Discovery-sjefen overrasket tv-sjefene med sitt utspill om sensur og mediemangfold i forbindelse med forbudet mot spillreklame. På det tradisjonsrike tv-toppmøte på Nordiske Mediedager i Bergen var bakteppet et fall i lineær-tv-seing på ti prosent, og dobbelt så mye blant de yngre seerne, TV 2s nye avtale med staten, fjerningen av NRK-lisensen, at norske politikere vil spillreklamen til livs og at Netflix fortsetter på det norske tv-markedet.

Men det var da spillreklame som tema kom opp i debatten at temperaturen steg med flere hakk. Dersom forslaget til regjeringen trer i kraft, kan det bety tapte tv-reklameinntekter fra den internasjonale spillindustrien på flere hundre millioner kroner.

- Reklameinntektene fra spill er viktige, men det er viktigere med endringene i rammebetingelser over natten og hva det betyr for meningsmangfoldet. Vi står mellom NRK og TV 2 på den ene siden og internasjonale konkurrenter på den andre siden. Det å miste en omsetning på en halv milliard kroner over natten, det er krevende for oss og for mange av de som sitter i salen kommer dette til å få konsekvenser, sier Discovery-sjefen i Norge, Tine Austvoll Jensen.

Angrep NRK-sjefen
Discovery-sjefen hadde også et direkte angrep på NRK-sjefen.

- NRK er den største promotøren for spill i Norge med sine sportssendinger og samarbeid med Norsk Tipping. Se bare når Unibet er sponsor på stadion på sendinger NRK viser. Det viser hvor komplekst det er å regulere dette markedet, sier Austvoll Jensen.

NRK-sjefen forsvarte seg med at det er politisk flertall rundt spillmonopolet til Norsk Tipping i Norge.

- Jeg skal aldri uttale meg om din moral, men dere fremstiller dette som det er noe spesielt og som sensur. Det er allerede flere forbud i Norge og det går på tobakk og alkohol og reklame mot barn. Men vi har et statlig spillmonopol fordi et flertall av norske politikere mener det er riktig, sier NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen.

- Helt lovlig
Hun var tydelig på at verken Discovery eller konkurrenten Nordic Entertainment Group gjør noe som bryter norsk lov.

- Det vi gjør er helt lovlig. Vi omgår ikke lover og regler og vi forholder oss til EØS-reglene. Norge har frivillig inngått en avtale på dette området. Jeg savner at debatten fokuserer på hvordan sikre mediemangfoldet i Norge i dag og i fremtiden, sier Austvoll Jensen.

Hun kom også med et stikk til kulturministeren og mediemeldingen:

-  Jeg har ikke sterke meninger om NRKs finansiering, men jeg sterke meninger om hvordan vi skal sikre mediemangfoldet. Jeg har skummet meldingen, men husker ikke så mye. Det er fordi kommersiell tv sjelden faller inn under slike meldinger og det synes jeg er synd, sier Tine Austvoll Jensen.

Det var i midten av mars at regjereringen la frem det nye lovforslaget som skal fjerne spillreklame fra norske tv-skjermer. Det skal de få til ved å gi Medietilsynet hjemmel til å håndheve forbudet overfor tv- og strømmeaktører som Canal Digital, Get og RiksTV, som distribuerer tv-kanaler som sender slik spillreklame.

NRK-sjefen Thor Gjermund Eriksen likte ikke argumentasjonen til Discovery-sjefen Tine Austvoll Jensen. Se video der de to fortsatte kranglingen på gangen etter debatten:

Nent-sjef Vegard Klubbenes Drogseth sier at spillreklamen ikke var avgjørende for kjøpet av vinteridrettene.

- Vi skal finansiere dette med reklameinntekter, brukerinntekter og sponsorinntekter fra partnere. At spillreklame forsvinner gjør det vanskeligere, men det var ikke et underliggende premiss, sier Drogseth.

Han gjorde sin debut i Nordiske Mediedager etter at han tok over som Nent Group Norge-sjef i fjor høst og ble i introduksjonen annonsert den som har kjøpt den norske folkesjela. Se video her: