Tirsdag var det klart for første semifinale i Eurovision Song Contest, som i år finner sted i Tel Aviv i Israel. De norske tv-seerne må vente til torsdag for å se hvordan det går med det norske finalehåpet Keiino, men 410.000 valgte å varme opp med gårsdagens semifinalister. Det ga NRK en andel på 40 prosent av alle seere mellom 10 og 79 år.

Seertallet er svakt ned fra i fjor, da semifinalen uten Norge hadde 438.000 seere og en andel på 43 prosent.

Semifinalen med Norge hadde 1.003.000 seere og en andel på 71 prosent. Da sang Alexander Rybak seg til finalen, ni år etter at han vant hele konkurransen.

De to siste årene har selve finalen samlet over 1,3 millioner nordmenn foran tv-skjermen, men NRK er avhengig av norsk avansement for å holde interessen oppe. Da Norge røk ut i semifinalen i 2016, var det «bare» 889.000 seere som så på.

Les også: Svakeste Melodi Grand Prix-finale på fem år

Nå skal Eurovision Song Contest rulles ut i nye markeder. Ifølge NTB bekreftet Dave Goodman i den europeiske radio- og tv-unionen EBU på en pressekonferanse i Tel Aviv onsdag at konkurransen skal lanseres i USA under navnet American Song Contest.

- Vi vil starte en helt ny konkurranse på et helt nytt marked, sier Goodman ifølge NTB.

Konkurransen skal kun omfatte USA og skal arrangeres så tidlig som i 2021 eller 2022.