Gullruten deles ut i Bergen 11. mai, men allerede 30. april er det alle de som står bak kameraet og i kulissene som skal hylles. I forrige uke kom de fleste nominasjonene til fagprisen. Nå er også nominasjonen til spesialkategorien «Årets innovasjon» klar.

I finalen er det tre programmer som er plukket hvorav to av dem går på NRK og én på NRK.  De tre programmene eller seriene er «Heimebane» (NRK), «Lars Monsen minutt for minutt» og TV 2s ishockey-satsing.

- Det er spennende å se at alle de nominerte er helt reelle resultater av den digitale utviklingen i tv-bransjen, sier leder av Gullrutens fagpris, instituttleder ved Westerdals, Leif Holst Jensen.

Det var i fjor at TV 2 kjøpte rettighetene til norsk ishockey for de neste seks årene. Årlig medfører det at over 270 kamper per sesong skal produseres og strømmes eller sendes på TV 2s plattformer.

Det er avviklingen av disse kampene som nå gir kanalen en plass i finalen i denne kategorien.

- Ved å automatisere og forenkle mange av oppgavene kan produksjonen nå gjennomføres med en enkelt produsent som utfører alle oppgaver i regi, ved hjelp av utstyr plassert på en tradisjonell kontorpult i TV 2s lokaler, heter det i jurybegrunnelsen.

Sparte over 100 millioner 
De to andre nominerte er altså to tekniske løsninger knyttet til «Heimebane» og «Monsen minutt for minutt».

- Skulle «Heimebane» brukt statister til oppgaven ville det både vært umulig og kostnadene ville blitt på mer enn 100 millioner med normale satser, heter det i jurybegrunnelsen til programvaren Cluster som er brukt på «Heimebane»-produksjonen.

Holst Jensen mener det «handler om å skape illusjoner som tidligere ikke var mulig».

- Det handler om å filme på steder og måter som tidligere ikke lot seg gjøre, og det handler om å effektivisere og automatisere for å holde kostnadene nede og skape mer innhold. Når vi i Gullrutens fagpriskomité leter etter kandidater søker vi etter prosjekter som betyr noe for publikum, som kan ha overføringsverdi til andre i bransjen, og som kan ha internasjonalt potensiale og interesse. Slik vi vurderer det har alle årets kandidater det, sier Leif Holst Jensen.

 Her kan du lese utdrag fra noen av de nominerte.

1.  Stardust Effects ved Otto Thorbjørnsen og Anette Gjertsen er nominert for utviklingen av verktøyet Cluster til bruk i «Heimebane», produsert av Motlys for NRK.

- Fotballkampene er en helt sentral del av fotball- og dramaserien «Heimebane.» Det er krevende å skulle gjøre opptak som er presise og skaper den rette opplevelsen og samtidig å skape illusjonen av et stort publikum. Skulle «Heimebane» brukt statister til oppgaven ville det både vært umulig og kostnadene ville blitt på mer enn 100 millioner med normale satser.

For å kunne fylle tomme tribuner måtte man jukse, enten ved å bruke tradisjonell CGI, computer generte bilder, eller ved å finne en ny metode. Stardust fikk oppgaven. CGI ville blitt statisk og kunstig, og ikke skapt den nærheten og emosjonelle forbindelse mellom spillerne og tribunene man ønsket. Ved å bruke VFX-verktøyet Houdini, og ved å ta opp ekte mennesker i greenscreen studio kunne Stardust fylle opp stadion med det antall hjemmesupportere og bortepublikum som ville gi den rette stemningen.

Stadionene som skulle brukes i kampene ble lagt inn med alle setene identifisert som individuelle punkter, og deretter måtte man gjøre opptak av flere hundre individer i kjelleren på NRK. Der ble de filmet synkront i flere vinkler, med ulike klær og med ulike reaksjoner. For å få god effekt ble de bedt om å ta godt i, slik at reaksjonene ble synlige på avstand.

Stardust Effects har fått interesse fra andre for å videreutvikle verktøyet, som kan kommersialiseres.

2. Ishockey på TV 2 ved Ingebrigt Vibe Lunde, Stian Kongsvik og Birger Henriksen i TV 2 systemet.

- For å gjennomføre en stor satsing med et svært høyt antall kamper, var det et krav om at kostnaden og bemanningskravet per produksjon måtte ligge langt lavere enn det som har vært vanlig med mer tradisjonelle løsninger.

En annen viktig forutsetning for løsningen som skulle velges var at den skulle være fremtidsrettet, under utvikling og utfordre bruksområdene de tekniske løsningene egentlig var ment for.

Overføringsteknologien som ble valgt er NDI (Network device interface) som i utgangspunktet er laget for bruk innen samme bygning. TV 2 har kommet fram til løsninger for å levere stabile overføringer, med ultrakort forsinkelse, over fiberavstander på over 1.000 km. Etter innspill fra TV 2 har leverandører videreutviklet løsninger som kan utvide bruksområdene, noe resten av bransjen kan tjene på.

Løsningen var opprinnelig tenkt benyttet kun til produksjon mot OTT-plattformer som TV 2 Sumo, men er allerede tatt i bruk for leveranser av live idrett til deres linjære TV-plattformer. TV 2 har funnet en produksjonsform som gir mer ishockey til publikum til en kostnad som kan forsvares.

3. Monsensekken til NRK, utviklet ved Thomas Hellum og Jon Ståle Carlsen, til bruk i programmet «Monsen minutt for minutt».

- Det å sende flerkameraproduksjon direkte mens man går til fots i norsk fjellheim i ulendt terreng i områder uten mobildekning skal egentlig ikke være mulig. Men Monsen-sekken gjorde det umulige mulig. Sekken er et helt unikt spesialbygget kontrollrom i miniatyr med radiosendere, bildemikser og lydkontroll.

En flerkamerabuss på 48 tonn ble erstattet av 32 kg avansert teknisk apparatur skreddersydd for direktesending til fots i norsk fjellheim. Akkurat liten nok til å kunne bæres som en sekk. Akkurat stor nok til å ta hånd om den tekniske kravspesifikasjon som trengs en direktesendt flerkameraproduksjon. Akkurat smart nok med to trådløse fjernkontroller. Den ene får plass i håndflaten til produser og sørger for at producer kan velge mellom bilder fra ulike kamerakilder. Den andre festet på skulderstroppen til produser med tre knapper slik at produser kan ha kommunikasjon med fotografer om bilder, med Lars Monsen om innhold, og med regi i Bergen om hva som faktisk foregår, mens man går.

NRK har møtt internasjonal interesse for Monsensekken fra store aktører i markedet