vi har tenkt å være der i mange år fremover, sier Svein Bryn.

- Det viktigste programmet
Ingen av de tre ville slå fast at «Dagsrevyen» er NRKs viktigste program, men da Kampanje traff den profilerte tv-veteranen Dan Børge Akerø som delte ut prisen etter sending var han tydelig.

- Ja, det er jeg ikke i tvil om at det er det viktigste programmet. Ikke bare til NRK, men det er det viktigste programmet vi har, sier Akerø.

Akerø startet selv sin fjernsynskarriere med seks år i «Dagsrevyen» før underholdningen tok ham, men selv i underholdningens tjeneste har Akerø nytt godt av programmet.

- Kommer du med underholdning etter et program med slike seertall som «Dagsrevyen» har… det er deilig, ler Akerø.

Etter sendingen kunne Dan Børge gratulere NRKs kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen som var tydelig rørt.

- Dette er helt fantastisk. Det har vært nasjonens leirbål i 60 år og er fortsatt navet i et stort nyhetsoppdrag. Dette er supergøy og det er hundrevis av mennesker som gjennom 60 år har æren for denne prisen. Nå skal vi feire, sier Eriksen.

Her kan du se tv-profilen Dan Børge Akerø gi NRK-sjefen en seiersklem etter Gullruten-sendingen

Kåss Furuseth løftet Discovery
Noen kveldens øvrige store vinnere var Else Kåss Furuseth som fikk pris både for «Årets programleder» og «Årets nyhets-, sport- og aktualitetsprogram».

- TVNorge er en kanal som er kjent for humor og underholdning, hvordan var det å jobbe med Discovery på dette alvorlige programmet?

- Det gjorde at det egentlig var ekstra stas, at man gikk inn på kontoret og foreslo det. Sammen med Teddy TV følte vi at vi gjorde det på en ryddig og grundig måte også er det fint med Discovery at det er ganske kort vei og lett å komme inn på kontoret til sjefen, Eivind Landsverk, og han tør å satse, sier Else Kåss Furuseth.

- Var Discovery-ledelsen i tvil om de skulle lage programmet noen gang?

- Det kan godt være, men ikke som jeg vet om. Også håper jeg at flere går inn og ser på programmet på Dplay. Noen sier at det  er vanskelig å gå inn på Dplay, men det er ikke så vanskelig. Kom dere inn på Dplay, sier Kåss Furuseth.

Les også: Else Kåss Furuseth er årets programleder - her er Gullruten-vinnerne

Dermed sikret Kåss Furuseth kanalen Discovery to av kveldens totalt fire priser. Det er på nivå med hva kanalen tidligere har oppnådd, men prestasjonen til det amerikansk-eide tv-konsernet er større all den tid det i år ble delt ut færre priser enn tidligere år, totalt 18 priser mot 22 priser i 2018.

Solid nedtur for TV 2
En kanal som må gå litt skuffet hjem er TV 2, som kun fikk med seg én pris fra årets Gullruten. Det var kraftig ned fra fjorårets totalt fem priser.

TV 2 fikk kun pris for «Året underholdningsprogram» med «Truls a la Hellstrøm» og var med det ikke noe bedre enn Nordic Entertainment Group (Nent) som fikk prisen «Årets tv-øyeblikk» med programmet «Chartfeber».

Den store overraskelsen var nok VGTV som gjorde seg bemerket for første gang med hele to priser både for «Årets tv-dokumentar» og «Publikumsprisen».

Her er alle vinnerne (listen oppdateres etter hvert som vinnerne kåres):

Program Produsert av Produsert for
Beste programleder    
Else Kåss Furuseth (Else om: selvmord) Teddy TV Discovery
     
Beste deltaker    
Melina Johnsen («Ex on the beach») Rubicon TV Discovery
     
Beste reality    
«Jorden rundt på 6 steg»  Nexico  NRK
     
Beste barne- og ungdomsprogram    
 «ZombieLars»  Tordenfilm/NRK NRK 
     
Årets nyskapning    
 «Kongen av Gulset»  Spark  NRK
     
Årets tv-øyeblikk    
 Lysbryteren i «Charterfeber»  Rakett  Nent Group
     
Beste skuespiller    
 Anne Regine Ellingsæter («Lykkeland»)  Maipo Film  NRK
     
Beste dokuserie    
 «Overleverne»  NRK  NRK
     
Beste livsstil    
 «Folkeopplysningen»  Teddy TV  NRK
     
Beste dokusåpe    
 «113»  NRK  NRK
     
Beste underholdning    
 «Truls à la Hellstrøm»  Plan-B  TV 2
     
Beste tv-dokumentar    
 «Når knoklene blir til gele»  Norsk fjernsyn VGTV 
     
Beste konkurransereality    
«71 grader nord – Norges tøffeste kjendis»  Nordisk Film TV  Discovery
     
Beste dramaserie    
 «Lykkeland»  Maipo Film  NRK
     
Beste nyhet-, sport- eller aktualitetsprogram    
«Else om: selvmord»  Teddy TV  Discovery
     
Publikumsprisen    
Morten Hegseth og Vegard Harm  VGTV  VGTV
     
Beste humorprogram    
«Parterapi»  Seefood TV  NRK
     
Hedersprisen    
«Dagsrevyen»  NRK   NRK

Her kan du se hvordan Gullruten-vorspielet var på den røde løperen i Grieghallen.